Quantcast
Channel: Aplicatii practice – Astrele
Viewing all articles
Browse latest Browse all 40

”Și voi spune: DA!”. Cu povestea de iubire la starea civilă

$
0
0

Grad de complexitate: ridicat (avansați)

SONY DSC

Am primit inelul, ne-am anunțat rudele, am găsit nașii, știu ce rochie voi purta, când să alegem data nunții? Primăvara când înfloresc magnoliile? Vara cu parfum de crini și o ceremonie pe plaja din Vamă Veche? Mai bine toamna când e gata vinul? Pe 13 mai, într-o sâmbătă, unica dată rămasă liberă la palatul Snagov?

Viitorii miri stabilesc data căsătoriei după tot felul de considerente: vreme, disponibilitatea locației, disponibilitatea invitaților, șamd.

Sunt atât de multe lucruri de făcut când pregătești o nuntă. Vrei rochia perfectă, locația perfectă, organizarea perfectă, însă aproape nimeni nu se gândește dacă ziua aleasă pentru încheierea căsătoriei este una benefică din punct de vedere astral.

Astrologia electivă este o specialitate a disciplinei astrologice a cărei preocupare este aflarea celui mai bun moment dintr-un interval de timp definit pentru a începe, a demara o activitate.

Astrologia electivă are rădăcini vechi în astrologia elenistică și cea mai veche scriere cunoscută este Carmen astrologicum a lui Dorotheus of Sidon. Johannes Schöner cu al său Opusculum Astrologicum, William Ramesey în Astrology Restored și Vivian Robson în Electional Astrology (și numesc aici doar autorii ale căror lucrări am reușit să le studiez) tratează pe rând subiectul astrologiei elective. Cu toate că au opinii diferite, uneori contrare, asupra regulilor care trebuie aplicate pentru o elecție fericită, toți evidențiază importanța Lunii, a Ascendentului și Descendentului, a guvernatorilor acestora, dar și rolul pozitiv al planetelor benefice (Venus și Jupiter) și cel negativ al maleficelor Marte și Saturn.

Firește, nu există configurație astrală perfectă, însă, în funcție de eveniment, se poate găsi un moment favorabil cu suficiente elemente pozitive pentru buna desfășurare a acestuia.

Există două tipuri de elecții:

  • Elecții radicale – astrologul alege momentul cel mai favorabil în acord cu harta natală a nativului.
  • Elecții orare – când se alege un moment prielnic analizând doar efemeridele – iar aici trebuie delimitat înțelesul astrologiei elective în raport cu astrologia orară. Prima răspunde la întrebarea când se poate demara o acțiune deja hotărâtă, iar cea din urmă dacă se poate începe un demers asupra căruia nu s-a luat o hotărâre.

În rândurile ce urmează voi vorbi despre alegerea datei căsătoriei. Trebuie să fac precizarea că momentul încheierii căsătoriei este acela al ceremoniei de la starea civilă când mirii rostesc “Da!”. Căsătoria este un act civil care începe în față ofițerului de stare civilă și se încheie fie la decesul unuia din soți, fie la divorțul părților. Prin urmare, astrologic, căsătoria este guvernată de casa a VII-a a nativului și de cuspida acestei case, Descendentul. Alegerea datei când se oficiază cununia civilă nu va aduce elemente noi în sinastria viitoriilor soți, dar poate ajuta sau din contra, pune piedici la buna desfășurare a căsătoriei. Așa cum harta compusă este harta relației ca entitate distinctă creată de doi oameni, harta momentului încheierii căsătoriei este harta căsniciei cu tot ce implică aceasta: înțelegere conjugală, câștiguri și bunuri comune, copiii care se nasc în familia nou construită, dar și felul în care respectiva căsătorie ia sfârșit.

Cum spuneam mai sus, harta electivă nu aduce elemente noi în sinastria viitorilor soți, așadar o compatibilitate dificilă nu poate fi îmbunătățită prin alegerea unei zile perfecte pentru încheierea căsătoriei. De asemenea, dacă soții sunt pregătiți sau nu pentru căsătorie – aceasta este o întrebare la care progresiile și tranzitele din hărțile natale pot răspunde. Prin urmare, atunci când se lucrează cu tehnicile astrologiei elective, probabil că este necesar să se îmbine elecția radicală cu cea orară, nu doar pentru a găsi cel mai bun moment din punct de vedere al efemeridelor, dar acesta să fie în acord cu predispoziția natală. Poate că este util ca viitorii soți să fie întrebați ce consideră a fi un mariaj fericit, dar și ce așteptări au de la respectiva căsătorie. Pentru unele cupluri o multitudine de trigoane, fără dinamismul unui aspect tensionat, poate avea ca rezultat un mariaj considerat plictisitor. Un nativ cu elementul foc predominant în harta natală ar putea să se simtă cufundat într-o mare a sensibilității și emoțiilor zadarnice într-o căsătorie încheiată într-o zi cu majoritatea planetelor aflate în semne de apă.

Rămâne la alegerea astrologului ce sistem de case va folosi pentru ridicarea unei hărți elective. În timp ce astrologia elenistică folosește sistemul de case întregi, astrologii medievali au adoptat sistemul de case Regiomontanus, iar aproximativ o sută de ani mai târziu, Placidus a popularizat sistemul placidian, sistem de case recunoscut de astrologul evreu Abraham ibn Ezra încă din secolul al doisprezecelea, atribuit însă lui Ptolemeu. Deborah Houlding folosește sistemul de case Regiomontanus, un sistem de case apropiat ca rezultate sistemului Placidus.

Ascendentul, guvernatorul acestuia, Soarele și ultima planetă cu care Luna a făcut aspect sunt semnificatorii soțului; casa a VII-a, guvernatorul acesteia, Venus și planeta cu care Luna urmează să facă aspect sunt semnificatorii soției. Casa a X-a, cu toate elementele sale, arată cum se va desfășura căsătoria, iar casa a IV-a felul în care mariajul ia sfârșit.

Luna și planeta Venus sunt semnificatorii cei mai importanți ai unei căsătorii. Este benefic ca Luna să fie în creștere, în aspect armonios cu o benefică (Venus sau Jupiter) sau în domiciliul sau termenul unei benefice. De evitat ca Luna să fie poziționată pe Ascendent, în Via Combusta, fără direcție sau să facă aspect cu o malefică (Marte și Saturn). De evitat Luna nouă, Luna plină și mai ales eclipsele. Venus se bucură să fie într-o hartă unde este puternică – în domiciliu sau exaltare, în mers direct, angulară sau succedantă, în aspect bun cu Luna, Jupiter sau guvernatorul casei a VII-a și neaspectată de malefice. De evitat, de asemenea, Mercur în mers aparent retrograd în alegerea unei hărți elective pentru căsătorie.

Am ales ca exemplu o căsătorie mult mediatizată din peisajul monden românesc, cea a Biancăi Drăgușanu cu Victor Slav. La momentul scrierii acestor rânduri cei doi au cerut desfacerea căsătoriei, invocând “neînțelegeri iremediabile între părți”.

Cununie civila Bianca Dragusanu

Primul element care mi-a atras atenția este poziția ingrată a Lunii din harta căsătoriei celor doi. Luna s-a separat de o conjuncție cu Mercur, este în razele Soarelui (după momentul de Luna Nouă), fără direcție, nu este în aspect cu niciuna din benefice și se află într-o casă slăbită, cadentă, casa a IX-a. Vivian Robson spune despre Luna aflată în semnul Fecioarei la momentul căsătoriei: rea pentru căsătorie, cu excepția căsătoriei unei văduve. Dorotheus face precizarea că atunci când Luna se află sub razele Soarelui, iar lumina acesteia este distrusă și nu se vede, Luna este benefică pentru cel care dorește să comită un furt, o hoție sau o trădare, pentru a ascunde un secret care îl poate incrimina sau a recurge la o acțiune secretă.

Venus se bucură de putere fiind în domiciliu și în casă angulară, dar este complet neaspectată, neprimind niciun ajutor din partea Lunii, a lui Jupiter sau a guvernatorului Descendentului, Mercur. Poziția planetei Venus a ajutat la mediatizarea masivă de care acest eveniment s-a bucurat.

Ascendentul – unul din semnificatorii soțului – este într-un semn mobil care nu asigură trăinicie, iar guvernatorul acestuia, Jupiter, deși puternic așezat în casa a VII-a, angular, în exaltare în Rac, nu “se vede” cu guvernatorul Descendentului, Mercur, cu Luna sau cu benefica Venus, în schimb primește două aspect tensionate – o cuadratură de la Uranus, aflat pe cuspida casei a IV-a și o opoziție de la Pluton, aflat și el angular, în casa I și un aspect de trigon, dar la fel de dăunător, de la maleficul Saturn.

Soarele, care îl reprezintă tot pe mire, cu tot suportul oferit de Jupiter aflat în sextil cu acesta, este slăbit fiind așezat în casa a IX-a. Maleficii Marte și Saturn se află într-un aspect dificil de cuadratură pe semnele fixe Leu – Scorpion, aducând și mai multă dramă într-o hartă cu suficiente dificultăți. Cu toate că guvernatorii Ascendentului și Descendentului se află în semnele exaltării lor (Jupiter în Rac, Mercur în Fecioară), absența aspectelor benefice pe care aceștia ar fi trebuit să le primească și poziția slabă în casă (în cazul lui Mercur), “ajută” ca mariajul celor doi să fie presărat cu neînțelegeri și conflicte care în cele din urmă au dus la hotărârea separării.

Jupiter ca semnificator al soțului, în aspect de cuadratură cu Uranus, aflat pe cuspida casei a IV-a (a finalității căsătoriei) dovedește cu ușurință cine este inițiatorul procedurii de divorț.

În concluzie, astrologia electivă nu este doar un instrument folositor, menit să ajute in planificarea evenimentelor, ci o latură a astrologiei a cărei putere trebuie prețuită corespunzător.

Ingrid Panaitiu


Viewing all articles
Browse latest Browse all 40

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48