AUTOR: ANDREW BEVAN
Andrew J. Bevan, astrolog profesionist din Norvegia, va fi invitatul special al AAR la ediția a XII-a a congresului de astrologie organizat în perioada 7-9 octombrie 2016, în București. Andrew studiază și practică astrologia de 30 de ani, fiind specializat pe astrologie orară și mundană. A publicat numeroase articole în reviste de specialitate, inclusiv în prestigioasa revistă ”The Mountain Astrologer”, a Asociatiei Astrologilor din Marea Britanie, în situri apreciate pentru calitatea informației, cum este Skyscript.co.uk, al Deborei Houlding, și multe analize previzionale reușite.
Preambul
Dragi prieteni și membri ai Asociației Astrologilor din România,
Acesta este cel de-al doilea articol al meu menit să vă introducă în tematica workshop-ului pe care-l voi susține în a doua săptămână a lui octombrie, la conferința anuală de astrologie, conferință la care sper că veți participa în număr cât mai mare! Ideea acestui articol este de a vă pregăti mințile pentru ceea ce am putea să descoperim cu plăcere când vom avea oportunitatea de a ne întâlni. Probabil vă veți studia hărțile în avans și vă veți pregăti unele întrebări, ceea ce va ușura semnificativ schimbul nostru de experiență și ne va permite să înaintăm spre o înțelegere mai cuprinzătoare și mai practică a tehnicii astrologice.
Age Point în câteva cuvinte
Subiectul acestui articol este tehnica Age Point1, sau ”Clasica Tehnică Age Point” cum o denumesc unii pentru a o diferenția de alte progresii de acest tip (ca în metoda Huber), dar și pentru a sublinia faptul că la baza acesteia stau concepte care au fost descoperite în textele tradiționale de astrologie, și anume în ”Astrologie creștină” (1647), a lui William Lilly, și-n ”Astronomica” sau ”Cinci cărți” (48 î.Hr. – 20 d.Hr.), a lui Manilius. Fragmentele pe care le-am găsit în aceste texte, în timp ce studiam Cursul de Calificare în Astrologie Orară al Oliviei Barclay (QHP), în 1985-1986, m-au determinat să lucrez cu o tehnică în care direcționez Ascendentul, prin hartă, în sensul acelor de ceasornic, cu viteza de 5 ani per zodie, iar aceasta este tehnica Age Point (AP). Sau, în acele cazuri în care ora nașterii este necunoscută, cum se întâmplă adesea când lucrăm cu hărțile celebrităților sau ale altor persoane de interes public, direcționez Soarele în sensul acelor ceasornicului, atribuind 5 ani fiecărui semn, iar aceasta este tehnica Solar Age Point (SAP).
Mai simplu spus, privim harta ca pe un ceas care însumează 60 de minute de timp. Când lucrăm cu o hartă natală convertim cele 60 de minute în 60 de ani și direcționăm prin ea Ascendentul (și/sau Soarele) în sensul acelor de ceasornic. Asta înseamnă că Age Point va avea nevoie de 5 ani ca să parcurgă o zodie sau că se deplasează cu 6 grade zodiacale pe an în sensul acelor de ceasornic, sau că are nevoie de două luni pentru a parcurge un grad zodiacal. (Dacă stai să te gândești, atât Soarele cât și Luna par să aibă dimensiuni egale când sunt observate de pe Pământ, și anume un diametru de 1/2 arc; deci, Age Point se mișcă cu aproape diametrul unui luminător în fiecare lună.) Direcționarea se face de-a lungul eclipticii, care, în cadrul sistemului solar, este principalul cerc de referință al Pământului, așa că n-ar trebui să-ți faci griji vizavi de sistemul de case.
Așadar, asta e! Ai harta în fața ta și poți să-ncepi să-ți construiești povestea așa cum o vezi, fără a te pierde în socotelile adiționale ale progresiilor, direcțiilor, tranzitelor sau revoluțiilor solare! Ai parte de aventura de a-ți vedea Age Point-ul progresând prin zodii, luând contact cu planetele, fie că ele sunt favorabile sau nefavorabile, fie că sunt în demnitate esențială sau în orice alt fel elevate sau debilitate, sau că acționează ca stăpâne de case favorabile sau nefavorabile. (Și ăsta e un adevărat cadou pentru că mie mi-a luat atât de mult timp să dibuiesc ce înseamă să ai stăpânul oricărei case într-o altă parte a hărții!)
Mai există câteva concepte de bază pe care ar trebui să le cunoști până la întâlnirea noastră din octombrie. Unul dintre ele este acela care se referă la dificultățile inerente oricărei nativități și la faptul că, atunci când copilul vine pe lume, ar fi îndreptățit, înainte de orice altceva, la protecție. Dar lucrurile nu funcționează întotdeauna așa. Iar atunci când nu se întâmplă asta, copilul poate fi de timpuriu subiectul unor întâmplări asupra cărora nu are control. Al doilea lucru pe care ar trebui să-l știi este că ceasul este divizat în cadrane de câte 15 minute. Raportându-ne la ceasul bunicului și al bisericilor catolice, asta înseamnă că el va bate la fiecare sfert de oră și va face tot ce va putea pentru a ne atrage atenția asupra acestui fapt – pe tot parcursul zilei. În termeni astrologici, asta înseamă că acel copil își amintește, și că evenimentele tind să se repete la fiecare 15 ani, chiar dacă vor avansa la un alt nivel, oferindu-ne oportunitatea de a ne confrunta cu provocările copilăriei timpurii și, în ultimă instanță, de a rezolva chestiunile hărții noastre. Și, da (!!), există o legătură între lumea interioară, adică psihologia și mozaicul personalității, pentru că tocmai acest tipar interior e de regăsit în afară, în spațiu și timp, tocmai pe el îl întâlnim în anumite evenimente specifice, alegeri și momente cruciale din viață, pe măsură ce Age Point călătorește și el prin hartă. Aceasta este oportunitatea noastră de a crește!
Age Point – două exemple scurte care să vă familiarizeze cu utilizarea tehnicii
Exemplul 1:
Prima hartă este cea a regelui norvegian Harald al V-lea, care era prinț moștenitor și avea 53 de ani la vremea când eu îi studiam harta, în 1990. Conform documentelor oficiale, s-a născut la ora 12:45 CET, în 21 februarie 1937, la Skaugum, în Asker, în apropiere de Oslo, 59N51, 12E45. Asta îi plasează Ascendentul la 19CN592. Fiindcă Age Point se deplasează în sensul acelor de ceasornic, înseamnă că acesta trebuie să se fi aflat la 19VI593 când prințul a atins vârsta de 50 de ani. Apoi, direcționând Age Point-ul cu viteza de 6 grade pe an, când prințul împlinea 53 de ani, în februarie 1990, acesta se afla la 1VI594. Asta este important: pentru că Age Point este direcționat în sensul acelor de ceasornic, contrar ordinii zodiacale, cu viteza de 1 grad la fiecare două luni, înseamnă că în mai puțin de 4 luni el urma să intre în semnul regal al Leului. În harta lui Harald, Soarele, stăpânul Leului, culminează în sudul hărții și este localizat pe MC. Asta nu putea însemna decât o promovare în funcție pentru prințul moștenitor, dar, în condițiile în care tronul era deja ocupat de regele Olav al V-lea, și acesta era mult iubit de poporul său, promovarea era o problemă. Așa că i-am scris prințului o scrisoare, datată 22 martie 1990, și care poate fi găsită încă pe internet:
Către Alteța Sa Prințul Moștenitor Harald,
Doresc să atrag atenția asupra derulării evenimentelor, descrise de nativitatea prințului, din luna iunie a acestui an, care l-ar putea determina pe acesta să preia tronul în viitorul apropiat. Asta poate avea loc în mod firesc, de exemplu, datorită dorinței de a abdica a regelui (Regele Olav al V-lea), în legătură strânsă cu cea de a 87-a aniversare a maiestății sale (din 2 iulie 1990). Dacă nu va fi să fie o acțiune plănuită, următoarele luni ar putea constitui ocazia de a-l despovăra pe rege și de a-i oferi sprijin în vederea menținerii sănătății și bunăstării sale fizice. Regele e ”tare ca piatra” și sperăm să ne onoreze cu prezența sa încă mulți ani.
Andrew J. Bevan
S-a întâmplat că regele Olav al V-lea, tatăl prințului moștenitor, a suferit un infarct în ultima săptămână a lunii mai, iar după acesta o inflamare a mușchiului inimii și prințul a fost nevoit să preia tronul din iunie, ca regent. Olav al V-lea a trecut în neființă 7 luni și jumătate mai târziu, în 17 ianuarie 1991, dar asta-i o altă poveste și-o altă hartă. Regele Harald al V-lea este acum pe tron de mai bine de 25 de ani, dar în iunie 2016 vor fi trecut deja 26 de ani de când a preluat locul tatălui său. Asta înseamnă că Age Point-ul regelui Harald se va afla, în iunie 2016, la gradul 24 Pești, și va fi conjunct cu Saturn, care e stăpânul casei a 7-a și al casei a 8-a, în decurs de 3 luni, până în septembrie. Stăpânul casei 8 poate reprezenta un eveniment terapeutic sau o interceptare care perturbă simțul realității nativului, deci și simțul ordinirii și al siguranței sale. Poate fi provocator. Însă, aș dori să îmblânzesc tonul în privința contactelor cu stăpânul casei 8, comparându-le cu o inițiere sau cu o avansare la următorul nivel în jocul favorit, pe calculator. Apare adesea un soi de criză sau un șoc pe măsură ce împrejurimile familiare sunt părăsite și jocul se restartează și te plasează în noi decoruri, cu noi reguli. Vom discuta mai în profunzime despre asta și despre alte semnificații astrologice pe parcursul întâlnirii noastre din octombrie.
Exemplul 2:
Cel de-al doilea exemplu este harta natală a lui Bill Clinton, un subiect de actualitate din moment ce familia Clinton ar putea să se mute din nou la Casa Albă dacă Hillary va înregistra succes în campania sa electorală, ceea ce poate fi discutabil. Cu siguranță se va fuma mai puțin dacă această a doua relocare la Casa Albă va avea loc – dar nu vom ști niciodată în ce fel istoria s-ar putea repeta. Oricât de popular ar fi fost Bill Clinton în timpul mandatului său, e greu să uităm că acesta s-a sfârșit aproape catastrofal (Mă gândesc că probabil și pentru că e mai bine să-ți înșeli nevasta decât întregul popor…). Bill Clinton a fost președintele Statelor Unite de două ori în intervalul 1993 – 2001. S-a născut ca un Leu extravagant, în 19 august 1946, la ora 8:51 CT, în Arkansas, 33N40, 93W36.
Cea mai evidentă și mai surprinzătoare trăsătură a hărții lui Bill Clinton este acel Marte în detriment, conjunct cu Neptun, în Balanță, semnul Ascendent. Din perspectiva astrologiei clasice, când stăpânul casei a 7-a este în prima casă înseamnă că adversarii sau oponenții sunt porniți să-ți vină de hac. Din perspectivă modernă, Marte în Balanță, în Ascendent, l-ar putea face pe Bill extrovertit, șarmant, radiant și cam afemeiat. În cea mai pozitivă notă, când și-a făcut intrarea în cabinet, în 20 ianuarie 1993, avea 46 de ani și 5 luni, ceea ce-i plasează Age Point-ul la 27 Săgetător. Ingresul în Săgetător i-a dat aripi noi. Jupiter e conjunct cu steaua fixă Spica, cea mai benefică și mai prosperă stea a cerurilor, iar Jupiter stăpânește Mijlocul Cerului prin exaltare. Avansarea sa în funcția de președinte este cât se poate de extra-ordinară! Doar cu o lună înainte să atingă vârsta de 55 de ani (dacă AS său ar fi fost la exact 6 grade Balanță, atunci asta se întâmpla taman în ziua aniversării sale), Age Point-ul său avansa în zodia Scorpion! Păzea!!! Nu numai că Scorpionul este un semn provocator prin natura sa, dar de asemenea aduce la viață ceea ce e simbolizat de Marte în Balanță, conjunct cu Neptun, în Ascendent. Bill Clinton nu e împușcat (!), dar scandalul Lewinsky iasă la suprafață și Clinton este în mod oficial blamat! Iar ăsta e un eveniment remarcabil în istoria prezidențială americană! Kennedy a fost de asemenea cunoscut pentru adicția sa față de femei (și pentru o aventură cu Marilyn Monroe), dar Bill Clinton a fost nevoit să suporte nu doar acuzele soției sau ale națiunii sale, ci ale unui întreg mapamond. După asta, stai să te întrebi la ce s-o fi pretat, de fapt, predecesorul său, George Bush Jr. …
Bill Clinton va avea 70 de ani în august 2016. Așadar, la aniversarea sa, Age Point va fi la 5LE305. Câteva lucruri interesante se-ntâmplă aici. Leul e stăpânit de Soare, care se află în propiul său semn, și va primi careul de la Lună, care e exaltată în zodia Taur. Acum, exaltările implică întotdeauna ceva ieșit din comun, și pentru că Luna aplică la Soare, evenimentele vor veni în întâmpinarea sa [a Soarelui = a lui Bill] – iar asta s-ar putea întâmpla prin soția sa, așa-i? Age Point-ul său se va uni cu Saturn, care e stăpânul casei a 4-a și e în demnitate esențială, în propria față și-n propriul său termen. Cea de-a 4-a casă a sa reprezintă cea de-a 10-a casă a soției sale6, care e simbolizată de casa sa a 7-a, și va fi interesant de văzut dacă acest cuplu întreprinzător va reveni la Casa Albă și Hillary va deveni prima femeie președinte a Statelor Unite.
Ne oprim aici pentru moment, dar aștept cu interes să ne întâlnim în octombrie și să explorăm felul în care această uitată sau neglijată tehnică antică ar putea face sens pentru hărțile voastre!
Traducere și note: DIANA SPINEAN.
Articolul original, în engleză, poate fi citit la http://www.astrele.ro/the-age-point-technique/
- Termenul nu are încă un echivalent astrologic în limba română, drept pentru care preferăm să păstrăm denumirea dată de Andrew, în engleză. ↩
- 19 grade și 59 minute în Rac ↩
- 19 grade și 59 minute în Fecioară ↩
- 1 grad și 59 minute în Fecioară ↩
- 5 grade și 30 minute în Leu ↩
- în sistemul caselor derivate ↩