Una dintre preocupările importante ale celor ce studiază și practică astrologia este cea de a veni în întâmpinarea solicitărilor consultantului sau a clientului. Majoritatea horoscoapelor difuzate în media fac predicții despre sănătate, dragoste și bani. Dacă sănătatea și banii țin (mai mult sau mai puțin) de voința și predispozițiile proprii, atunci când e vorba despre dragoste problema se complică, deoarece în ecuație intervin “necunoscute/necunoscuți”.
Studiul sinastriei este o metodă simplă și larg folosită astăzi pentru stabilirea compatibilității între două persoane. Se pot face sinastrii pentru evaluarea relației între nativ și diferite persoane – copil, partener de viață, colegi, șefi, asociați, rude, prieteni, animale de casă, terapeut – sau chiar față de un spațiu geografic (oraș, țară) ori o companie angajatoare. În materialul de față mă voi referi strict la compatibilitățile afective.
În studiile și articolele recente am găsit supuse analizei, pentru argumentarea unei metode, câteva cupluri celebre, despre care se zice că funcționează minunat. Adevărul este că noi nu știm cum funcționează în realitate acel cuplu. Doar cei doi, în intimitatea vieții lor, știu dacă lucrurile merg ca pe roate ori sunt nevoiți să facă un șir de compromisuri neplăcute. Nu știm dacă sunt fericiți cu viața pe care o duc ori încă nu și-au anunțat public despărțirea, dacă sunt un cuplu cu adevărat sudat ori sunt suficient de discreți încât să nu exteriorizeze disfuncționalitățile. Există cupluri stabile, durabile și nefericite, la fel cum există cupluri foarte fericite, dar pe termen scurt. Cuplurile ideale, fericite și durabile sunt destul de rare.
De aceea, atunci când se solicită o analiză a compatibilității, răspunsul este foarte nuanțat. Cred că dificultatea este mai mare pentru cel consiliat pentru că vine cu anumite așteptări. Răspunsurile primite s-ar putea să nu corespundă cu speranțele sale. Alteori analiza astrologică poate scoate la iveală oportunități pe care nativul nu le observase sau variante pe care nu le luase în calcul.
Așadar, ce evidențiem într-o sinastrie în care o fată și un băiat jură că în momentul acesta se iubesc de nu mai pot? În general, reliefăm punctele forte și atragem atenția aspra zonelor vulnerabile ale relației. Dar cum procedăm când doar unul dintre cei doi se prezintă la consultație? De multe ori, însăși solicitarea consultației indică anumite îndoieli față de partener sau chiar față de propriile sentimente. Sau persoana are nevoie de o reasigurare că lucrurile merg în direcția dorită. Direcție care pendulează, în principiu, între două sensuri: doar o relație pasageră sau speranța unei căsnicii. Acestea două sunt determinate, la rândul lor, de… cele mai diverse motive.
Tehnica frecvent utilizată pentru stabilirea compatibilității este sinastria, care presupune compararea hărților natale ale celor doi parteneri, pentru a deduce gradul de înțelegere dintre ei, din toate punctele de vedere: fizic, emoțional, intelectual, spiritual. Primul pas în această analiză îl reprezintă, desigur, studiul celor două hărți separat, pentru evaluarea disponibilității afective a fiecăruia.
Tema compusă reprezintă cel de-al treilea pas, ea reprezintă o hartă în sine și este rezultanta hărților celor doi.
O metodă foarte simplă, care aduce informații importante referitoare la așteptările celor doi parteneri, și pe care am aplicat-o cu succes, o reprezintă situarea planetelor în decani, folosind ordinea semnelor în funcție de triplicități. În programul Astrolog 5.40 acest lucru este posibil fără efort din partea astrologului, accesând pe harta nativului: Settings – House settings – Show decans.
Deși reprezintă părți integrante ale semnului zodiacal căruia îi aparțin, decanii au o coloratură aparte. Fiecare dintre cei 3 decani exercită o influență corespunzătoare semnului zodiacal pe care îl stăpânește, respectând ordinea semnelor din acelasi element, primul fiind chiar semnul respectiv. (De exemplu, decanii Berbecului sunt: Berbec, Leu, Săgetător. Decanii Fecioarei sunt: Fecioară, Capricorn, Taur. Decanii Peștilor sunt: Pești, Rac, Scorpion. ș.a.m.d.)
Hărțile prezentate în acest format au un aspect ușor bizar și, mai ales, ilogic d.p.d.v. al regulilor astrologice (de exemplu, Soarele poate face cuadratură cu Mercur) – dar ele oglindesc foarte fidel concordanțele dintre parteneri. Un alt avantaj îl reprezintă schițarea trăsăturilor nativului, pornind de la acest mod de interpretare (de exemplu, Soare la 23 grade Rac, înseamnă Soare plasat în al treilea decan, cel ce corespunde Peștilor; nativul are trăsături pisceene mai pronunțate, pe fondul unei structuri de Rac – este hipersensibil, versatil, mai predispus imoralității, delăsării, viciilor, dependenței de ceilalți).
În principiu, urmărim superpozițiile planetelor din hărțile celor două persoane – în special a planetelor interioare. Plasarea în același semn este considerată conjuncție, acesta fiind cel mai puternic aspect într-o sinastrie și evidențiază o concordanță accentuată, din punct de vedere structural, a celor doi. Pentru o corelare cât mai bună a datelor, se compară atât harta natală a unuia cu harta având planetele situate în decani a celuilalt, cât și ambele hărți cu planetele situate în decani. Aceasta din urmă este, de obicei, cea mai relevantă.
Într-un articol publicat cu ceva timp în urmă, Mihaela Dicu a prezentat Teoria recepțiilor mutuale în astrologia relațională, ca argument pentru stabilirea compatibilității într-un cuplu, atunci când tehnica sinastriei pare a nu oferi informații prea concludente. Spre exemplificare, a supus studiului cuplul Tom Hanks – Rita Wilson, exemplu pe care îl voi folosi și eu.
Un alt cuplu, la care se face referire deseori în expunerile de acest gen, este Brad Pitt – Angelina Jolie.
Și bineînțeles, clasicii Paul Newman – Joanne Woodward.
Folosind ca exemple aceste 3 cupluri, vă rog să urmăriți poziția planetelor celor 2 nativi din fiecare cuplu și a punctelor importante din temă (AS, Nodul Nord, Lilith) în același semn, folosind plasarea planetelor în decani. Consider că hărțile sunt suficient de grăitoare pentru a vă lăsa să trageți propriile voastre concluzii.