[Articolul are ca suport prezentarea susținută de autoare la Astro-Festival, Craiova, iunie 2014]
Luna Neagră – conceptul
Luna Neagră este un concept relativ nou în astrologie, ea fiind adusă în discuţie în 1930 de către astrologul francez Don Neroman, fondatorul Colegiului astrologic al Franţei din Paris.
Există cărţi de astrologie care spun că Luna Neagră este Apogeul Lunar, adică punctul cel mai îndepărtat faţă de Pământ al orbitei Lunii, iar altele care spun că ea este cel de al doilea focar al acestei orbite, primul focar fiind ocupat de către Pământ. Nu contează, totuşi, decât din punct de vedere simbolistic, care dintre aceste puncte este Luna Neagră, deoarece în raport cu Pământul, cele două puncte se află pe aceeaşi linie, deci se suprapun, şi, ca atare, se vor găsi în acelaşi loc în zodiac.
Luna Neagră nu este, prin urmare, un corp ceresc, ea este un punct virtual şi, deci, nu dispune de un câmp de radiaţii aşa cum se întâmplă cu planetele. În aceste condiţii te poţi întreba cum poate ea, totuşi, să ne influenţeze atât de mult existenţa? Acest lucru este posibil pentru că, asemenea focarului unei lentile, care la rândul său este un punct virtual, dar concentrează în el toate razele ce străbat acea lentilă, Luna Neagră concentrează toate energiile instinctuale primare existente în inconştientul nostru.
Locul unde se află Luna Neagră în tema noastră astrală este un punct extrem de sensibil, un punct de maximă tensiune. În astrologia karmică ea reprezintă fatalitatea, deoarece aparent ea este independentă de acţiunile noastre actuale şi reprezintă toate fricile, blocajele şi condiţionările venite din vieţile noastre anterioare. Pentru cei ce nu cred în reîncarnare, Luna Neagră reprezintă păcatele strămoşilor, care poartă în ele un puternic sentiment de vinovăţie şi de ruşine, şi care sunt plătite de urmaşi.
Luna Neagră reprezintă energia instinctelor primare şi, în special, energia sexuală care este forţa creatoare a universului. Luna Neagră este latura noastră secretă de care ne simţim ruşinaţi şi vinovaţi şi pentru care depunem cele mai mari eforturi pentru a o depăşi.
Luna Neagră vrea să ne eliberăm de complexele noastre. Aceste complexe se bazează pe sentimentele de îndoială, ruşine, vinovăţie, pe frica de a nu fi acceptaţi aşa cum suntem şi de a fi respinşi. Pentru cel care se încăpăţânează să o ignore, Luna Neagră este malefică şi se arată a fi extrem de periculoasă pentru a da dreptate temerilor şi fantasmelor noastre. Ea este Judecătorul care ne face să ne îndoim de noi înşine, să ne simţim temători, vinovaţi, ruşinaţi şi, dacă ne lăsăm prinşi în jocul ei, vom fi Victima. Luna Neagră poate fi o cutie a Pandorei sau un corn al abundenţei atunci când o acceptăm şi o integrăm în conştient, depăşindu-ne fricile, deoarece în inconştientul nostru sunt ascunse nu numai defectele de care ne este ruşine, ci şi calităţile şi talentele de care nu suntem conştienţi şi pe care le invidiem la ceilalţi.
Indiferent de casa astrologică în care se află Luna Neagră, ea aduce în acel domeniu de viaţă, reprezentat de casa astrologică respectivă, o sete de absolut, comportamente excesive sau aberante, angoasă, îndoială de sine, obsesie, patimă, sentimente de teamă, ruşine, vinovăţie, nemulţumire, neîmplinire, invidie. Este domeniul în care ispita îşi va face mereu simţită prezenţa.
Ce este Umbra?
Până acum am vorbit despre Luna Neagră, dar ce este Umbra?
Înainte de a vorbi despre arhetipul Umbra să vedem ce sunt arhetipurile. C.G.Jung spune că arhetipurile sunt predispoziții ereditare înnăscute. El considera că ne naştem cu ele şi că acestea ne pot conduce viaţa, pentru că sunt ca nişte tipare care ne structurează imaginaţia, ne influenţează condiţia umană, atât în planul ideilor, cât şi în cel al moralei, eticii, al conduitei în general. Jung spune că prima etapă a procesului de individuaţie este bătălia cu Umbra.
Umbra simbolizează latura sălbatică, instinctivă şi inconştientă a personalităţii. Ea este personificarea acelei părţi din noi pe care refuzăm să o recunoaştem în noi înşine şi pe care o proiectăm asupra altora. Ea este partea întunecată, ascunsă, îngropată adânc în inconştientul nostru, partea de care ne este ruşine şi ne simţim vinovaţi, care ne sperie ori pe care am vrea s-o ținem ascunsă de ochii celorlalți. Ea s-a format prin ascunderea, negarea şi respingerea acelor laturi din noi înşine despre care am crezut că sunt indezirabile, inacceptabile de către cei dragi nouă. Ea este alcătuită din tot ceea ce ne dezgustă, ne deranjează, ne rușinează sau din lucrurile față de care simțim oroare, fie că se manifestă la alții, fie la noi înșine. Umbra are o putere enormă asupra vieţii noastre, deoarece ea ne dictează atât atracţiile irezistibile, obsesive, cât şi repulsiile noastre. Atunci când este ignorată şi respinsă, Umbra are puterea de a ne sabota viaţa, de a ne distruge relaţiile, de a ne ţine departe de îndeplinirea viselor noastre, deoarece, cu toate că noi cheltuim enorm de multă energie pentru a o ţine ascunsă, acele părţi indezirabile ies la iveală exact atunci când ne dorim cel mai puţin acest lucru.
Privind cele două definiţii, ale Lunii Negre şi ale Umbrei, constatăm că există foarte multe aspecte comune. Teama, ruşinea, vinovăţia, de exemplu, sunt cuvinte cheie atât pentru una, cât şi pentru cealaltă.
Aplicație practică – harta scriitoarei Debbie Ford
Ca argument al presupunerii mele că Luna Neagră reprezintă simbolul astrologic al arhetipului Umbra, voi aduce tema natală a scriitoarei americane Debbie Ford. Ea a fost omul a cărei viață a fost dedicată aproape în întregime studiului Umbrei şi a efectelor sale. Debbie a scris 9 cărţi şi majoritatea dintre ele sunt despre Umbră şi despre procesul de integrare a acesteia. Aceste cărţi sunt: Partea întunecată a căutătorilor de lumină, Secretul Umbrei, De ce oamenii buni fac lucruri rele, Efectul Umbrei şi, chiar dacă celelalte au nume ca Divorţul spiritual sau Curaj, în ultimă instanţă tot despre efectele Umbrei este vorba. Publicată în 1998, prima sa carte, Partea întunecată a căutătorilor de lumină, a fost vândută în peste un milion de exemplare, tradusă în 43 de limbi şi, mulţi ani, numărul 1 pe lista New York Times a celor mai bine vândute cărţi. În afară de faptul că a scris despre Umbră, ea a susţinut emisiuni TV şi radio legate de acelaşi subiect. Debbie este şi producătoarea emoţionantului film documentar Efectul Umbrei existent pe internet. Timp de 15 ani ea a cutreierat lumea, susţinând atelierul de 3 zile numit Shadow Process Retreat, în care îi ajuta pe participanţi să îşi integreze şi să se împace cu Umbra lor. Ea este şi fondatoarea Institutului Ford de Pregătire Transformaţională, faimoasa organizaţie de pregătire personală şi profesională, care le oferă oamenilor şi companiilor din lumea întreagă o educaţie emoţională şi spirituală, bazată pe lucrările sale.
Debbie Ford spune că, dacă vrem să ne integrăm Umbra, atunci trebuie să fim atenţi la tot ceea ce ne displace sau ne irită cel mai mult la ceilalţi, deoarece acestea sunt proiecţii ale Umbrei noastre. Că această parte a personalităţii noastre nu doreşte decât să fie recunoscută şi acceptată şi, în acest caz, ea devine ghidul nostru care ne poate conduce la puterea, creativitatea, strălucirea şi fericirea noastră. Acest lucru este firesc, deoarece C.G. Jung spune că sediul Umbrei este şi sediul creativităţii noastre.
Debbie Ford s-a născut la 1 octombrie 1955 şi, din păcate, nu am reuşit să aflu la ce oră, aşa încât pentru analiza hărţii natale voi folosi casele solare.
Primul aspect care m-a frapat în această temă astrală a fost conjuncţia dintre Nodul Nord, care semnifică direcţia pe care ar trebui să o ia destinul nostru, şi Luna Neagră. Această conjuncţie se află în casa a III-a, aceea a comunicării, a scrisului, a cărţilor, a tuturor mijloacelor de comunicare. Ce a făcut Debbie Ford? A scris multe cărţi despre Umbră, a vorbit în emisiuni TV şi radio despre Umbră, pentru că toate aceste lucruri, cu această conjuncţie, în această casă astrologică, erau în destinul său.
Consider că această conjuncţie a Nodului Nord cu Luna Neagră, în harta natală a omului pentru care studiul arhetipului Umbra a fost tema centrală a vieţii sale, este un argument puternic pentru a considera că Luna Neagră reprezintă simbolul astrologic al arhetipului Umbra.
Interesant este şi faptul că Debbie a declarat în cărţile sale că mereu a invidiat-o pe sora sa Arielle pentru siguranţa şi încrederea în sine a acesteia. După cum ştim invidia este un sentiment specific Lunii Negre, iar casa a III-a este şi cea a fraţilor şi surorilor.
Un alt aspect interesant este cuadratura dintre Marte şi această conjuncţie dintre Nodul Nord şi Luna Neagră. Marte în cuadratură cu Luna Neagră aduce un sentiment de profundă insecuritate, de teamă, de angoasă. Cum a trăit ea efectul acestui aspect este descris foarte bine chiar de către Debbie Ford în cartea Curaj: „Încă de când eram mică, mi se spunea Fricoasa. Toţi mă cunoşteau ca micuţa şi slăbuţa Debbie, care se ascundea după fusta mamei, fugea de cei care voiau să o salute şi nu putea adormi fără lumina aprinsă. Temându-mă mereu că va sări cineva din umbră şi mă va răni, am învăţat să mă ascund prin colţuri şi să privesc pe furiş la ce se întâmpla în jurul meu… Eram vulnerabilă şi speriată… Am devenit tot mai îngrozită de oamenii din jurul meu şi de lume, în general. Pe măsură ce am crescut, am învăţat că fricoasele nu prea sunt privite cu simpatie. Doream să fiu puternică şi încrezătoare, dar eram, în schimb, bănuitoare şi temătoare. Îmi era ruşine de mine în toate privinţele. Eram neîndemânatică şi nu doream decât să mă integrez şi să am încrederea în sine a surorii mele.” (Curaj pag. 31-32)
Frica şi ruşinea sunt trăsături specifice influenței Lunii Negre.
În acest aspect, Marte este situat în casa a XII-a, ori Debbie Ford s-a luptat cu dependenţa de droguri şi de alcool, specifice acestei case astrologice. În documentarul Efectul Umbrei, Debbie spune că, la vârsta de 25 de ani, după ce mai mulţi ani încercase fără succes să scape de dependenţa de droguri, a realizat brusc că ea era singura responsabilă de această dependenţă şi că numai ea era datoare să rezolve acest lucru. A fost un moment decisiv în viaţa sa, ea a ales să-şi asume responsabilitatea pentru dependenţa sa şi să facă tot ceea ce era nevoie, chiar dacă era greu, pentru a se elibera de această dependenţă.
Din punct de vedere astrologic, Saturn, planeta care ne obligă să ne maturizăm şi să ne asumăm responsabilitatea pentru tot ce se întâmplă în viaţa noastră, în perioada 7 ianuarie –23 mai 1980, a retrogradat de la 27 până la 20⁰ Fecioară şi a trecut astfel de trei ori peste Marte al său natal, reactivând cuadratura lui Marte cu Luna Neagră. În acelaşi timp, Neptun era în conjuncţie, iar Pluto în sextil cu conjunctia Nodului Nord cu Luna Neagră existentă în harta sa natală.
După ce şi-a dat examenul de maturitate şi şi-a asumat responsabilitatea pentru dependenţa sa, luând şi măsurile necesare pentru a se elibera de ea, a urmat o etapă lungă de căutări. „Debbie Ford a cheltuit foarte mult pentru diverse practici spirituale pentru a-şi potoli nefericirea şi profundul sentiment de insecuritate” – acesta este un extras de pe site-ul www.TheFordInstitute.com, care exprimă foarte bine efectul cuadraturii dintre Marte şi Luna Neagră.
Poziţia planetei Marte în casa a XII-a indică de asemenea şi lupta pe care Debbie a dus-o cu o forma rară de cancer, depistată în 2001, şi care în final a şi răpus-o pe 17 februarie 2013. În 2001 planeta Marte a retrogradat în Săgetător, semn în care s-a aflat din februarie până în septembrie. Marte a retrogradat de la 29⁰ Săgetător până la 16⁰ Săgetător şi, deci, a trecut de trei ori peste conjuncţia Nodului Nord cu Luna Neagră, fiind în acelaşi timp în cuadratură cu poziţia sa natală şi reactivând aspectul natal.
Un alt aspect ce trebuie remarcat în tema natală a lui Debbie Ford este trigonul existent între conjuncţia Jupiter şi Pluto din casa a XI-a şi conjuncţia Nodului Nord cu Luna Neagră din casa a III-a. Acest aspect este extrem de bine reflectat în atelierul Shadow Process Retreat pe care ea l-a susţinut cu grupuri de participanţi (casa a XI-a ), în lumea întreagă (Jupiter), cu un profund efect transformator asupra participanţilor (Pluto), vorbind (casa a III-a) bineînţeles despre Umbră (Luna Neagră) .
Poziţia semnificativă a Lunii Negre în harta natală a scriitoarei Debbie Ford, omul pentru care studiul Umbrei a fost preocuparea centrală a vieţii sale, precum şi toate aceste aspecte ale Lunii Negre care explică trăirile sale şi, în consecinţă, preocuparea sa pentru acest arhetip, le consider drept argumente în favoarea presupunerii că Luna Neagră reprezintă simbolul astrologic al arhetipului Umbra.
Elena Manea