Saturn tranzitând casa a VI-a, îndreptată atenţia către preocupări asociate domeniilor practice ale vieţii, muncii de fiecare zi, rutinei, sănătăţii, şi aduce cu sine nevoia de a ordona şi disciplina aceste sectoare de viaţă, de a le face mai eficiente.
În plan profesional
Fiind o casă vocaţională, alături de Casele a II-a şi a X-a, este de aşteptat ca seviciul, locul de muncă să capete o importanţă sporită.
În buna tradiţie a planetei, pot să apară pe de o parte blocaje, limitări, restricţii, iar pe de altă parte stabilitatate, răbdare, prudenţă, strategie. Este la latitudinea fiecăruia să aleagă între cele două alternative.
Tranzitul nu aduce evenimente spectaculoase, cere mult efort, muncă susţinută în condiţiile în care recompensele meritate sau aşteptate fie nu vin, fie sunt sub aşteptări; aduce îngrijorare legată pierderea serviciului sau de o nedorită dar obligatorie retragere din activitate.
Pot să apară obligaţii suplimentare, schimbări în cadrul sarcinilor de serviciu, relaţii cu oameni care în caliatate de şefi sunt mai drastici, mai pretenţioşi şi mai puţin maleabili decât până acum.
Nu este indicată părăsirea unui loc de muncă pe fondul nemulţumirii, stresului, enervării, dezgustului, revoltei, pentru că posibilitatea unei noi angajări în conformitate cu pregătirea, calificarea şi experienţa profesională sau propriile exigenţe, este problematică în aceşti doi ani şi jumătate.
Este un interval de timp în care fiecare trebuie să-şi asume obligaţiile cu maximă resposabilitate, să nu facă greşeli sau să nu caute subterfugii prin care să muncească mai puţin, pentru că orice derapaj de genul acesta va fi aspru sancţionat.
Chiar dacă aparent, eforturile şi calitatea muncii depuse nu sunt apreciate, hărnicia, seriozitatea, responsabilitatea demonstrată, se contabilizează undeva, şi mai devreme sau mai târziu, vor veni şi recunoaşterile, recompensele meritate. Va veni şi momentul în care cei merituoşi îşi vor putea arăta măiestria, le vor fi recunoscute meritele şi calităţile într-un domeniu în care muncesc din greu în acest moment.
Sunt avantajaţi cei care îşi asumă greul, se înarmeaza cu răbdare, privesc realitatea cu luciditate şi realism, au o atitudine corectă faţă de muncă şi urmeză o conduită înţeleaptă. Aceștia îşi pot asigura un loc de muncă sigur, pot avea certitudini în legatura cu acesta, chiar dacă nu în condiţiile dorite. Avantajele se materializează în planul experienţei într-un domeniu care cere perseverenţă, răbdare, tenacitate şi multă migală.
În sfera sănătăţii
Casa a VI-a având semnificaţii şi în planul sănătăţii, există premizele unei înrăutăţiri ale acestui segment, fie pe fondul nemulţumirilor, enervărilor, sau suprasolicitărilor legate de rutina zilnică, fie din pricina nerespectării unor norme de igienă personală.
Saturn accentuează stările de epuizare nervoasă şi fizică, influenţează patologii în care sunt implicate oasele, articulaţiile, pielea, dinţii, părul. Având în grija sa şi procesul de îmbătrânire, pot să apară afecţiuni degenerative, de tipul arterosclerozei, cataractei, surditătăţii, scăderii fexibilitaţii.
Se impune abordarea unui stil de viaţă sănătos, o dietă corespunzătoare şi nu în ultimul rând practicarea unor meditaţii sau exerciţii fizice care să aducă mintea şi corpul în armonie.
Este un bun prilej pentru renunţarea la vechi şi rele obiceiuri, cum ar fi fumatul, sedentarismul, consumul unor alimente sau băuturi care vin în contradicţie cu nevoile trupeşti şi sunt binevenite suplimentele alimentare, mai ales cele care aduc un aport de minerale.
Controalele medicale trebuie făcute la timp, simptomele tratate cu toată seriozitatea pentru că boli ce pot fi tratate relativ uşor acum, se pot transforma în afecţiuni cronice cu complicaţii nebănuite.
Aplicaţii practice
1. Francis Ford Coppola
În primăvara şi vara anului 1971 au loc filmările pentru pelicula Naşul, în timp ce Saturn trecea din Casa a V-a în cea de a VI-a în tema natală a regizorului Francis Ford Coppola.
Sistemul Whole
Acesta caracterizează respectiva perioada ca fiind extrem de dezagreabilă: filmul era catalogat fără potenţial, în consecinţă studiourile erau nemulţumite. Actorii erau consideraţi nepotriviţi rolurilor atribuite, el însuşi fiind pe punctual de a fi concediat. Experienţa a fost una de coşmar, în situaţia în care al treilea copil urma să se nască iar asigurarea mijloacelor de subzistență devenea problematică.
Tranzitul a fost semnificativ prin faptul că Saturn, stăpânul Ascendentului şi casei a II-a, este în conjuncţie aplicantă cu Soarele în tema natală, iar în drumul său, finaliza opoziţia cu Luna – stăpâna casei a VII-a a colaborarilor şi începea să alcătuiască un careu cu Venus, stapâna casei aX-a, a carierei.
De notat şi faptul că seria eclipselor şi retrogradarea marţiană avea loc tot într-o casă vocaţională, casa a II-a, cea a banilor.
Într-un clasament făcut ulterior de jurnaliştii de la Huffington Post, mai multe filme printre care şi acesta figurează ca fiind mai bun decât cartea care a stat la baza sa.
2. Jimmy Hoffa
În după-amiaza zilei de 30 iulie 1975, Jimmy Hoffa, cel care a jucat un important rol în mişcarea sindicală, realizând uniunea tuturor transportatorilor rutieri din America de Nord, ajungând astfel cea mai puternică mișcare de acest gen, a dispărut fară urmă, după ce fusese văzut într-o parcare din faţa restaurantului Machus Red Fox din Detroit. Ulterior s-a constatat că se întâlnise cu doi reprezentanţi ai lumii mafiote, iar în 1982, unul dinte acestia, Frank Sheeran, lider sindical de rang inferior, a recunoscut că l-a împuşcat pe Hoffa, după care l-a incinerat.
Sistemul Whole
Saturn, stăpânul Ascendentului – persoana sa şi al Casei a XII-a – pericolele ascunse, tranzita casa a VI-a, în opoziţie cu Marte, săpânul Casei a X-a – numelele, postura sa socială. În plus, Neptun, planetă ce patronează situaţiile dubioase, confuze, relaţiile ilicite, se afla în casa a XI-a, cea a relaţiilor de grup, cum sunt sindicatele.
Utilizând sistemul caselor derivate, Casa a VI-a, devine a VII-a de la cea de a XII-a, semnificând astfel relaţiile cu ceilalţi de pe poziţii egale dar şi duşmanii pe faţă, oponenţii.
În natal, stăpâna casei a VI-a, Luna, este slăbită de conjuncţia la grad perfect cu Saturn şi pentru ca tacâmul să fie complet, şi forţa pe care o capătă duşmanii este subliniată, războinicul şi nemilosul Marte tranzitând această configuraţie, situată în Casa a IV-a, casă grea şi de destin, casă ce indică sfârşitul tuturor lucrurilor.
3. Zelda Fitzgerald
În aprilie 1930, Saturn în semnul Capricornului trecea prin Casa a VI-a a Zeldei Fitzgerald, soţia scriitorului F. Scott Fitzgerald, ambii figuri proeminente ale anilor 20, a epocii Jazz-ului şi a generaţiei pierdute. După ani întregi petrecuţi într-un stil de viață excentric, epuizant şi suprasolicitant, Zelda este diagnosticată cu schizofrenie şi internată într-un spital de psihiatrie, loc în care avea să-şi petreacă aproape tot restul vieţii.
Sistemul Whole
Odată intrat în domiciliul său Capricornul, Saturn începe să formeze aspect tensionat cu Venus, stăpâna casei a III-a, a mentalului concret, planetă slăbită în tema natală atât prin faptul că se află în mişcare retrogradă, cât şi prin amplasarea sa într-o casă nefavorabilă, a XII-a, casă a izolării voite sau forţate, a bolilor lungi şi cronice, căreia i se mai spune şi infernul zodiacului.
Ca şi cum nu ar fi fost suficient, Venus era tranzitată de Pluto, planeta distrugerii şi fatalităţii, iar pe cer se forma opoziţia Saturn/Pluto, configuraţie prezentă în harta Zeldei.
Conjuncţia este aspectul major cel mai puternic şi mai imprevizibil în efectele sale. Ceea ce ştim sigur despre ea, este că reprezintă o fuziune a caracteristicilor planetelor care o compun, nuanţate de semnul zodiacal în care se află. Nu ştim însă – la o primă evaluare – cât preia sistemul format de conjuncţie, din calităţile sau din slăbiciunile planetelor şi cum se armonizează sau nu între ele. Folosind însă, ca un caleidoscop, toate elementele particulare care definesc o conjuncţie, putem totuşi să ne formăm o părere destul de bine fundamentată despre cum va acţiona respectiva conjuncţie în viaţa individului a cărui hartă natală o analizăm.
Conjuncţia planetară simplă este compusă din alăturarea a două planete, în acelaşi semn sau în semne alăturate.
Putem să clasificăm conjuncţiile în 3 mari categorii:
1. Conjuncţii favorabile.
2. Conjuncţii disonante sau nefavorabile.
3. Conjuncţii oscilante sau balansate.
În aprecierea categoriei în care încadrăm o conjuncţie, aşa cum am scris mai sus, vom ţine cont de următoarele criterii:
1. Calităţile planetelor care o compun
Soarele (uscat şi cald), Luna (umedă şi rece), Mercur (foarte uscat şi rece), Venus (umedă şi caldă), Marte (uscat şi foarte cald), Jupiter (umed şi uşor cald), Saturn (foarte uscat şi foarte rece), Uranus (uscat şi cald), Neptun (umed şi moderat de rece), Pluton (extreme ale Focului, Pământului, Apei şi Aerului).
Potrivit acestui principiu, putem avea 3 cazuri distincte:
a) Conjuncţia este compusă din planete ale căror calităţi conjugate favorizează un mediu bun pentru viaţă (umed şi cald): Soare-Venus; Lună-Venus; Lună-Jupiter; Venus-Jupiter.
b) Conjuncţia este formată din planete ale căror calităţi conjugate sunt antagoniste sau sunt contrare vieţii: Soare (uscat şi cald) – Lună (umedă şi rece); Soare (cald) – Saturn (rece); Lună (umedă) – Saturn (foarte uscat); Lună (umedă şi rece) – Marte (uscat şi foarte cald); Saturn (rece) – Uranus (cald).
c) Conjuncţia este formată din planete ale căror calităţi conjugate conduc la excese, la fel dăunătoare sau chiar contrare vieţii: Soare – Marte (exces de căldură); Lună-Saturn (exces de rece); Marte – Saturn (exces de uscăciune şi adunarea doi malefici).
Saturn conferă conjuncţiei o tendinţă de inhibiţie, restricţie, control şi care se manifestă în plan fizic printr-o teamă, o probă, o suferinţă.
Uranus aduce întotdeauna o notă de excitabilitate, o neregularitate, o abatere de la reguli şi o imprevizibilitate conjuncţiei în care se află.
Neptun imprimă conjuncţiei o alură înşelătoare, persoana manifestând-o la un alt nivel, mult mai spiritual decât cel la care este percepută în plan fizic. Idealismul, decepţia, sacrificiul apar, mai devreme sau mai târziu în domeniul de viaţă în care se manifestă aspectul.
Pluton nu poate „face” conjuncţii unisens (numai favorabile sau numai dificile), indiferent cu orice planetă. Cu el există neapărat o trecere prin „iad”, o exacerbare a defectelor planetei pe care o însoţeşte, chiar dacă ulterior se ajunge la o forţă imposibil de atins fără acest preţ şi la punerea în valoare a calităţilor ei.
2. Puterea/Forţa planetelor
Se ştie că planetele au o anumită afinitate pentru unele semne zodiacale, în care ele se simt bine, calităţile lor sunt evidente, iar defectele minime, acestea fiind considerate domiciliile şi exaltările lor. În alte semne zodiacale, planetele se pot simţi destul de bine şi deşi sunt prezente şi unele din defectele lor, acestea sunt surclasate de calităţi, prin efort conştient (trigonocraţie). În fine, sunt semne zodiacale în care planetele se simt slăbite, căci calităţile lor devin puţin evidente sau chiar par să lipsească, iar defectele se manifestă din plin. În aceste semne, se consideră că planetele sunt în peregrinare, cădere şi exil.
3. Tipul aspectului: aplicant sau separant
Aspectele aplicante sunt cele în care orbul (distanţa) planetară, respectiv arcul de cerc zodiacal, tinde să se micşoreze, deci aspectul este pe cale să se producă. Aspectul separant/disonant este aspectul în care orbul tinde să se mărească, deci efectul de conjuncţie tinde să se diminueze în timp.
Orbul unei conjuncţii este de: 10 grd – dacă una din planete este Soarele sau Luna; 8 grd – dacă una din planete este „personală”, respectiv Mercur, Venus şi Marte; 5 grd – dacă ambele planete sunt planete „exterioare” O conjuncţie Venus-Marte de 7 grade şi aplicantă este, în mod evident, mult mai bine resimţită de posesor decât o conjuncţie Jupiter-Uranus de 3 grade.
În general, conjuncţia între planete exterioare creează un tipar de generaţie şi este mai semnificativă în viaţa cuiva, dacă ea se află aproape de unul de unghiurile temei (Ascendent, Mijlocul Cerului, Descendent şi Fundul Cerului) sau una din planete are o importanţă deosebită în tema respectivă (guvernatorul Ascendentului, dispozitorul Soarelui, conjunctă cu Ascendentul, planetă dominantă).
Aplicaţii practice
Lady Gaga
Lady Gaga – 28.03.1986, 9:53, New York (sistem Placidus)
Cântăreaţa americană faimoasă şi excentrică Lady Gaga are două conjuncţii foarte puternice ce implică planete personale: conjuncţia Lună-Pluton în Scorpion (casa V) şi Marte-Neptun în Capricorn (casa VII).
Scorpionul este căderea Lunii şi domiciliul lui Pluton, ceea ce dezavantajează mult planul emoţional, feminitatea, maternitatea (chiar o anihilează). Există o hipersensibilitate emoţională deosebită, care conduce la o mare vulnerabilitate în faţa experienţelor vieţii. Aduce multă voinţă, energie agresivă, războinică, dar apar şi reacţii intense, pasionale, posibil autodistructive. Mai sugerează experienţe erotice secrete, adoptarea genului de femeie-vampă, cu o sexualitate trezită de timpuriu. În acest sens, ea a declarat că auzea totul, prin peretele subţire care despărţea camera ei de copil de dormitorul părinţilor, atunci când aceştia făceau sex.
O altă conjuncţie, dar mai puţin puternică, este Marte-Neptun, în Capricorn şi în casa parteneriatelor. Marte este puternic în Capricorn, fiind în exaltare, şi deoarece se află aproape de Descendent, el marchează personalitatea cântăreţei în raport cu ceilalţi; aduce o senzualitate practică şi oarecum perversă (a se vedea ambiguitatea orientărilor sale sexuale), relaţii de familie ciudate sau greu de defnit (relaţia cu tatăl său, foarte intimă, de adoraţie – Neptun fiind şi guvernatorul casei a X-a în Peşti).
Femeie-medic
Femeie medic – date confidentiale (sistem Placidus)
Clienta este una din pionierele unui domeniu al medicinii care s-a deschis mai greu femeilor, şi anume anestezia, specializare pe care a dobândit-o în urmă cu mai mult de trei decenii.
Se remarcă o conjuncţie Lună-Pluton retrograd, în Leu, chiar pe Ascendent şi care s-a dovedit o sursă de emoţii şi trăiri emoţionale devastatoare, până la limita suportabilităţii, generate de relaţia cu partenerul de viaţă (opoziţia cu Venus de pe Descendent şi de unde se vede şi că Venus nu aduce numai frumuseţe şi plăcere, indiferent de conjuncturile astrale în care se regăseşte).
Aceste neînţelegeri i-au afectat, la un moment dat, şi cariera profesională, căci Venus este şi stăpâna casei a X-a, a carierei. Din fericire, Pluton te duce în iad, dar te poate şi scoate acolo, căci chiar atunci când părea că se pierde total (pentru familie şi colegii de breaslă), a reuşit să-şi revină. Conjuncţia Lună-Pluton este mai puternică atât prin poziţia sa (conjunctă cu Ascendentul), prin orbul său (2 grd şi 14 min), cât şi prin natura sa aplicantă.
Mai există o altă conjuncţie, în casa a VI-a şi în Vărsător, respectiv Mercur-Jupiter. Mercur, în semn de aer şi în această poziţie, este el însuşi vulnerabil pentru echilibrul mental. Această conjuncţie se află şi ea în opoziţie cu conjuncţia dominantă Lună-Pluton, dar într-un aspect mai larg. O femeie foarte inteligentă şi prietenoasă, deschisă şi populară la locul ei de muncă, chiar şi atunci când ocupa funcţii de conducere sau când soţul devenise un politician foarte puternic.
Sunt momente în viaţa noastră în care totul deraiază de la cursul normal şi în care suntem aruncaţi într-o furtună de evenimente fără logică, uneori dramatice, ce ne înspăimântă, ne zguduie din temelii şi ne schimbă într-un mod radical. Suntem puşi faţă în faţă cu forţe şi energii pe care nu le putem controla, orice efort ni se pare imposibil şi simţim cum ne zbatem într-un ocean de emoţii, gânduri şi sentimente, ce ne pot copleşi sau devasta. Cu toate că suntem cuprinşi de groază sau spaimă, potenţialul acestor momente este uriaş, deoarece atunci când se termină totul, suntem perfect eliberaţi, purificaţi sau schimbaţi.
Astrologic vorbind, „răspunzător” pentru aceste evenimente, stări şi perioade poate fi Pluto, prinţul tenebrelor, al lumii subpământene şi al experienţelor de tip purgatoriu. Este planeta transformării, a distrugerii şi a creării, a morţii şi a renaşterii, care ne îndeamnă la regenerare şi vindecare, în primul rând spirituală.
Fiind cea mai îndepărtată planetă de la Soare, tranzitele sale sunt de durată, iar învăţămintele ce ni le oferă sunt de neuitat. Ele vorbesc despre evoluţie, care prin vibraţia sa, nu se poate realiza decât prin detaşarea şi renunţarea la lucrurile ce ne ţin pe loc din drumul adevăratei experimentări.
Guvernând extremele, atunci când acţionează în tranzit şi în aspect de cuadratură cu planetele personale natale, aspect care datorită tensiunii pe care o produce, ne motivează să acţionăm, sau în cazul de faţă să transformăm, Pluton ne coboară în cele mai joase stări de frecvenţă, ne confruntă cu cele mai mari spaime şi frici, ne conştientizează şi ne rupe de partea noastră întunecată, obligându-ne să luptăm pentru “supravieţuire”.
Deoarece nu avem capacitatea de a sesiza oportunităţile viitoare pe care ni le promit aceste tranzite, instinctul poate fi de a ne împotrivi. Nu ne dorim avansul din cauza fricii, a dependenţei, a obişnuinţei, a concepţiilor perimate, a neştiinţei sau a altor factori distructivi, pe care din păcate nu-i conştientizăm sau nu-i doborâm singuri. A ne împotrivi acestui proces sau a fugi la nesfârşit de ceea ce ne provoacă frică, înseamnă a refuza să ne eliberăm, ceea ce poate provoca şi mai multă tensiune, deoarece Pluton funcţionează şi după premiza “de ce ţi-e frică, nu scapi”!
Domeniul în care ne confruntăm cu o cuadratură de-a lui este domeniul în care ne forţează să privim în profunzime, să ne scufundăm în semnificaţii şi să explorăm, pentru a ajunge la maximul de potenţial. Pluton rupe iluziile deşarte, ne purifică de emoţiile, gândurile şi acţiunile acumulate în mod negativ. Lecţiile lui aduc schimbări la un nivel profund, fundamental, asemeni unui cutremur ce aşează plăci tectonice!
Cuadratura la Soare
Cuadratura lui Pluton în tranzit către Soarele natal simbolizează în primul rând un test de voinţă. Este un moment în care ne putem simţi blocaţi în planurile de avansare, în care trebuie să ne apărăm idealurile si principiile sau să fim propriul avocat. Este important să nu acţionăm conform ego-ului, ci mai degrabă conform adevăratei personalităţi interioare, nu din satisfacţie, ci din toată inima. Totodată, dacă s-a pierdut identitatea sau încrederea în propria persoană, provocarea acestui tranzit este de a o regăsi.
Tensiunea interioară poate fi mare, iar compromisurile de nesuportat, dorindu-ne mai multă putere personală şi o mai mare expresie de sine. Lupta pentru putere şi afirmare, precum şi diferenţele de opinie sunt foarte probabile. Este momentul în care scăpăm de atitudinea negativă şi ne transformăm personalitatea, în căutarea celei mai mari străluciri de sine!
Datorită mişcării de retrogradare, Pluton acţionează în trei timpi, iar dacă nu acţionăm de la primul semnal oferit, alţii sau circumstanţele ne vor obliga să o facem. Soarele reprezintă şi autoritatea sau figura paternă, aşa că aceste perioade pot arăta şi probleme cu legea sau cu cineva care ne îngrădeşte libertatea. Totodată, pot apărea neplăceri care slăbesc imunitatea sau inima.
Aplicaţii practice:
Madonna
În cazul Madonnei, aspectul de cuadratură de la Pluton s-a petrecut între 1991 şi 1993, perioada cea mai controversată şi agresivă din toată istoria carierei sale, în care se lupta împotriva îngrădirii personalităţii şi a expresivităţii de sine, riscând chiar să fie arestată.
Tensiunea începe în 1991, atunci când în concerte juxtapune catolicismul cu sexualitatea, fapt ce îi aduce multe critici, controverse şi interziceri. Dorind să-i fie respectată identitatea, Madonna răspunde jucând în primul ei documentar, “Adevăr sau Provocare/ În pat cu Madonna”. În el, viaţa sa intimă era explorată la maxim, încercând să-i contureze atât latura emoţională, cât şi pe cea creativo-sexuală. Filmul nu a fost primit bine, iar agresiunea faţă de ea a crescut şi mai mult.
Simţindu-se pusă la zid, cântăreaţa a mers până la extreme. Tranzitele lui Pluto se referă şi la explorarea părţii negative, la coborârea în infern şi la descătuşarea energiilor ce zac acolo, astfel încât în plin scandal mediatic şi social, scrie o carte despre sex, cu poze explicite. Deoarece editurile nu sunt de acord cu publicarea decât în anumite condiţii, în 1992 Madonna înfiinţează propria companie de divertisment, Maverick, ce consta în casă de discuri, producţie de film, televiziune, editură şi reţea de distribuţie proprie!
CarteaSEX şi albumul Erotica au apărut în octombrie 1992, ambele conţinând material pornografic şi comportamente deviante, astfel încât au primit reacţii negative de la critici, de la conservatori sau de la grupurile feministe, iar ea a fost blamată, considerată indecentă, păcătoasă sau dezgustătoare. Madonna era dezlănţuită, se comporta cum simţea şi îşi explora limitele cele mai periculoase! În 1994, ziarele şi fanii scriau că a mers prea departe, iar cariera ei e pe cale să apună! După acea perioadă de eliberare, o dată cu desfacerea cuadraturii, apele s-au liniştit, comportamentul Madonnei s-a schimbat, iar imaginea a început să i se cizeleze din ce în ce mai mult.
Mick Jagger
La Mick Jagger, solistul trupei Rolling Stones, aspectul de cuadratură s-a format între 1983 şi 1985, perioadă în care au avut loc schimbări radicale, tensiuni şi evenimente ce l-au obligat să se exteriorizeze şi mai mult, să apeleze la toată creativitatea şi talentul de care era capabil pentru a evolua.
În 1983, Rolling Stones lansa un album, care în ciuda aşteptărilor nu înregistra vânzările aşteptate. Chiar când cuadratura începea să fie activă, discuţiile în contradictoriu dintre membrii trupei începeau să apară, iar motivul era unul: Jagger îşi dorea ca Rolling Stones să urmeze trendurile contemporane, iar Richards, partenerul sau, insista pentru păstrarea liniei rock a trupei. Jagger simţea că poate mai mult şi că imaginea trupei îl îngrădeşte. Îşi dorea cu adevărat o schimbare, iar frustrarea interioară ajungea la cote maxime, aşa că nu a stat mult pe gânduri, iar din mai 1984 a început să lucreze la un album solo, în care să-i fie recunoscută propria identitate.
Cu toate că tensiunea dintre el şi Richards creştea din ce în ce mai mult, În februarie 1985 scoate – She’s the boss, album ce devine celebru şi-i aduce lui Jagger recunoaşterea individuală de care avea nevoie!
De-a lungul timpului acumulăm stări şi tensiuni psihice, emoţii şi sentimente ce sunt direct corelate cu copilăria, cu familia, cu relaţia faţă de părinţi, fraţi sau surori, cu viaţa noastră relaţională, cu trecutul sau cu evenimentele la care luăm parte. Multe dintre aceste emoţii ne încorsetează fără să ne dăm seama, ne ţin prizonieri, ne schimbă sau ne frustrează, fiindu-ne povară în calea evoluţiei.
Deoarece tranzitul lui Pluto la Lună se referă la vindecarea şi transformarea tuturor acestor reziduuri, sub acţiunea sa este timpul ca vechile obiceiuri, atitudini, emoţii şi manifestări să se schimbe. Efectul cuadraturii poate genera o serie de experienţe psihologice şi emoţionale foarte intense, în care sentimentele reprimate să erupă surprinzător şi exploziv.
Fiind vorba de Lună, relaţiile de familie pot deveni scena principală de desfăşurare a tranzitului: secretele adânc îngropate ies la suprafaţă, ne confruntăm cu probleme legate de maternitate şi paternitate, relaţia cu mama, tata sau copilul din noi se rescrie. Deoarece este momentul să ne înfruntăm cele mai profunde frici, se poate avea de-a face cu probleme legate de abandon, vină, gelozie, manipulare, depresie sau obsesie. Trecutul parcurs, casa sau căminul, atitudinea noastră faţă de toate acestea suferă transformări puternice, de multe ori percepute dramatic, dar care într-un final ne eliberează şi ne purifică de orice sentiment negativ.
Trăit într-un mod pozitiv, tranzitul lui Pluto la Lună, duce la curăţare emoţională şi psihologică, eliberare şi renaştere voită, dar atunci când ne împotrivim acestui lucru sau nu renunţăm la ceea ce de fapt ne doare, acţiunea sa declanşează emoţii învălmăşite, stări de panică şi confuzie, furie, frică şi haos la toate nivelele. De aceea, de-a lungul perioadei în care cuadratura este activă, este nevoie de multă introspecţie şi de multe schimbări psihologice profunde, pentru a conştientiza şi pentru a ne elibera de blocaje sau traume vechi. Este indicată echilibrarea, ţinerea sub control a reacţiilor şi urmărită cauza, altfel datorită naturii sensibile şi profunde a Lunii, este posibil să ne confruntăm cu cea mai dureroasă perioadă din viaţa noastră!
Aplicaţii practice:
Michael Jackson
Michael are Luna la 14°54’ în zodia Peştilor, iar cuadratura de la Pluto s-a produs între anii 2003 şi 2005, perioadă în care artistul s-a confruntat cu un proces în care era acuzat de molestarea, abuzarea şi intoxicarea unui minor. De-a lungul celor doi ani de proces, Michael a fost discreditat, blamat, jignit şi umilit, trebuind să treacă prin focurile “iadului” pentru a-şi demonstra nevinovăţia şi adevărata natură.
Datorită popularităţii şi a vieţii de artist, Michael a fost întrodus în experienţa vieţii de noapte, a prostituţiei şi a sexualităţii încă de la vârsta de 9 ani, sărind mult prea repede şi brusc peste perioada copilăriei şi trăind frustrant între concepţiile religioase şi morale ale mamei şi cele frivole ale tatălui!
Experienţa copilăriei l-a marcat pe artist şi în comportamentul său de adult, în dorinţa sa făţişă de a se apropia de copii, de a fi copil, tată, de a avea o familie sau de a-şi regăsi şi trăi sentimentele şi emoţiile de care nu a avut niciodată parte.
Datorită procesului, Michael a trebuit să-şi lămurească şi să-şi elibereze toate sentimentele reprimate, să-şi dovedească natura sensibilă şi drama emoţională prin care a trecut, precum şi să facă pace cu el, cu familia şi cu experienţele tinereţii. Acea perioadă a însemnat un purgatoriu, un amalgam de emoţii, trăiri şi stări, înfruntarea întregii lumi şi furia prezentului. În faţa juraţilor, a trebuit să povestească, să rememoreze, să se disculpe şi să elibereze trecutul, iar după doi ani de proces, în 2005 a fost găsit nevinovat!
Jodie Foster
Jodie, cunoscută actriţă şi regizoare americană, cea mai mică dintre cei 4 copii ai familiei, a fost părăsită de tatăl său când încă nu se născuse, fiind crescută în totalitate de mama sa. Având Luna la 3° în zodia Fecioarei, cuadratura lui Pluto s-a desfăşurat de-a lungul anilor 1996 – 1998, la vârsta de 34-36 ani. În acea perioadă, actriţa s-a confruntat cu probleme legate de maternitate, familie şi copii, pe care şi-i dorea foarte mult, dar pe care nu-i putea avea în mod natural, ca rod ai iubirii, deoarece orientarea sa sexuală era alta. Deşi viaţa sa intimă şi personală nu a fost foarte mult mediatizată, se ştie că artista a trăit timp de 15 ani alături de o femeie (1993 – 2008).
În acei doi ani, Jodie a fost pusă faţă în faţă cu fricile sale cele mai mari, şi-a pus problema moralităţii în familie, a acceptării propriei naturi şi a lămuririi sentimentelor pe care le avea faţă de o altă femeie. Îşi dorea foarte mult să devină mamă, să aibă copii, să fie acceptată şi să iubească aşa cum simte, fără să fie acuzată şi pusă la zid! Emoţiile, sentimentele, grija faţă de copilul ce ar fi trebuit să crească la fel ca şi ea, fără tată, concepţia lumii faţă de deciziile ei, precum şi amalgamul de trăiri cu care se confrunta, au însemnat o perioadă de înfruntare a celor mai mari frici şi frustrări. Cu toate acestea, Jodie anunţă că este însărcinată şi naşte în 1998 primul copil, fără a dezvălui vreodată identitatea tatălui, pe care, se pare, nici ea nu o cunoaşte!
Diego Maradona
Maradona, considerat de specialiști ca fiind cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor, s-a confruntat după retragerea din activitate (la a 37-a aniversare în 1997), cu serioase probleme de sănătate și creșteri în greutate, cauzate în principal de abuzul de cocaina, de alte droguri sau alcool.
Având Luna la 16°57’ în zodia Peştilor, cuadratura de la Pluton a fost activă între 2002 şi 2004, perioadă cu adevărat critică în viaţa sa! Deşi era căsătorit încă din 1989 şi avea doi copii, în perioada mai sus menţionată s-a confruntat cu un dur proces de paternitate, în care a trebuit să-şi recunoască infidelitatea, precum şi să-şi cunoască cel de-al treilea copil, în vârstă de 17 ani. La sfârşitul acestui proces, după un mariaj de aproape 20 ani, soţia sa îl părăseşte!
Tot în această perioadă, starea sa de sănătate se complică, este internat în mai multe clinici de dezintoxicare, este operat la stomac datorită obezităţii şi se confruntă cu un adevărat calvar emoţional şi mediatic, în care propriile sale spaime şi dependenţe sunt tratate direct!
În anul 2004, la sfârşitul cuadraturii, după ani de luptă, învinge dependenţa şi renunţă la droguri definitiv!
Primele 3 criterii de estimare a unei conjuncţii şi prezentate în partea I a acestui material, respectiv calităţile planetelor componente, forţa lor şi tipul aspectelor realizează o apreciere destul de eficientă a categoriei ei de încadrare (favorabilă, disonantă sau oscilantă). Există însă şi cazuri mai particulare, demne de luat în seamă şi care pot înclina balanţa spre o categorie sau alta. Prezentăm mai departe două dintre acestea:
1. Ordinea terestră
Acest criteriu ne arată cum funcţionează conjuncţia în sectorul de viaţă desemnat de casa în care se află ea, de-a lungul timpului, conform legii cauză-efect. Planetele se deplasează în zodiac în sensul invers acelor de ceasornic care coincide cu sensul de numerotare al caselor.
Astfel, într-o conjuncţie Marte-Mercur, Marte fiind la 25 grade Capricorn şi Mercur la 27 grade Capricorn, progresiile şi tranzitele planetare vor activa mai întâi pe Marte şi apoi pe Mercur. Acţiunea va duce la experienţe care conduc subiectul către o cunoaştere mai mare a Sinelui şi îi formează conştiinţa dezvoltându-i sau inhibându-i, după caz, capacitatea de comunicare şi socializare. Într-o conjuncţie Mercur-Marte, intelectul, studiile, perioada copilăriei, îşi pun amprenta asupra modului de acţiune al individului, a vitalităţii şi energiei sale în general sau chiar a energiei erotice (pentru un bărbat) sau a idealului de bărbat (pentru o femeie).
În exemplul de mai jos, avem o femeie care are o triplă conjuncţie Marte-Mercur-Soare în Capricorn şi în casa a II-a. Acţiunile agresive din partea mamei, copilăria plină de frustrări provocate de pedepsele severe (Marte este guvernatorul casei a IV-a), i-au format subiectului nostru un mod de comunicare raţional, pragmatic. Ea nu se lasă pradă impulsurilor şi pare lipsită de emoţii şi astfel a fost şi relaţia cu soţul ei (Mercur – guvernatorul casei a VII-a, a partenerilor). Personalitatea ei s-a cristalizat şi s-a concentrat rezultând o persoană introvertită, închisă în sine, dedicată scopurilor sale de realizare socială. Este capabilă însă de iubire altruistă (Venus în Săgetător), dar a trăit-o în singurătate, căci mintea şi felul ei de a fi îi impun rezerva, reticenţa şi au îndemnat-o la renunţare, fără măcar să încerce să-şi exprime sentimentele.
Date confidentiale. Sistem de case Placidus
2. Combustia şi Cazimi
Combustia este o situaţie în care se poate afla orice planetă care se află la o distanţă mai mică de 8 grade şi 30 de minute şi mai mare de 17 minute faţă de Soare. Aceasta reprezintă o afectare, o debilitare importantă, perceptibilă, a planetei respective.
Există însă două excepţii, în sensul că planetele aflate într-o astfel de conjuncţie cu Soarele sunt mai puţin afectate. Prima ar fi Mercur, care nu se îndepărtează niciodată la mai mult de 28 de grade de Soare şi se află astfel destul de frecvent în situaţia de a fi combustată. El pare să fi căpătat astfel un fel de „rezistenţă” şi iese mai degrabă câştigat din tovărăşia cu Soarele. Dacă se află însă la mai puţin de 3 grade şi în acelaşi semn zodiacal, o conjuncţie Soare-Mercur poate să confere rigiditate în gândire, încăpăţânare şi lipsă de flexibilitate diminuând capacitatea de a comunica eficient inteligenţa.
A doua situaţie în care o planetă combustată nu este slăbită, este cea în care Luna se separă de la distanţa unui arc de 5 grade (şi până la 8 grd şi 30 min, conform definiţiei combustiei) de Soare. Evident că un aspect aplicant are forţă mai mare decât unul separant (criteriul 3 din prima parte a materialului). Cele mai vizibile efecte se văd atunci când una din planetele interioare sau personale (Mercur, Venus şi Marte) sunt combustate. Cea mai periculoasă combustie pare să fie cea cu Marte, căci însumează efectele devastatoare ale Focului, ca şi energia dată de două planete masculine.
Atunci însă când distanţa dintre Soare şi altă planetă este mai mică de 17 minute, planeta este întărită şi se spune că este în cazimi. Aceste conjuncţii sunt foarte carismatice şi persoanele care le au se remarcă printr-o personalitate puternică, inteligenţă şi intuiţie (conjuncţia cu Mercur), frumuseţe şi sociabilitate (cu Venus), energie şi curaj (cu Marte). Dacă fie Soarele, fie planeta aflată în cazimi este puternică (amândouă, cu atât mai bine), într-o demnitate esenţială (în special domiciliu sau exaltare), binele şi norocul vor fi foarte vizibile în tot ceea ce semnifică planeta şi casa respectivă.
Una din cele mai cunoscute persoane din SUA este Oprah Winfrey, realizatoarea unor emisiuni de succes şi o foarte prosperă femeie de afaceri. Ea are planeta Venus la un arc de 8 minute, deci în cazimi, faţă de Soarele în Vărsător. Deşi Soarele este în exil, Venus este destul de puternică, fiind în triplicitate, termen şi decan, trei demnităţi esenţiale. Deşi ea nu a avut noroc în mariaj, s-a bucurat totuşi de relaţii stabile (Venus este guvernatorul casei a V-a) şi a beneficiat de multă faimă, carismă şi prosperitate materială.
Oprah: 29.01.1954, ora 4:30, Kosciusko, Mississippi. Placidus
Într-un articol viitor vom trata încă două cazuri speciale ale acestui aspect planetar: conjuncţia cu o planetă retrogradă şi conjuncţia între planete aflate în semne diferite.
Conjuncția, după cum am constatat în articolele anterioare, produce efecte puternice, indiferent de criteriile în care se încadrează. În continuare vom detalia cazuri mai speciale, ale căror rezultate însă sunt vizibile în contexte mai subtile, dar deloc de neglijat.
3. Planeta retrogradă
În timp ce cărţile vechi de astrologie stipulează, în general, că planetele retrograde din harta natală sunt slăbite într-un anume fel sau într-o oarecare măsură, literatura astrologică modernă, în cea mai mare parte, tinde să abandoneze acest concept. Şi totuşi planeta retrogradă este oarecum atipică, imprevizibilă în manifestările ei şi asta o putem vedea în evenimente legate de semnificaţia ei sau a casei pe care o guvernează. Cele mai evidente corelaţii le putem face la planetele inferioare, cele care se află mai aproape de Soare decât Pământul (planetele Mercur şi Venus) care sunt retrograde numai când se află aproape de conjuncţia cu Soarele.
O conjuncţie cu o planetă retrogradă sau între două retrograde va avea semnificaţii oarecum diferite, mai profunde, mai subtile decât aceeaşi conjuncţie între planete în mers direct. În aprecierea conjuncţiei cu o planetă retrogradă sau între retrograde, vom ţine seama de următoarele aspecte pe care le poate manifesta retrogradarea:
- o dezvoltare întârziată, încetinită sau extremistă a trăsăturilor exprimate de planeta respectivă;
- o interiorizare, o trăire în secret sau foarte profund a trăsăturilor retrogradei;
- lucruri, evenimente care se repetă sau blocaje într-o anumită stare;
- greşeli dintr-o viaţă interioară (perspectivă karmică);
- lipsa de control asupra unor evenimente ce apar în sectorul de viaţă ocupat sau guvernat de planeta retrogradă;
- există o lecţie importantă de viaţă asociată domeniului semnificat de planetă;
- ceea ce se aşteaptă de la planeta respectivă nu se dobândeşte, iar individul va manifesta o frustrare, o neîmplinire.
Avem mai jos tema natală a unei femei cu o conjuncţie între două planete retrograde, Marte-Saturn, situată în casa partenerilor. Are o căsătorie solidă de peste 30 de ani, căci în ciuda semnului mutabil de pe cuspida casei VII (Gemeni) şi a lui Uranus, observăm că Junona (asteroidul căsătoriei) este în perseverentul Capricorn şi în aspecte bune cu conjuncţia Soare-Mercur. Uranus semnifică aici deplina libertate de care s-a bucurat persoana în căsnicie, iar semnificaţia retrogradelor Marte-Saturn arată multiplele relaţii extraconjugale superficiale şi trecătoare, doar pentru plăcerea de a fi admirată şi apreciată (Marte – guvernatorul casei a V-a şi Gemenii, zodia în care se află conjuncţia, sunt guvernaţi de Mercur care guvernează şi casa prestigiului social, casa a X-a, în Fecioară). Saturn retrograd arată şi faptul că aprecierea din partea partenerilor ocazionali a venit şi prin mici avantaje materiale, diverse cadouri (Capricornul e în casa a II-a) prin intermediul întâlnirilor ocazionale (Vărsătorul pe cuspida casei a III-a, fiind guvernat atât de Saturn, cât şi de Uranus mai sus menţionat).
Date confidenţiale. Sistem Placidus
4. Conjuncţia în semne diferite
Poate cea mai greu de interpretat şi mai imprevizibilă conjuncţie este cea întâlnită între planete situate în semne zodiacale succesive. Nu există nicio altă combinaţie importantă care să pună în interacţiune energiile unor semne atât de diferite, căci aspectul de cuadratură clasic (careul) este în semne care au aceeaşi calitate (cardinal, fix sau mutabil), iar opoziţia pune faţă în faţă semne care sunt compatibile (pământ-apă, foc-aer). Două semne zodiacale alăturate sunt diferite pe toate planurile, atât în ceea ce priveşte elementele asociate (foc-pământ-aer-apă), polarităţile lor (masculin-feminin), cât şi calităţile de cardinal-fix-mutabil.
În plus, adesea în conjuncţiile strânse, una din planete se află chiar în ultimul grad al unei zodii, iar cealaltă în primele grade ale zodiei următoare, aflându-se pe nivele diferite de evoluţie spirituală. Prima planetă, cea în grad înaintat în zodia sa, se află la sfârşitul ciclului său de învăţare în semnul respectiv, având o ultimă lecţie de însuşit. Aceasta pare însă să fie cea mai grea sau cea la care s-a poticnit pe parcursul experienţelor sale anterioare. A doua planetă, cea într-un grad incipent din zodia care urmează, este mai primitivă, ca un „şcolar” care de-abia începe să prindă primele noţiuni de cunoaştere în domeniul de viaţă pe care-l desemnează.
Şi mai interesant este faptul că se poate întâmpla ca prima planetă, cea evoluată în grad şi experienţă, să fie una personală (Mercur, Venus, Marte), iar următoarea să fie un Saturn sau un Pluton care trebuie să „înveţe” de la mai tinerele sau micuţele companioane, ca nişte profesori care nu pot ei înşişi evolua dacă nu învaţă de la elevii lor mai talentaţi.
Bărbatul din exemplul prezentat mai jos are o conjuncţie în semne alăturate şi în casa partenerilor, care se formează între Pluton în grad karmic/anaretic (29:45) în Leu şi Marte (2.12) în Fecioară. Pluton în Leu este în elementul lui, în exaltare, şi vorbeşte de învăţarea lecţiei de exercitare a puterii, despre generozitate, de capacitatea de a crea şi de a dărui dragoste urmaşilor. Lecţiile abuzurilor de putere, a exceselor sexuale, a dominaţiei, a îngrădirii personalităţii altora (tot atribute, dar neplăcute, ale lui Pluton în Leu) au rămas în urmă şi comportamentul subiectului, în această viaţă, este o dovadă în acest sens. Pluton vine să-l înveţe pe excesivul de critic şi atent la detalii, pe pragmaticul Marte în Fecioară, ce înseamnă optimismul, entuziasmul şi generozitatea. La rândul lui, Marte îl mai învaţă pe Pluton o ultimă lecţie şi anume ce înseamnă înfrânarea şi controlul impulsurilor de dominare şi control, chiar cu preţul renunţării şi schimbării unor convingeri, pentru a dobândi mai multă înţelepciune (Pluton guvernează casa a IX-a).
Date confidentiale. Sistem Placidus
Toate cele 7 criterii descrise în părţile I, II si III ale acestui material sunt un instrument foarte util de interpretare a diverselor tipuri de conjuncţii, chiar dacă e vorba de două sau mai multe planete. Bineînţeles că experienţa îşi are şi ea importanţa ei, dar numai dacă uneltele de lucru sunt cele mai bune şi sunt folosite în mod conştiincios şi responsabil.
Odata intrat în casa aVII-a, Saturn a parcurs 1800 de la Ascendent, unghiul zodiacal atingând punctul său extrem. Astfel s-a depăşit o limită, cea a experienţelor în care fiecare se regăseşte doar pe sine, cu preocupările ce se desfaşoară strict în plan personal.
Casa aVII-a inaugurează integrarea în marea familie a umanităţii, cu toate problemele pe care le implică – adaptarea la condiţiile impuse de societate, cooperarea, implicarea în activităţile comune, relaţionarea cu ceilalţi ca prieteni, parteneri de viaţă, asociaţi, colaboratori sau ca inamici, adversari, duşmani.
În logica zodiacului, casa aVII-a corespunde semnului Balanţei, în care Soarele – Egoul este în cădere, în vreme ce Saturn îşi găseşte exaltarea. Prin urmare, în masura în care sunt depăşite ambiţii egoiste, mărunte, atitudini lipsite de nobleţe, Saturn va putea să construiască un context favorabil relaţiilor parteneriale, contractuale sau conjugale.
Relaţiile de cuplu
Cei casătoriţi sau implicaţi într-o relaţie stabilă, nu vor resimţi tranzitul ca aducător de fericire şi exuberanţă, ci dimpotrivă, ca pe o perioadă ce aduce restructurări importante şi o evaluare mai lucidă a vieţii în doi.
Accentul se pune pe soliditatea şi stabilitatea relaţiei, pe trăinicia, profunzimea şi autenticitatea sentimentelor, toate aceste lucruri începând să fie puse sub o lupă critică şi extrem de lucidă. Sunt revizuite atitudinile, astfel încât, în cuplurile bazate pe falsitate, pe lipsa trăirilor împărtăşite de ambele părţi, dar care mergeau în virtutea inerţiei, încep să apară nemulţumiri, relaţiile se şubrezesc, apar conflicte care odată cu trecerea timpului se adâncesc şi devin insurmontabile.
Într-un astfel de peisaj astral se poate anticipa că acolo unde s-a instalat înstrăinarea, unde armonia a dispărut, fiecare dintre parteneri având propriul său drum, traiul în comun fiind doar de formă, relaţia se destramă iremediabil. Unii vor ajunge la divorţ, alţii se vor separa, punând astfel definitiv punct unor situaţii confuze care durau de prea mult timp.
Pe de altă parte, relaţiile care se stabilesc acum vor fi de lungă durată iar familiile întemeiate sub acest tranzit îşi vor regăsi coordonatele tradiţionale – dragoste, respect, sinceritate, bună comunicare, onestitate şi corectitudine. Nu de puţine ori vom întâni, dincolo de lumea hollywoodiană sau de cea a vedetelor, cupluri cu diferenţe semnificative de vârstă.
Parteneriate, afaceri, procese
Pentru cei implicaţi în cooperări de afaceri, sau care lucrează în regim de colaborare, Saturn va aduce un plus de luciditate, obiectivitate, raţiune, echidistanţă şi pragmatism.
Evenimentele se desfăşoară într-un registru dublu. Pe de o parte se poate ajunge la ruperea unor alianţe, la desfacerea unor înţelegeri atunci când acestea sunt vicioase sau încalcă nişte convenţii, pricipii sau norme morale.
Pe de altă parte, însă, se pot consolida colaborări, se pot încheia contracte şi asocieri, sau se pot demara acţiuni comune care, chiar dacă vor avea un soi de lentoare, vor aduce stabilitate, durabilitate şi echilibru pe termen lung.
Sunt avantajoase asocierile cu persoanele care au un statut profesional bine precizat, care nu au sărit etape în domeniul pregătirii, au ajuns la un prag de performanţă. Pot fi oameni mai în vârstă, care şi-au dovedit excelenţa într-un anumit domeniu.
În chip nefericit, pot interveni situaţii care să facă imposibilă o colaborare, chestiuni de principiu cum ar fi o legislaţie lipsită de flexibilitate, sau condiţionări exterioare care complică, întârzie sau împiedică un anumit demers.
Deşi relaţiile cu justiţia nu sunt din cele mai bune, mersul unui proces întâmpinând amânări, întârzieri sau blocaje, situaţia poate fi de aşa natură încât să poată fi puse în aplicare principii dure dar corecte, creându-se premizele ca litigiul să cunoască o soluţionare corectă.
Aplicaţii practice
1. Bill Clinton
La începutul anului 1998, când Bill Clinton a fost acuzat de relaţii sexuale cu stagiara Monica Lewinsky, Saturn, stăpânul casei V, era în Casa aVII-a în tema natală a prşedintelui, casă ce-i semnifică şi pe cei care ni se împotrivesc într-un fel sau altul, rivali, duşmanii cunoscuţi – doar este vis a vis de Ascendent.
Opoziţiile pe care Saturn le forma la Marte, stăpânul acestei case (alcătuindu-se astfel o recepţie mutuală de domiciliu care dă forţă suplimentară aspectului), la Venus, stăpâna Ascendentului, la Jupiter şi Neptun din prima casă, au pus „paie pe foc” şi au dat o formă sonoră conflictului.
În plus, la momentul respectiv, Venus era în mişcare retrogradă, Luna Neagră (lezarea), pe Ascendentul lui Clinton, iar eclipsa care s-a alcătuit trei zile mai târziu în Leu, a fost la 2 grade distanţă de Soarele său natal. A fost începutul unei perioade în care a intervenit în forţă şi cealaltă semnificaţie a casei a VII-a – cea juridică, cu toate consecinţele sale: audierea, punerea sub acuzare potrivit procedurii de impeachment, procesul şi în final achitarea. Totul s-a terminat în februarie 1999, cu două săptămâni înainte ca Saturn să parăsească definiv această casă.
2. Carlo Ponti
Povestea de dragoste dintre Sophia Loren și Carlo Ponti a început în 1950 când regizorul avea 37 de ani iar ea 15. Într-un interviu acordat unei reviste, acesta afirma: „Am ştiut de la început că e o persoană remarcabilă. Avea ceva anume care o făcea să radieze. Am făcut totul din dragoste pentru Sofia. Întotdeauna am crezut în ea“.
Carlo Ponti trăia tranzitul saturnian în semnul Fecioarei, în casa aVII-a, poziţie dublată ca forţă şi intensitate de retrogradarea lui Marte în acelaşi semn zodiacal.
A fost astfel pus în criză mariajul regizorului, prin careurile celor două plante în tranzit, la Mercur natal, stăpânul casei aVII-a, dar a înlesnit apariţia unei noi iubiri, prin trigoanele la frumoasa conjuncţie Lună/Venus din Capricorn, unde Luna stăpâneşte casa aV-a a sentimentelor şi iubirii, iar Venus patronează tipul de eveniment – concurs de frumuseţe – în cadrul căruia cei doi s-au cunoscut.
3.Ira Einhorn
În iunie 1997 Ira Einhorn, fost hippie şi activist împotriva războiului din Vietnam, este reţinut de poliţia franceză şi deferit justiţiei. Fiind acuzat de asasinarea iubitei sale Holly Maddux în 1977, judecat şi condamnat în lipsă în 1993, în speranţa că va scăpa, fuge din SUA şi se stabileşte în Europa.
Saturn tranzita casa aVII-a, formând conjuncţie cu Nodul Sud natal – punct vulnerabil cu influenţă malefică, cu Jupiter, planeta şansei, norocului, ajutorului providenţial şi careu cu Venus, stăpâna Ascendentului.
Marte, stăpânul acestei case, fusese în mişcare retrogradă în Balanţă, trecuse în Fecioara în casa aXII-a, casă a pericolelor şi a duşmanilor neştiuţi, loc în care se află Luna sa natală, stăpâna Casei aX-a (postura sa socială), îşi reluase mersul direct şi se pregătea să păşească din nou în Ascendent.
În concluzie, deşi tranzitul este unul apăsător, şansele sunt de partea celor care îşi doresc limpeziri de situaţii, clarificări şi certitudini, pentru a merge mai departe alături de oameni de valoare, de nădejde şi de drum lung.
[Material prezentat la Astro-Festival Craiova, iunie 2013]
Să iubești devastator, cu furie și neputință. Să nu fii capabil, în îndrăgosteala ta, de trăiri cumpătate, de sentimente așezate, mici, comune. Să cauți fericiri în doi complicate, clădite pe momente grele și tensionate, pentru care se cere enorm efort de înțelegere, de inițiere. Să fii prezent, nebun, în legături afective ce pun până la urmă problema sfârșitului, te învață mai degrabă să te rupi, să te desparți, să încetezi ceva obsesiv. Să renunți la o patimă oarbă. Să-ți umpli viața cu nimicuri grav sentimentale de care să fii nevoit să te descotorosești, să te simplifici dureros. Să te împlinești în iubire câte puțin, rar, în puritate însă, fără compromis, în forța ta ultimă.
Sună cumva cunoscut rândurile de mai sus? Dacă e un da, e destul de probabil să fii ceea ce se numește un sentimental plutonian, studiul de față propunându-și să identifice tocmai condițiile astrologice de bază ce te-ar califica la o așa titulatură. Acestea pot fi două la număr:
A. În primul rând trebuie să te dovedești a fi o natură tipic plutoniană bifând cât mai multe dintr-o serie de condiții precum:
1. luminarii (Soare, Luna), Luna Neagră*, guvernator de VII, Asc (guvernator de Asc) /Scorpion;
*Luna Neagră/Lilith: mitologic, simbolizează prima femeie egală a lui Adam; astrologic, reprezintă un punct virtual asociabil în interpretare cu o formă brută de putere, de natură provocator distructivă, o formă de autonomie teribilă, furioasă și năbădăioasă, istericoasă; în plus, are o încărcătură puternică de seducție, erotism. Ca semnificație, îl secondează îndeaproape pe Pluton;
2. Pluton, Luna Neagră, guvernator de VIII angular (în casa I, a X-a, a VII-a, a IV-a);
3. Pluton, Luna Neagră, guvernator de VIII în relație cu planete personale (Soare, Lună, Venus, eventual Marte; secundar Nodul Nord);
4. Luminarii (Soare, Lună), guvernator ASC, Luna Neagră (secundar NN) /casa a VIII-a (casă cu puternice rezonanțe plutoniene).
B.A doua condiție strict necesară e să existe o legătură cât mai directă, evidentă, între elementele plutoniene din hartă (Pluton, Luna Neagră, guvernator de VIII) și reperele de viață emoțional – afectivă (Venus, Luna, guvernator de VII – principala casă de parteneriate, de interrelaționare). Așadar:
1. Pluton, Luna Neagră, guvernator de VIII se află în orice tip de relație (inclusiv recepție mutuală) cu Venus, Luna ori guvernator de VII;
2. Există o legatură – prin guvernatori – între casa a VIII-a și casa a VII-a: guvernator de VII în VIII, guvernator de VIII în VII, guvernator de VII în relație (orice tip de aspect) cu guvernator de VIII, guvernator de VII coincide cu guvernator de VIII (adesea case legate), etc.
Putem avem de-a face, desigur, și cu factori de risc suplimentari, care să complice dinamica plutonian – afectivă, atunci când oricare dintre indicatorii astrologici mai sus menționați (planete, guvernatori ori puncte virtuale) sunt slabi prin semn (în detriment) ori interceptați, neaspectați, la grad anaretic, aflați în mișcare aparent retrogradă, etc.
Întocmirea unui sumar, inventar de simptome frecvent întâlnite în relațiile sentimentale cu iz plutonian se poate dovedi a fi extrem de utilă. Tocmai aceste caracteristici sunt descrise, dezvoltate în cadrul acestui studiu, textul redactat italic făcând referire la ipostazele tensionate de viață afectiv plutoniană, în timp ce fontul obișnuit la manifestările armonioase ale unor astfel de relații, la comportamentele emoțional-afective spre care-i de dorit să tindem.
1. Relații de forță și putere
- relații de orgoliu tiranic, de vanitate puternic excitată, în care-i esențial să fii văzut de către partener ca fiind capabil să-l transformi în profunzime. Te manifești stăpânit dar pretențios, reținut dar exigent, chiar dacă în subteran ești cald, uman. Inspiri simultan fascinație, admirație și teamă, în prezența ta cel de langă tine greu se poate destinde ori poate spune ce gândește. Te incită un partener ce nu cedează, ce te fierbe în apă puțină, încăpățânat și ferm pe poziții. Îl găsești seducător pentru că nu știi precis ce vrea și ce gândește, nu ești sigur de el. Îți faci un scop de demnitate și de voință personală din a-i rezista, chiar de asta înseamnă o tortură de fiecare clipă și-n tine e iadul. Îți faci însă o ambiție din a ți-l supune pe căi ocolite, cu cât mai greu de realizat cu atât mai tonic pentru tine, pentru că dificultatea motivează. Nu te interesează victimele sigure, nu te satisfac partenerii care consimt la orice, care fac sluj și nu-ți opun rezistența. Îl somezi pe celălalt să țină cont de tine, chiar dacă îți asiguri satisfacții lipsite de eleganță și fair-play, necinstite, malițioase. Dai din când în când ultimatum-uri turbate: ori celălalt cedează și face ca tine ori îl dai uitării;
- îți dă putere faptul că ai o influență copleșitoare asupra partenerului, că ai o misiune de evoluție în viața lui. Ai un comportament rezervat emoțional, ești incapabil să-ți exprimi armonios și deschis sentimentele, îți găsești mereu justificări și scuze, pudori, dar știi că ești prizonier al unor frici, inhibiții, complexe de putere și control ale tale. Deși ai ambiții dureros de mari/prostești, simți că nu poți pretinde nimic de la partener, că la cea mai mică pretenție asupra lui începe suferința. Păstrezi relația deschisă, voința ta nu dictează celuilalt, nu-l condiționează; n-ai o problemă să cedezi tu pentru ca el să înceteze a-ți mai fi ostil/dușman/neîncrezător;
- ești un partener departe de inocență, ce-și disimulează trăirile și câștigă hoțește interesul celuilalt. Îți premeditezi pas cu pas afecțiunea, cauți să-l exploatezi pe celălalt prin strategii abuzive, bine ticluite. Ești de neînduplecat, adopți niște tactici de seducție subterană, nu te duci în elan, cu spontaneitate și căldură, inițiativă sinceră către partener (vezi Berbec), ci te reții, îți calculezi atent pașii de cucerire, îți plănuiești minuțios asediul asupra celuilalt;
- ești un bun psiholog și investigator mental, un bun explorator al subconștientului partenerului, vezi mai multe despre el decât poate el însuși vedea. Stabilești cu el un raport complementar de putere, nu de subordonare. Se întâlnesc două voințe care se validează reciproc și își predau/preiau, la nevoie, una alteia controlul. Nu intenționezi să-ți supui partenerul, să-l posezi și să-l transformi după bunul tău plac, să-l anihilezi, chiar de ești perfect capabil să-l ții în frâu;
- pozezi într-un personaj puternic, nu admiți să rămâi slab și concesiv, bleg și nehotărât, să pari dus de nas. Ai un comportament abrupt, un fel de a te dărui total, însă la modul condiționat total: celălalt trebuie să-ți întoarcă cel puțin egalul a ceea ce oferi, altfel se pornește infernul furiei, geloziei, posesivității, ce te impinge la porniri necruțătoare, lipsite de scrupule. Ostile, dar nu în sensul fățiș al lui Marte, ci e vorba de o violență ce nu se poate manifesta, ce dospește și-și așteaptă momentul să explodeze turbat. Ești într-o luptă cu partenerul, însă e în discuție o rivalitate surdă, subterană, în care, dacă nu ai recunoașterea lui, devii agresiv inutil, devii extrem și violent, autoritar și tiran machiavelic. Te complici sentimental și te ambiționezi să lupți pentru lucruri pentru care n-ar trebui dată o luptă, care ți se refuză deși ar trebui să vină simplu și natural (vezi Taur). Crezi că dăruirea sentimentală necondiționată/capitularea nu interesează pe nimeni, prin urmare nu ții să te oferi pe tavă;
- n-ai pretenția de caracter puternic, de intransigent stăpân pe plantație. Ești puternic prin faptul că n-ai o problemă să te arăți vulnerabil ori uman, cu scăderi, cu frici și slăbiciuni, neputințe, îl lași pe celălalt să simtă încotro bat sentimentele tale. Nu ești convins că, pentru a poseda pe cineva, trebuie să-i rămâi superior și să nu i te dăruiești, ori știi să te oferi fără să te dai. În relația cu celălalt îți folosești instinctul, intuiția mai mult decât rațiunea și agilitatea intelectuală; nu-l manipulezi, deși reușești să intri ușor pe frecvența lui și să-i răspunzi unor semnale, apeluri, chemări discrete.
- te incită cineva dezarmant, genul de inabordabil dezinteresat, ce te ține la distanță și te ignoră, căruia îi cerșești atenția, ce te atrage tocmai pentru că te nemulțumește felul lui de a-și exprima afecțiunea. Un anti-partener, veșnic în gardă, ce ține într-un mod egoist și înrăit la autonomie și la propria persoană, aparent fără mare disponibilitate afectivă. Sunt relații bivalente de afecțiune-ură, în care partenerul e detestabil și dorit în același timp, e dulce-rău, tandru-crud;
- te stimulează cineva pe care-l admiri frenetic, cu o personalitate monumentală și cu o putere covârșitoare asupra ta, care orice ar face, produce o mutație în tine. Pe care știi totuși să-l așezi în plan secund, așa încât să nu fie atât de important prin/pentru el, cât pentru ceea ce face din tine, pentru că te face să te valorifici interior. Nu alergi într-o cursă în doi, ci profiți de celălalt ca un bun termen de comparație, în urma căruia poți cere exigent ce-i mai bun doar de la tine;
2. Relații de intensitate și adâncime
- ești un temperament fierbinte, rudimentar înfocat, care, propunându-ți din start absolutul, te îndopi la limită cu pasiuni bolnăvicios-distructive, cu sensibilități tulburi și exagerate, cu orori emoționale. Manifești simptome nevropat-isterice, un soi de afecțiune obsesivă, strâmbă și posesivă, ajung să te dezlănțuie fleacuri de nimic, să-ți provoace temeri din ce în ce mai mari întâmplări din ce în ce mai inocente. Legături afective în care e complicat de trăit cu celălalt pentru că nu mai ai simțul proporțiilor, îți trebuie perfecțiunea și maximum pe seama lui, în vreme ce tu ești incapabil de compromisuri/inapt să lași de la tine. Rătăcind în căutarea unei relații afective limită, poți fi prins între mai multe relații sentimentale (vezi un marcaj puternic în harta natală pe semne duble) ori poți consuma în gol relații sentimentale fără semnificație, care, venind prea lesne, lipsite de gravitate, prea comode și line, ajung de te plictisesc și te dezgustă cu ușurință;
- deși ești alergic la normalitate, la tot ce ține de firescul sentimentelor, știi că sunt rarisime perfecțiunile care să dăinuie; îți propui doar să consumi intens și-n limitele care-ți sunt date o experiență relațională ce te va construi în felul ei singular, fără să rămâi fixat obsesiv asupra ei. Eviți să te implici afectiv oricum, te ții departe de legăturile sentimentale facile, mediocre și inerte/călduțe, care nu te împing la evoluție personală.
- legături afective ce răbufnesc turbulent, în care ai nevoie ca afecțiunea să se calculeze ca durere și suferință, neliniști, chin și disperare. Relații labirintice, iad și paradis, de adâncime aproape maladivă care să te țină-n priză, de agitație/tensiune. Simți că ești făcut nu să te învingi, ci să te dezlănțui, mai ales captiv fiind în menghina unui blocaj/a unei situații fără de ieșire. Îți place tot ce e sfâșietor de obsedant și depresiv, tot ce face rău prin repetare, tot ce-ți trezește o suferință dulce de (ne)îndurat (*Saturn);
- ai silă de obișnuit, de locuri comune, vrei eroisme și fapte supranaturale, ți-a intrat în cap că poți rezolva mai ales relațiile cu neputință. În cadrul legăturilor afectiv – plutoniene trebuie să existe mereu o stare de imposibilitate, o contradicție fără rezolvare, o neînțelegere ireparabilă care te obligă să crești tu pentru a o depăși. Partenerul din viața ta trebuie să te amprenteze puternic, dislocând în tine calități latente, prin trepidații emoționale devastatoare. Sunt relații ce funcționează pe principiul catapultei: trebuie să cobori pe atât de jos în suferință pe cât de sus vrei să urci în satisfacție;
- ești foarte complicat emoțional, manifestându-ți afecțiunea prin comportamente contradictorii: spui răutăți, ești caustic și ironic, cinic la adresa celuilalt, te autosabotezi și-ți faci rău singur, agonizezi și-ți creezi inconștient condiții pentru un chin personal de-o voluptate dureroasă, o plăcere masochistă. Cauți să potențezi ceea ce deranjează, ți se urăște repede cu binele, accepți cu greu o plăcere care-ți iese simplu în față, nu știi ce să faci cu bucuriile oferite de-a gata, gratuite. Vrei să anihiliezi tot ceea ce tu nu ești, ai mania de a lichida/distruge, dar și tendința involuntar-bizară de a (te) vătăma/a-(ți) face rău. Ești muncit de o pasiune pentru înjosire (poți ajunge să decazi până acolo unde faci și suporți orice), te pricepi să pui la pământ ce-ai construit în relația afectivă, să te desprinzi brutal de tot ce ai;
- e real că mori de urât în relațiile liniștite, afecțiunea crește mai degrabă în condiții de ostilitate, e întărită de piedici și obstacole, de interdicții și împotrivire. Drumul liber te pune pe gânduri, te face să șovăiești și să bați în retragere, experiențele prielnice nu prea contează, pentru că se evaporă prea ușor în istoria ta sentimentală. Încerci emoții complexe, amesteci nedefinit plăcerea și durerea, experimentezi trăiri de înțeles doar într-un moment de final și de durere al lor. Sunt legături sentimentale ce te pot învăța pilde de ultimă instanță, îți procură un tip de înțelepciune de pe urmă: ajungi să-l prețuiești pe cel ce l-ai ratat sau pierdut, ajung să conteze persoanele care te costă, de care te leagă un regret sau o suferință. Îți creezi involuntar toate condițiile să-ți scape ceva, îți construiești șansa unui eșec afectiv. Relațional – sentimental, știi că trebuie valorificat și crescut pe pierderi/renunțări, știi că trebuie sublimat pe panta descendentă;
- legături cu un anume grad de pericol, în care ții să te afli psihologic foarte aproape de o limită unde poți încheia socotelile cu tine și cu lumea, sfidând printr-un act de autoritate extremă (sinucidere, omucidere). Tocmai pentru că forțează continuu un prag de maxim emoțional, sunt relații epuizante, care obosesc repede, amenințate să se rupă ușor. Nu ești construit să faci față unei perpetue conexiuni la absolut, nu reziști unei continui supratensionări emoționale. Sunt relații ușor degradabile și cu arderi atât de rapide, încât se creează între parteneri o armonie la care nu se poate rămâne prea mult;
- tocmai pentru că nu sunt relații anoste de serie, nu supraviețuiesc unor intimități prelungite. Pluton necesită intensitate excepțională, adică o tensiune/diferență de potențial la bornele emoționale. Aduce o pasiune care aruncă-n aer orice parteneriat bine definit și convențional acceptat, de-o intimitate sedentară, lineară și liniștită, în care orice tensiune-i neutralizată dacă cei doi fuzionează până la cunoașterea deplin monoton reciprocă (vezi principiul psihologic conform căruia expunerea îndelungată la același stimul duce la stingerea reacției = orice obișnuintă erodează atenția, plictisește). Nu arzi rapid cuplul, ducându-te teleghidat, ca-n transă spre relație și forțând-o, fiindcă o poți rata. Nu trăiești rigid, epuizant cu obsesivitate, nu te intoxici non-stop de celălalt, ci temporizezi relația afectivă, practici intermitența: îți permiți momente în care să-ți vezi și de tine, devii distant și accesibil în același timp, disponibil și năzuros, reușind să menții relația afectivă într-o stare emoțională limită, pe un prag de rupere extrem de productiv;
3. Relații de introspecție și inițiere
- relații în care ești atras de un om sucit și anapoda, contradictoriu în comportament, despre care vrei să cunoști indiscret totul, fiindcă în mintea ta cunoașterea este putere. Adesea ajungi să cunoști totul, mai puțin lucrurile care contează. Manifești o doză de scepticism foarte mare, relațiile afective devin unele de tip anchetă, investigative ori de monitorizare sufocantă a partenerului. Ai diverse agitații mentale, ești subversiv și acid, bănuitor, îi supraveghezi orice mișcare, nu ai încredere în simpatia lui ori te simți spionat și încolțit, hăituit. Studiezi în tăcere situația și, cam paranoic, vezi peste tot impostură și conspirații, jocuri de culise, infidelități. Nu ești sigur de nimic și te îndoiești și de ceea ce vezi, vrei să cercetezi totul în mod amănunțit, vrei să dai în vileag ceva neliniștitor, deși doar închipuit de tine;
- îți situezi corect curiozitatea spre ce contează și-ți poate da câteva certitudini sănătoase. N-ai o neîncredere morbidă în partener, ci pornești de la încredere gratuită și cobori la suspiciune pe măsură doar ce ea ți-e înșelată. Nu poți afla ceva esențial despre tine decât într-o relație cu cineva infinit mai înzestrat decât tine, care îți poate prilejui momente de iluminare, îți poate revela condiția ta intimă. Nu te atașezi de celălalt la modul absolut și nu cazi în idolatrie, deși nu renunți la el. Te simți legat de partener prin adâncă afecțiune și, totuși, te simți la fel de adânc detașat de el;
- ai un grad de curiozitate malign, inconștiența de a pătrunde în zone inutil periculoase de cunoaștere. Ții să afli musai ceva legat de celălalt, chiar dacă e un exercițiu permanent de cruzime. Ești o fire mereu nemulțumită, roasă pe dinăuntru de îndoieli, temeri și neliniști nervoase, simți nevoia să scormonești isteric răni ori să le provoci, până la epuizare;
- ești un spirit frământat și iscoditor, însă suferința îți aduce un plus de cunoaștere. Știi că adevărul tot e o esență mult prea tare de digerat, e adesea crâncen/descumpănitor. Orice lucru, după ce i-ai văzut dedesupturile/i-ai violat misterul, s-ar putea să nu mai intereseze. Riști niște descoperiri neplăcute despre partener, dar te oprești la timp și nu sapi, reacționezi mai neutru/mai amabil. Deși nu-ți scapă niciun dedesupt, nu te folosești de ce știi pentru a căpăta un ascendent asupra celuilalt;
4. Relații de purificare și sublimare
- ca sentimental plutonian, nu ești multumit niciodată cu ce ai și ridici abrupt miza relației, nu poți trăi in linie dreaptă. Te hrănești cu emoții în supradoze (când n-ai nimic, când ai mai mult decât poți accepta și nu știi ce să faci cu ce ai), nu ți oferă bucurii constante, ci din când în când un fel de satisfacții agitate și fericiri turbate.
- relații în care nu stagnezi pentru că știi să regresezi cu folos/să înaintezi dând înapoi. Duci relația într-un punct de fierbere exasperant ori câte un șoc venit sporadic, cu violență, din afară te obligă să eliberezi exploziv câte o toxină, câte o dejecție nedemnă de tine. Mizezi pe excese și dezechilibre emoționale creatoare, durerea e un mijloc/instrument valorificat; poți să dai viață unor lucruri creative pornind de la o sursă brutală de suferință;
- clocești năprasnic planuri de răzbunare/revanșe aprige care să-ți răscumpere umilința, vrei să te simți răzbunat, să-ți găsești echilibrul atacând; atins de o suferință interioară, adus în pragul unei disperări ce te scapă de orice frică, nu te mai interesează ce riști, vrei doar să mergi până la capăt. Știi că așa nu se mai poate, vrei o depresurizare/răzbunare imediată;
- eviți să strângi veninul și te eliberezi de tensiune benefic/lipsit de resentimente. Eviți să te satisfaci crunt prin răzbunare, să-i aplici partenerului o pedeapsă compensatorie. Alegi să porți în tine o răzbunare neîmplinită și o ură nesatisfăcută, convins fiind că lecțiile de viață mai degrabă se iau, nu se dau;
- ca plutonian sentimental, devii un caz limită de lichidare personală, fiind deposedat sfâșietor de tot ce-ți imaginezi ca ai/ți se cuvine/ți-e necesar. Au aparența unor relații de vamă, în care ai senzația că plătești ceva. Nu poți trăi o experiență sentimentală de-o simplitate și uniformitate înspăimântătoare, după reguli;
- departe de a fi relații angelice (cum sunt acelea unde e implicat Neptun), ele abundă în căderi subite ca spasme în care te purifici/te destructurezi brutal, și odată cu tine, destructurezi bariere de rezistență interioară. Te ușurezi de complexe exprimându-le, îți exprimi o obsesie pentru a scăpa de ea (și pentru a face loc alteia!). Traiești într-un prezent care nu-i gol, îți dizolvi așteptările și proiecțiile mărunte de viitor. Te simplifici, te descotorosești brutal de oamenii nenecesari, renunți la o ordine de care nu mai ai nevoie în existența ta.
5. Relații de transformare și provizorat
- relații esențial instabile și incerte, cărora le poți cunoaște doar traiectoria de moment și-n care nu poți dura un echilibru. Nu ți se permite să te planifici, poți fi surprins oricând de o situație tensionată, de o lovitură pe la spate, un rău se coace undeva mereu. Există mereu o samânță de dezordine și haos, mereu se revarsă o putere distructivă, oricât ți-ai studia mișcările și premedita gesturile;
- trăiești în vârtejul unei nesiguranțe/reașezări sentimentale permanente, ca om închis într-o dimensiune relativă precară, unde lucrurile nu țin, iar singura perfecțiune posibilă-i una de moment. Sunt relații ce se dezmint apoi și se reconfirmă, în care traversezi crize de inconstanță primitivă ce te repoziționează din mers. Nu rentează ordinea și regularitatea, pentru că rupturile afective sunt distructiv-productive, îți dau pentru relația ta, ciclic, un punct de plecare diferit;
- relații afective în care pot apărea desincronizări sentimentale ori în care te ambalezi atât de furios plutonian, încât fericirea începutului se consumă intens de repede. Relații care intră-n descompunere ciclic, în care, tocmai când simțeai că ai construit ceva, trebuie să dărămi s-o iei de la capăt, când lucrurile păreau că se lămuresc, se încurcă definitiv;
- n-ai parte de badtiming cu partenerul, ci de sincronicități, potriveli și coincidențe stranii prin care se întreține o complicitate sentimentală cu el; de câte ori pari aproape de o ruptură afectivă, un noroc te scoate la lumină. Deși există contratimp sentimental, el te face să suferi și să pierzi, dar te face și să înveți să supravietuiești pierderilor tale;
- relații afective ce se termină bizar-subit, cum au și început, într-un “ceas smintit”, căci nu intri prea lucid în ele (vezi relațiile in care e implicat Saturn). Nu știi când ai ajuns la sfârșitul lor fiindcă, cu așa dorinte paranoice, te poți trezi că pasiunile nu mor, ci reizbucnesc violent, că dorința se reface interminabil, că te saturi brusc de celălalt, dar nu te liniștești cu adevărat. Sunt relații la care revii repetat ca la o obsesie, până ți se servește sec revelația limpede a unui final definitiv;
- nu sunt relații de cuplu bătătorite de timp, pentru că nu poți fi confiscat pe termen lung cu aceeași intensitate maxima. Ele au continuitate în despărțiri și reluări, întreruperi și regrupări brutale. Persoane dragi ție îți sunt date afară periodic pentru a face loc altora sau tot lor, dar în alte condiții. Relații care durează până în momentul în care ceva brusc le anulează inexplicabil/le înlocuiește, în care totul se distruge subit ca să se reașeze în alte forme la fel de efemere.
6. Relații de necesitate și fatalitate
- relații care vin asupra ta ca o pacoste, sub un impuls plutonian crâncen, de neînduplecat, de ordinul vrăjitoriei. Ești captiv într-o intrigă absurdă a lor, pe care ții orbește s-o consumi. Simți prăpăstios și-ți imaginezi ce poate fi mai rău legat de celălalt și, în general, ți se întâmplă lucrurile de care te temi, se concretizează gândurile cu care te antrenezi îndelungat.
- relații care te învață să-ți simți limitele, să te mai dai și bătut, să nu te îndârjești/nu te încordezi să ieși mereu învingător. Înțelegi că, deși există lucruri pe care n-ai să le poți face niciodată, poți totuși face multe în limitele tale (vrei foarte mult în limita a mai puțin, dar mai bun). Nu te autoprogramezi cu scenarii dezastruoase, nu te lași lovit de-o perspectivă fatală.
- legături afective marcate de un mister insondabil, relații ce mustesc de dezordine, derută și neputință. Nu poți face nimic de la tine, cel mai mic gest forțat se poate dovedi o catastrofă, făcând ca totul să cadă/să se strice inevitabil în jurul tău. Ai parte de pățanii pe care nu le poți anticipa, ai parte de mult incontrolabil și irațional, ți se pare că ești urmărit de un destin potrivnic, că ești bun la ghinioane, că ești forțat să acționezi într-o direcție fără alternative;
- legi aceste relații sentimentale inexplicabil, fără de niciun calcul rațional. Deși imposibile după normele sociale, pot rezista ocult/supranatural against-all-odds. Eviți să trăiești în spaima ori cu perspectiva dezastrului, a cataclismului iminent; te trezești că în orice eșec e ceva de înțeles/de făcut, că-n golul fiecărei pierderi poate renaște mai viu o nouă energie;
- ești un partener imposibil, lângă care nu se poate nici trăi nici muri, care înveninează, exasperează, dar și incită. Poți fi un partener ticălos chiar cu persoanele de care-ți pasă, care distruge și calcă în picioare pe cei pentru care nutrește afecțiune, nedrept chiar cu cei care contează în viața lui;
- ești un veșnic inadaptat de-o sensibilitate complicată, încât oricât de bine te-ai cunoaște, există zone pe care nu le poți controla, unde decid pornirile din subconștientul tău.
7. Relații de erotism subjugant
- relațiile intime ale unui plutonian sunt hipnotizatoare, condiționate de un soi de chimism enigmatic, primejdios sau ostil, atrăgător în mod pervers, un fel de otravă întunecată; predomină un magnetism sexual căruia nu i te poți sustrage, te subjugă (mai ales atunci când e implicată și Luna Neagră). Relații afective bazate pe o atracție reciprocă plină de pericole, pe o complicitate riscantă, pe un fond de venin concentrat;
- relații cărora trebuie să le menții tensiunea metafizică a erosului pentru a nu se plafona. Atracția fizică e întărită de momente dificile de distanțare brutală, de neîmplinire, de inaccesibilitate. Te incită necunoscutul, nu-l poți elimina pe celălalt din orizontul tău de interes atâta vreme cât te mai macină încă o întrebare legată de el.
- poate fi vorba de un sentiment de afecțiune indus puternic hormonal, te poate apuca pasiunea la modul experimental, poți fi un obsedat destul de nestatornic, ale cărui fantezii sexuale se intensifică regulat. Capabil să desființezi orice tabu sau false pudori, ai putea părea un individ cu mintea-n chiloți, cu o nevoie bolnăvicioasă și distructivă de intimitate, care te poate pierde. Nu-ți dau pace tot felul de obsesii indecente, de dorințe de-o intensitate înfricoșătoare (în special când în context intervine Luna Neagră);
- ești un amestec de impudoare și romantism. Sunt relații în care pătimești de un delir sexual care-i mai important decât moralitatea cuplului, decât prejudecățile/moravurile sociale. Relații în care lucrează o imaginație exaltată, fierbinte: modul cel mai sigur de a scăpa de o ispită este de a-i ceda. Relații în care te apucă niște furii bezmetice și niste porniri nebune, în care vrei doar să înlături o stare de excitație extremă apărută.
- nu reușești să fii multă vreme agreabil sexual, să fii simplu, fără pretenții întortocheate și fără tensiuni, ci te manifești sexual deviant, extrem. Cazi în libertinaj sexual/promiscuitate ascunsă ori îți intimidezi/inhibi sexual partenerul, îi creezi un disconfort de intimitate pentru că ești perceput ca de temut/dificil de satisfăcut, ca având așteptări prea mari. Îți reprimi îndelung energiile sexuale pentru a exprima exploziv la un moment dat tot ceea ce ți-ai înfrânat/dorit/ascuns, îți amâni momentul de împlinire sexuală, savurând o așteptare masochistă;
- se așază două ființe unice dincolo de patima instictual-erotică. Cuplezi cu partenerul la modul superior, nu-i o legătură de trup, cât una în care sexualitatea valideaza o legătură abisală de minte și de spirit. Te leagă de celălalt logosul, cuvântul, ideile, gândurile și tăcerile lui.
Iată spre exemplificare și câteva dintre hărțile unor nativi, mai cunoscuți sau mai puțin cunoscuți, care manifestă o simptomatologie tipică plutonian afectivă.
1. Demi Moore
-luminariu (Soare) /Scorpion, guvernator de VII (Mercur) /Scorpion, Venus Retrogradă, exil /Scorpion
-guvernator de VIII (Marte) cuadrat Soare, guvernator de VIII (Marte) cuadrat Luna; guvernator de VIII ( Marte ) cuadrat Mercur;
-luminariu (Soare) /casa VIII, Venus Retrogradă /casa VIII, guvernator de VII (Mercur) /casa VIII; co-guvernator Ascendent (Neptun) /casaVIII;
-guvernator de VII (Mercur) cuadrat guvernator de VIII (Marte).
2.Leonardo DiCaprio
-Luminariu (Soare) /Scorpion, guvernator de Ascendent (Venus) /Scorpion, guvernator de VII (Marte) /Scorpion, guvernator de VIII (Venus ) /Scorpion; Venus, exil /Scorpion;
-Pluton angular;
-Pluton conjunct Luna;
-guvernator de VIII (Venus) conjunct Soare;
-guvernator de VII (Marte) conjunct guvernator de VIII (Venus);
-Luna Neagră trigon guvernator VII(Marte);
-Pluton în recepție mutuală cu Venus.
3.Gerard Butler
-luminariu (Soare) /Scorpion, guvernator Ascendent (Venus) /Scorpion, guvernator de VIII (Venus) /Scorpion;
-guvernator de VIII (Venus) angular, în exil;
-Pluton sextil Soare;
-Luna Neagră opoziție Lună, Luna Neagră trigon Venus ;
-guvernator de VIII (Venus) trigon Luna;
-guvernator de VII (Marte) cuadrat guvernator de VIII (Venus)
-guvernator de VII (Marte) în recepție mutuală de față cu guvernator de VIII(Venus)
4. Elisabeth Taylor
-luminariu (Luna) /Scorpion, guvernator de VIII (Luna) /Scorpion;
-Pluton angular (la limită);
-Pluton trigon Luna, Pluton cuadrat Venus;
-Luna Neagră conjunctă Nodul Nord;
-guvernator de VIII (Luna) trigon Soare, guvernator de VIII (Luna) cuadrat guvernator Ascendent, retrograd, interceptat (Jupiter), guvernator de VIII (Luna) trigon Pluton;
-Pluton în recepție mutuală Luna (guvernator de VIII);
-guvernator de VII (Mercur) trigon guvernator de VIII (Luna);
-Pluton /casaVII –casă partenerială;
5. Marylin Monroe
-guvernator de VII /Scorpion;
-Luna Neagră angulară;
-guvernator de VIII (Jupiter) angular, co-guvernator de VIII (Neptun) angular;
- guvernator de VIII (Jupiter) opus co-guvernator de VIII (Neptun);
-Pluton conjunct Nodul Nord;
-Luna Neagră sextil Soare, Luna Neagră opusă Luna;
-guvernator de VIII (Jupiter) conjunct Luna, guvernator de VIII (Jupiter) sextil Venus, guvernator de VIII (Jupiter) cuadrat guvernator de VII, retrograd (Saturn);
- co-guvernator de VIII (Neptun) opus Luna;
-guvernator de VII, retrograd (Saturn) cuadrat cu co-guvernator de VIII (Neptun);
-co-guvernator de VII, neaspectat (Uranus) în VIII;
6. James Dean
-luminariu (Luna)/ Scorpion ;
-Pluton angular ;
-guvernator de VIII (Marte) retrograd ;
-Luna Neagră conjunctă cu Soarele ;
-guvernator de VIII (Marte) cuadrat Luna;
-guvernator de VIII (Pluton) în recepție mutuală cu Luna, cădere /Scorpion;
-Luna cădere /Scorpion/ casa VII;
7.B.A.
-luminariu (Soare) /Scorpion, guvernator de VIII (Soare) /Scorpion, Venus /Scorpion;
-Pluton angular, guvernator de VIII (Soare) angular;
-Pluton conjunct guvernator Ascendent (Saturn);
-Luna Neagră sextil Pluton;
-guvernator de VIII (Soare) conjunct Venus, guvernator de VIII (Soare) conjunct Mercur;
-Venus/Scorpion în recepție mutuală cu Pluton/Balanță;
8.L.B.
-Pluton angular, guvernator de VIII (Soare) angular;
-Pluton cuadrat Soare, Pluton opoziție cu Luna, Pluton sextil cu Venus;
-guvernator de VIII (Soare) sextil Marte, guvernator de VIII (Soare) cuadrat Pluton;
-guvernator Ascendent/ casa VIII, Venus/ casa VIII;
-guvernator de VII(Luna) în receptie mutuală cu guvernator de VIII(Soare);
-guvernator de VIII în VII;
9.N.E.
-Pluton angular, guvernator de VIII(Luna) angular ;
-Pluton conjunct cu Luna, Pluton opus Venus, Pluton trigon Mercur, Pluton sextil Nodul Nord;
-guvernator de VIII (Luna) conjunct Pluton, guvernator de VIII (Luna) opus Venus, guvernator de VIII (Luna) trigon Mercur, guvernator de VIII (Luna) sextil Nodul Nord ;
-Lună Neagră conjunctă Soare ;
-Pluton trigon guvernator de VII (Mercur) ;
-guvernator de VII (Mercur) trigon cu guvernator de VIII (Luna);
10.S.M.
-guvernator de VII, exil (Venus) /Scorpion ; co-guvernator de VIII (Pluton) /Scorpion;
-Pluton angular/casa VII, guvernator de VIII (Marte) angular, Luna Neagră angulară;
Cuadratura lui Pluton la Venus activează o energie explozivă, chinuitoare sau foarte tensionantă în raport cu relațiile în care funcționăm, apăsând pe butonul de activare a unei revoluții interioare la nivelul sentimentelor, a felului în care dăruim și primim iubire și asupra felului în care ne exprimăm sexualitatea.
Tranzitul este de multe ori asociat cu divorțul, separarea sau ruptura, cu suferința, gelozia, obsesia sau cu posesivitatea, precum și cu accesarea unui tărâm mult mai profund, mult mai intens, provocator și transformator. Dorința și pasiunea sunt mistuitoare, iar Pluton este experimentat direct prin partenerul de viață sau printr-o relație, care are rolul de a ne rupe de atașamente și de dependențe ce ne fac rău.
De-a lungul acțiunii lui Pluton putem fi atrași de persoane nepotrivite, de care suntem conștienți că nu ne fac bine sau cu care nu ne potrivim, dar de care ne simțim fascinați sau puternic atrași. De cele mai multe ori, unul își dorește mai mult sau iubește mai tare, iar celălalt îl subjugă într-un mod manipulativ.
Sexualitatea este explorată la maxim, iar gelozia, obsesia și frustrarea sunt frecvent prezente. Totul este trăit periculos sau la maximum, sentimentele sunt exacerbate, iar dependența în fața unei astfel de persoane este cea care sfâșie. Relațiile ce încep acum sunt menite să ne schimbe din rădăcini.
Relațiile nu pot exista pur și simplu sub acest tranzit, ele trebuie să fie supuse schimbării, transformării și să fie revelatoare.
Oprah – 29.1.1954 – Kosciusko, Ms, h4.30 AM
Oprah are planeta Venus poziționată în Vărsător, în casa a doua, fiind guvernatoarea caselor V și X. Demn de reținut este și faptul că Venus și Pluton sunt în zodii opuse în harta sa.
La o vârstă foarte fragedă, la 14 ani, Oprah trăiește un eveniment ce avea să-i marcheze o bună parte din viață: este victima unui abuz sexual, în urma căreia rămâne gravidă și dă naștere unui băiețel. Din păcate, copilul avea să moară la scurt timp după aceea. De atunci încolo și până în anul 1986, când are loc cuadratura lui Pluton la Venus, Oprah a avut multe relații, iar fiecare din ele s-a terminat cu un gust amar, cu suferință, deziluzie și durere. Așa cum singură povestește, de cele mai multe ori s-a umilit, s-a rugat în genunchi să nu fie părăsită sau a vrut să se sinucidă. Mereu s-a simțit abuzată emoțional sau manipulată de bărbații din viața sa, pe care i-a iubit cu mult mai mult decât a fost iubită și mereu s-a implicat în relații imposibile. Trăia într-o permanentă stare de dependență față de persoanele cu care era implicată emoțional și nu era nimic pe lume care să nu fi făcut pentru ei. Așa a ajuns să se drogheze sau să se compromită cu bărbați însurați. Problemele emoționale au condus și la schimbarea metabolismului, începând să acumuleze și foarte mult în greutate.
În toiul cuadraturii, în 1986, într-un moment de mare dramă pentru ea – dependență evidentă față de bărbați, dependență de cocaină și fără stimă sau iubire de sine -, îl cunoaște pe Stedman Graham, cel ce îi va rămâne partener până în ziua de azi. Iubirea acestuia îi schimbă total modul de a gândi, de a vorbi, de a se aprecia și de a se debarasa de complexe sau traume emoționale. Tot din acel an emisiunea sa devine un succes național!
Tom Cruise – 3.7.1962 – Syracuse Ny – h 15.10
În harta natală a lui Tom Cruise Venus este poziționată în zodia Leului, în casa X, fiind guvernatoarea caselor VII și XII. De semnificația acestor două case a fost urmărit toată viața, deoarece fiecare divorț sau despărțire prin care a trecut (casa VII) a fost asociată cu credința sa (casa XII), adică cu Biserica scientologică, al cărui adept este.
Cuadratura lui Pluton la Venus a fost activă de la începutul anului 1990, an de referință în viața sa, deoarece în acel an s-a lepădat de catolicism, s-a convertit la scientologie, a avut o relație extraconjugală, a divorțat de prima sa soție, Mimi Rogers și s-a căsătorit cu amanta, Nicole Kidman.
Căsătoria cu Mimi nu a durat mai mult de doi ani, dar a fost importantă în viața actorului, deoarece aceasta l-a introdus în rândul scientologilor și i-a vorbit despre noul mod de a vedea lucrurile, despre existența unei rase de extratereștri, numită Titani. Tom devine astfel cel mai bun prieten al lui David Miscavige, liderul Bisericii, exact în anul în care Pluton începea să-i facă cuadratură la Venus.
Relația dintre cei doi prieteni, cât și pasiunea cu care s-a dedicat starul acestei religii, au fost îndelung controversate, deoarece, așa cum au declarat toate partenerele sale, David se implica activ atât în relațiile sale intime, cât și în viața sa de familie, alegându-i iubitele, dându-i sfaturi în absolut orice și fiindu-i umbră.
Cu toate că era căsătorit cu Mimi, Tom o întâlnește pe Nicole, de care se îndrăgostește imediat. Miscavige nu a plăcut-o nici pe prima, care se plângea de faptul că Tom nu întreține relații intime și că duce o viață de “călugăr”, nici pe cea de-a doua, care nu voia să devină adepta cultului său.
La începutul relației cu Nicole, în 1990, Tom a încercat să o convertească și pe ea, dar nu a reușit. Într-un moment de cumpănă, în care era obligat să aleagă între iubire și credință, a renunțat la Biserică. Văzându-se lipsită de unul dintre cei mai bogați adepți, aceasta a făcut tot posibilul pentru a-l aduce înapoi, ceea ce a și reușit într-un final. Nicole a fost văzută mereu ca o amenințare directă, deși ea a știut să se prefacă foarte bine și să nu fie vehementă la adresa lor. Tot în acel an, Tom renunță definitiv la catolicism și îmbrățișează cu totul noua credință.
Nicole Kidman – 20.6.1967 – Honolulu – h 15.15
Nicole Kidman are planeta Venus tot în zodia Leului, tot în casa X și guvernează aceleași case ca și în cazul lui Tom: casa VII și casa XII.
Cuadratura dintre Pluton și Venus a început să fie activă în anul 1989, atunci când îl întâlnește pe Tom Cruise ca partener în filmul “Days of Thunder”. El era încă însurat, așa că relația lor se pare că s-a desfășurat în secret, mânată de pasiune, mister, secrete și o atracție foarte puternică.
În anul 1990, așa cum spuneam și în cazul lui Tom, se confruntă cu o nouă credință (casa XII), este manipulată să-și schimbe religia și să creadă în altceva. Așa cum afirma mai târziu, trece prin cea mai mare provocare a vieții sale: era pusă să aleagă între ceea ce simte, între pasiune, iubire și credință. Cei doi se căsătoresc în decembrie 1990, dar următoarea perioadă este tragică: cuplul, din motive necunoscute, nu poate concepe copii. În anii următori adoptă doi.
[Material prezentat la Congresul AAR, noiembrie 2013]
Astrologia include numeroase metode și tehnici de interpretare și analiză a unei hărți astrale. Fiecare metodă ne ajută să înțelegem mai clar mesajul astrelor și să facem corelații corecte între ceea ce se întâmplă pe cer și ceea ce se întâmplă în viața noastră.
Cea mai dificilă sarcină a unui astrolog este de a identifica corect semnificatorii situației analizate. Ce planetă îl reprezintă pe individ? Cine este X? Ce reprezintă Y din viața lui X?
Profecția hărții natale reprezintă o metodă prin care noi putem să identificăm mai clar planeta care îl reprezintă pe individ pe parcursul unei perioade.
Profecția provine din astrologia elenistică și este o metodă de mișcare/progresie simbolică a elementelor unei hărți plecând de la analogia 1 AN = 1 Semn zodiacal. Cu alte cuvinte, cu fiecare aniversare, fiecare planetă și element de calcul se mută în semnul următor, în același grad ca în semnul de origine. Ceea ce ne interesează cel mai mult este poziția Ascendentului.
Exemplu: AS natal 16 Leu
AS Profectat la vârsta de …
1 an : 16 Fecioară
2 ani: 16 Balanță
3 ani: 16 Scorpion
…
12 ani:16 Leu
13 ani:16 Fecioară
Ascendentul profectat, după cum observăm în exemplul de mai sus, traversează întreg zodiacul timp de 12 ani. În fiecare an el activează un alt semn zodiacal din harta noastră. Semnul în care se află la aniversarea noastră va fi activat pe tot parcursul anului. Noi vom trăi anumite experiențe strâns legate de natura acelui semn, de planetele sau elementele care se află poziționate acolo.
Planeta care guvernează AS profectat devine foarte importantă pe tot parcursul acelui an. Planeta care guvernează AS profectat îl reprezintă pe individ.
Dacă revenim la exemplul de mai sus putem observa că la vârsta de 12 ani AS profectat revine în semnul natal, Leu. Până la aniversarea următoare, Soarele este planeta semnificator a persoanei respective. La vârsta de 13 ani AS profectat va fi în Fecioară, iar Mercur va fi planeta semnificator a persoanei respective.
În mod practic putem folosi această informație astfel:
Analizăm poziția planetei în harta natală. Aspectele pe care acea planetă le realizează reprezintă experiențe pe care persoana respectivă le va trăi în acea perioadă. Nu contează semnificația generală a planetei, ci poziția sa. În cazul de mai sus nu contează că e Soare sau Mercur, ci cum sunt ele poziționate în harta natală.
Analizăm tranzitele/progresiile celorlalte planete la planeta din harta natală.
Analizăm evoluția acelei planete în acel an, independent de harta natală. Toate aspectele pe care le realizează au impact asupra vieții acelei persoane.
Aparent, această metodă este foarte simplă. Dar în realitate ea deschide poarta unor analize și interpretări foarte complexe și la obiect. Urmărind evoluția planetei care guvernează AS profectat în acel an, putem deduce care vor fi evenimentele care vor avea loc și mai ales cum va reacționa persoana respectivă la ceea ce se întâmplă în jurul său.
Haideți să luăm un exemplu și să vedem cum putem analiza lucrurile: Prințesa Diana, 1 iulie 1961, 19:45 Sandringham, UK.
Mai jos aveți harta natală în care am notat AS profectat pentru anii importanți: întâlnire Charles, căsătorie, copii, divorț și deces.
Dacă analizăm întâi semnul AS profectat în harta natală avem următoarele informații:
Întâlnire Charles: AS Profectat 18 Rac, iar Luna, planeta guvernatoare, în acel an se află la 25 Vărsător. Prin poziționarea AS Profectat în Rac și casa 7 putem deduce că este vorba de o serie de evenimente de trăit în această etapă ce au la bază stabilirea unei relații sau parteneriat. Luna în Vărsător indică o evoluție rapidă, spontană a evenimentelor, iar întâlnirea cu Charles se încadrează în acest tipar. Luna conjunctă cu NS indică faptul că ceea ce se întâmplă va fi important și determinat pentru evoluția Dianei pe viitor.
Căsătorie și naștere William: AS Profectat 18 Leu, iar Soarele, planeta guvernatoare în acel an, se află la 9 Rac în casa 7. Lucrurile sunt destul de clare: avem casa 7 activă – căsătoria, iar Racul și casa 8 indică nașterea copilului. Soarele are aspecte pozitive de la Pluto (accesul către o poziție de putere), Neptun (imaginea, publicitatea) și Ceres (nașterea).
Naștere Harry și divorț: AS Profectat 18 Scorpion, iar Marte, planeta guvernatoare în acel an, se află la 1 Fecioară. Aici avem două evenimente diferite petrecute la 12 ani diferență. Avem din nou casa 8 activă prin poziționarea lui Marte. Casa 8 indică deseori în harta unei femei nașterea unui copil. În același timp Marte este conjunct cu Pluto și indică transformarea radicală și lupta pe care a avut-o Diana pentru a ieși din acea relație. Este interesant faptul că la căsătorie Soarele, semnificatorul Dianei, era în sextil cu Pluto. Acum la divorț, Marte, semnificatorul Dianei în acel an, este conjunct cu Pluto. Marte este și în sextil cu Mercur și inconjuncție (150 de grade) cu Jupiter – semnare acte cu valoare legală.
Deces: AS Profectat 18 Săgetător, iar Jupiter, planeta guvernatoare în acel an, este retrograd la 5 grade Vărsător. Jupiter în Vărsător indică din nou o succesiune de evenimente rapide, spontane similare cu cele din anul căsătoriei. Jupiter este în cuadratură cu Neptun – deziluzia, pierderea controlului și în inconjuncție (150 de grade) cu Pluto. Din nou vedem prezentă influența lui Pluto, care indică evenimente dure, radicale și descrie raporturile Dianei cu Casa Regală (puterea). Evenimentele importante legate de Diana au avut loc atunci când planeta guvernatoare a AS profectat se afla într-o relație, aspect cu Pluto.
În acest mod putem analiza cum se vor manifesta lucrurile în viața noastră an de an. AS profectat și a sa planetă guvernatoare indică tipul de experiențe necesare a le trăi în acel an pentru a evolua ca individ.
În ediția următoare a revistei Astrele vom analiza modul în care guvernatorul AS profectat se manifestă în tranzit pe perioada acelui an.
În cadrul acestui articol vom discuta despre cum putem interpreta poziția guvernatorului AS profectat atunci când se află în tranzit sau este tranzitat. Pentru a fi consistenți în analiză, vom folosi același exemplu: harta prințesei Diana corelată cu momentele importante din viața ei.
Așa cum precizam anterior, planeta care guvernează AS profectat îl reprezintă pe individ pe tot parcursul acelui an aniversar. Acest lucru înseamnă că mișcarea acelei planete, aspectele pe care ea le realizează cu celelalte planete indică stări și evenimente din viața acelui individ. Vă recomand să analizați unde se află acum planeta care vă guvernează AS profectat în acest an și să urmăriți poziția în semn și relația cu celelalte planete pentru a vedea cum se corelează cu ceea ce simțiți și trăiți în acest moment. Nu comparați cu harta natală, ci doar uitați-vă la harta momentului! De exemplu, toți cei care în acest an sunt sub influența lui Marte – AS profectat Berbec sau Scorpion – au acum o perioadă mult mai agitată și cu multe evenimente.
Dar să revenim la exemplul nostru cu Diana și să analizăm momentul căsătoriei: 29 Jul 1981, 11:17 am, London UK.
În respectivul an, așa cum am subliniat în articolul trecut, Diana a avut AS profectat în Leu la momentul aniversar. Acest lucru înseamnă că pe tot parcursul perioadei 1 Iulie 1981 – 1 Iulie 1982 ea a fost reprezentată de Soare.
Dacă ne uităm la harta căsătoriei observăm că Soarele este poziționat la 6 grade Leu, sextil cu Jupiter, Saturn și Ascendentul momentului, conjuncție Pallas Atena și Nodul Nord. Această poziționare a Soarelui oferă o imagine extrem de clară a ceea ce se întâmpla în viața Dianei. Soarele în propriul semn, în aspect cu Jupiter, Saturn și Nodul Nord indică un eveniment care aduce recunoaștere, faimă și prestigiu. Soarele se află și la punctul median dintre Venus și Marte, fiind astfel conectat cu majoritatea planetelor.
Momentul casatoriei
La momentul căsătoriei Marte se afla poziționat la 7 grade Rac. Diana are Soarele natal la 9 grade Rac. Vedem cum, din nou, Soarele este activat, doar că de această dată în harta natală. Marte peste Soarele natal trece o dată la 2 ani. Dar, doar o dată la 12 ani, noi suntem sub influența Soarelui. Ceea ce înseamnă că Marte peste Soare cu AS profectat în Leu este o combinație destul de rară. Diana a mai avut această combinație în iunie 1970. Nu am informații despre ce s-a întâmplat atunci. Știu că în 1969 părinții ei au divorțat, iar ea a fost trimisă la o școală în străinătate.
Dacă ne uităm la Charles, AS profectat pentru ciclul aniversar 1981/1982 se afla în Berbec. Acest lucru face ca Marte să fie planetă semnificatoare pentru Charles pentru momentul căsătoriei. Marte la 29 iulie 1981 se afla la 7 grade Rac conjunct cu Luna, sextil Venus și cuadratură Jupiter/Saturn. Foarte interesant e faptul că în harta căsătoriei, Diana era reprezentată de Soarele în Leu, iar Charles de Marte în Rac. Practic această căsătorie a fost o rampă de lansare, o validare pentru Diana, în timp ce pentru Charles a ținut mai mult de respectarea unor tradiții și reguli (Rac).
Între Soare și Marte nu există un aspect notabil, iar acest lucru indică dificultatea de a menține această relație funcțională. Mai mult, Luna trece de la Marte la Soare și astfel preia din faima, puterea și recunoașterea lui Charles, și o transferă Dianei. Daca ne uităm în harta lui Charles, vedem că peste Marte natal se afla în tranzit Neptun – confuzie, deziluzie, dezamăgire.
Acum să analizăm momentul divorțului din perspectiva guvernatorului AS profectat.
Divorțul dintre Diana și Charles a avut loc la data de 28 august 1996. Ascendentul profectat la Diana era Scorpion, iar la Charles era Rac. Acest lucru înseamnă că Diana era reprezentată de Marte, iar Charles de Lună.
Dacă analizăm harta divorțului – fără oră – observăm că Marte era la 21 Rac, conjuncție separantă cu Venus și opoziție Neptun. Interesant este că, la momentul căsătoriei, Charles era simbolizat de Marte, iar acesta era în Rac. Acum, la divorț, situația s-a inversat. Marte activând opoziția Venus-Neptun descrie destul de clar acest moment de ruptură. Marte separant de Venus indică pierderea unui statut și a unor beneficii. Dacă ne uităm în harta natală, vedem că Soarele era la 6 grade Fecioară și doar ce trecuse de Marte natal. În ambele momente, căsătorie și divorț, vedem cum planeta guvernatoare AS profectat este activă, atât în tranzit, cât și în harta natală.
Momentul divortului
Charles, la momentul divorțului, era semnificat de către Lună. Întâmplător sau nu, pe 28 aug. 1996 a fost moment de Luna Plină pe axa Fecioară-Pești. Iar această Lună Plină se suprapune peste Saturn din harta natală, iar Uranus era în tranzit în cuadratură cu Luna natală – aspecte destul de clar raportate la natura evenimentului. Atunci când suntem sub influența AS profectat în Rac, progresia Lunii – progresia secundară – devine extrem de importantă. Iar la Charles, Luna progresată este la 7 grade Vărsător și doar ce trecuse de Descendent (5 grade Vărsător).
Folosind metoda AS profectat, putem observa cum anumite tranzite normale capătă o importanță foarte mare în harta unei persoane. În aceeași măsură mișcarea reală a planetei care guvernează AS profectat indică momentele din viața noastră în acel an.
Haideți să mergem un pas mai departe cu această metodă și să analizăm harta momentului căsătoriei vis-a-vis de momentul divorțului. Putem face acest lucru pentru că avem ora exactă la care s-a produs evenimentul. Pentru 1996, Ascendentul profectat al căsătoriei era în Capricorn, iar acest lucru înseamnă că Saturn era planeta care guverna relația.
Saturn la momentul divorțului era, în mers retrograd, la 6 grade Berbec și conjunct cu Nodul Sud, opoziție Mercur, cuadratură Jupiter, 150 grade cu Soarele. Aceste aspecte indică foarte clar un punct critic în evoluția relației. Dar cel mai clar element este dat de faptul că Saturn la 6 Berbec este exact peste Descendentul din momentul căsătoriei!
După cum observăm din nou, metoda AS profectat este una foarte precisă și care ne poate ajuta să discernem ce tranzite și ce cicluri sunt active într-un moment al vieții noastre.
Pe finalul acestui articol vom analiza momentul accidentului și decesului Dianei, avut loc la 31 august 1997.
Ascendentul profectat pentru acel an aniversar era în Săgetător, iar Jupiter devine planeta guvernatoare. La momentul accidentului, Jupiter se afla în mișcare retrogradă la 14 grade Vărsător și era în cuadratură cu Marte în Scorpion, la 150 de grade de Nodul Nord, sextil Saturn și Venus, dar și în același semn cu Uranus. Dintre toate aceste aspecte, cel mai puternic este cudratura aplicantă cu Marte în Scorpion. În harta natală, Jupiter natal era tranzitat de Uranus retrograd – grad perfect. Diana a intrat în anul Săgetătorului la 1 iulie 1997. Din acest motiv, Uranus în mers direct peste Jupiter, în 1996, nu a fost atât de periculos. Dar acum, cu Jupiter activat, Uranus a devenit extrem de agresiv.
Charles, în momentul accidentului, era guverant de Soare, fiind cu AS profectat în Leu. Soarele se afla la 6 Fecioară, conjunct cu Mercur, opozitie Ceres, cuadratură Pluto și sextil Marte. Opoziția cu Ceres, deseori, indică o pierdere și un eveniment care aduce o durere, suferință. Iar Soarele la 6 Fecioară se suprapune peste Saturn natal. La momentul divorțului, Saturn natal a fost activat de Luna Plină. Se pare că Saturn în harta natală a lui Charles joacă un rol important în manifestarea unor evenimente. Este o temă de studiu pentru cei curioși.
Sper că exemplele de mai sus să vă fi fost de folos în a înțelege modul de funcționare a AS profectat și să vă fi convins de utilitatea acestuia în practica de zi cu zi. Vă invit la studiu individual pe hărțile celor două personaje, pentru a identifica voi înșivă acele aspecte de care v-am povestit.
Voi mai reveni cu alte articole și exemple legate de aceasta metodă.
[Material prezentat la Congresul AAR, noiembrie 2013]
Oamenii cer sfatul astrologului cel mai adesea pentru trei sectoare ale vieții lor: dragoste, bani, carieră. Dar cel mai des întreabă despre dragoste. Nimeni nu vine la astrolog atunci când este fericit în dragoste. Nu există întrebări, nu există probleme. În paradis totul este perfect.
Însă la un moment dat, în unele cupluri relația perfectă începe să scârțâie. Apelează la o consultație astrologică în încercarea de a găsi un răspuns la întrebarea de ce?. Fie că vorbim despre neîncrederea în dragostea partenerului sau problemele din relație care anunță destrămarea cuplului, vizita la astrolog încearcă să-i lămurească de ce o dragoste, care părea perfectă, a început să aibă probleme.
Sunt situații când limitările de ordin financiar, rutina, copiii, religia sau statutul social fac ca o relație să existe și să reziste în timp, chiar dacă legătura emoțională între parteneri s-a risipit. Însă, foarte des, în societatea modernă de azi, oamenii își acordă încă o șansă, căutând dragostea în altă parte, iar cuplul deja format ajunge la despărțire.
Se dă vina pe soacră, pe stresul de la serviciu, pe anturaj sau lipsa banilor. “Diferențe ireconciliabile” este cauza cea des auzită pentru justificarea unui divorț. Soții își spun unul altuia că nu mai sunt compatibili, că au viziuni și planuri diferite în ceea ce privește viitorul. Unde a dispărut ceea ce i-a unit în căsătorie?
Astrologul încearcă să găsească un răspuns în progresiile și tranzitele care la un moment dat pot aduce dificultăți și limitări în viața unui nativ și care îi pot influența relația de dragoste. Și totuși, dacă mai este ceva care influențează relația a doi oameni?
De ce o relație care arată aproape perfect se destramă? De ce o sinastrie foarte bună, la un moment dat se duce pe apa sâmbetei?
Avem Soare în relație bună cu Luna, avem aspecte bune cu Ascendentul, Marte interacționează bine, Mercur ne promite conversații plăcute, avem puțin lipici cu Saturn și, totuși, în unele cazuri, relația atinge punctul final. De ce? De ce se pierde dragostea? De ce dispare conexiunea emoțională între doi parteneri? Sunt doar niște tranzite dificile? Este doar orgoliu? Plictiseală?
Cum trece dragostea așa, pur și simplu?
E întrebarea la care caut un răspuns de când am început să studiez astrologia. Și cred că am găsit răspunsul potrivit:
Oamenii care ne intră în viață au efect asupra noastră asemănător cu cel al tranzitelor, o teorie larg recunoscută în rândul astrologilor.
Și totuși, harta natală are și o perspectivă dinamică: progresiile. Prin urmare, acum cinci ani, dintr-o joacă, am început să suprapun în sinastrie nu doar hărțile natale, dar și pe cele progresate. Iar ca jocul să devină și mai interesant am început să suprapun harta natală a subiectului A cu harta progresata a subiectului B și invers. Supriza – am văzut aspecte nou formate, care în hărțile natale nu existau: un trigon frumos sau un sextil folositor se transformaseră într-o cuadratură, opoziția în inconjunctie, și așa mai departe. Sinastria natală promitea o relația frumoasă și, totuși, ea scârțâia. De ce?
Încă nu aveam un răspuns.
La seminarul de sinastrie susținut de Dan Ciubotaru în 2010 am adus în treacăt vorba de această metodă. Dan Ciubotaru a numit-o metoda Mere cu Pere, adică compararea a două elemente care nu se aseamănă. Prin urmare, o teorie puțin credibilă. Îi mulțumesc azi lui Dan Ciubotaru. Reticența sa m-a mobilizat să studiez mai profund această tehnică.
Am continuat să mă joc, folosind această metodă, având sentimentul că există o logică, chiar dacă nu ajunsesem să o deslușesc. Am descoperit întâi cartea lui Robert Blaschke – Relationship Analysis, unde pentru prima data am văzut că un astrolog de renume folosește această metodă: mere cu pere sau compararea în sinastrie a unei hărți natale cu una progresată. Apoi, cartea lui Paul Westran – When Stars Collide: Why We Love, Who We Love, When We Love Them.
Împreună cu prietena și colega mea Raluca Romașcu, am început să folosim de aproximativ un an această metodă, iar rezultatele sunt remarcabile.
Sinastrie dinamică așadar. Dacă harta natală a unui nativ care intră în viață noastră are efect asemănător tranzitelor, atunci și harta progresată a acestuia are același efect.
Mere cu pere funcționează și răspunde foarte clar la întrebările când, cum și de ce începe și se termină dragostea.
Condiția primordială a fiecărei relații de dragoste este ca, în suprapunerea hărților natale ale celor doi subiecți, să existe aspecte între Soare și Venus. Fără conexiune între Soarele unuia din subiecți și Venus a celuilalt, o relație nu poate exista. Soarele, ca putere creativă, găsește motivație alături de Venus, aceasta fiind forța care atrage și unește două persoane într-o relație de dragoste. După dansul între Soare și Venus, intră în scenă Mercur și Marte aducând relației de dragoste comunicarea verbală și atracția sexuală.
Felul în care Soarele, Venus, Mercur și Marte se manifestă este dat de aspectele pe care acestea le formează între ele. Pe lângă aspectele ptoleimaice (conjuncție, sextil, cuadratură, opoziție), în mod surprinzător, în sinastria dinamică și aspectele de inconjunctie (30 și 150 de grade) au un rol important. Orbul considerat activ la aspectele natale este de două – patru grade, aplicant și separant. În cazul Soarelui, se poate considera un orb mai mare. Însă, când este implicată o planetă progresată, orbul folosit este de maxim două grade, aplicant si separant.
Conjuncția este similaritate, contopire și se poate manifesta fie pozitiv, fie negativ, în funcție de individ (femeile sunt compatibile cu energia venusiană, barbatii cu cea marțiană, de exemplu), planeta implicată și semnul în care se află. Sextilul înlesnește comunicarea și transformă adesea prietenii în iubiți. Cuadratura naște atracție, nevoia de acțiune, predispoziție la conflict și, cel mai adesea, fie pune piedici în formarea relației, fie creează tensiuni care provoacă despărțirea. Trigonul este cel mai favorabil aspect al sinastriei dinamice. Acesta aduce compatibilitate între parteneri, înțelegere mutuală, oportunitatea unei relații fericite. Opoziția, asemănătoare cuadraturii prin starea conflictuală pe care o naște, aduce atracție și pasiune, senzația că celălalt este jumătatea îndelung căutată (animus/anima), dar și păreri și viziuni contrare în cuplu. Partenerii care experimentează inconjuncția de 150 de grade fie s-au întâlnit în momente diferite ale existenței/evolutiei lor, iar, ca relația să existe, trebuie să recurgă la ajustări, acordări pentru a dansa în același ritm cu partenerul, fie dezvoltă o relație de tip feudal stăpân – supus sau de tip medic – pacient. Inconjunctia de 30 de grade (semisextilul) însă poate dezvolta o relație practică și utilă în care partenerii au un scop comun și de cele mai multe ori între aceștia se dezvoltă o dinamică de tip profesor – elev, unde unul din parteneri împărtășește în mod pozitiv din experiența sa.
De ce este importantă harta progresată în sinastrie? Poziția planetelor progresate în semne și case arată felul în care un nativ se schimbă interior, la nivel psihologic. Iar aceste schimbări interioare se reflectă în comportamentul, alegerile și preferințele acestuia.
Următoarele două exemple îl au protagonist pe Ștefan Bănică și cele două căsătorii ale sale, cea din anul 1994 cu Mihaela Rădulescu și cea cu Andreea Marin din anul 2006.
În hărțile lor natale, Soarele Mihaelei se întâlnește cu Venus din harta lui Ștefan într-un semisextil. Aceeași Venus formează o cuadratură cu Marte din harta Mihaelei. În plus, Mercur din harta Mihaelei formează pe rând un sextil cu Soarele lui Ștefan și un trigon cu Marte al acestuia. Probabil că a existat o mare atracție sexuală între cei doi, înțelegere mutuală, scopuri comune, iar Ștefan a văzut în Mihaela o femeie puternică, ambițioasă cu care poate construi un viitor comun. Mihaela și Ștefan s-au căsătorit în anul 1994. Soarele progresat al Mihaelei o aspectează pe Venus progresată a lui Ștefan cu același aspect din sinastria natală: semisextil. Cuadratura Venus – Marte din sinastria natală s-a transformat într-un sextil (Venus progresată sextil Marte natal), iar sextilul Mercur – Soare format în sinastria natală a devenit o cuadratură (Mercur natal – Soare progresat). Nou formate sunt aspectele de inconjunctie (150 grade) între Venus progresată a Mihaelei și Marte natal din harta lui Ștefan și Mercur natal semisextil Marte progresat al Mihaelei. Mihaela Rădulescu și Ștefan Bănică divorțează în 1999. Conjuncția nou formată între Soarele progresat al Mihaelei și Venus natală a lui Ștefan, întărită de cuadratura deja activă din 1994 între Soarele progresat al lui Ștefan și Mercur natal al Mihaelei, a creat probabil dificultăți în comunicare și o stare conflictuală care a dus la ruperea relației dintre cei doi.
Mihaela & Stefan
Ștefan pornește la dans cu Andreea Marin în ianuarie 2006. Soarele natal al Andreei, la primul grad în semnul Capricornului, valsează armonios cu Venus natală a lui Ștefan din Fecioară. Pentru a doua oară în viață, Ștefan se hotărăște să-și unească destinul cu o femeie puternică. Aceeași Venus din harta lui Ștefan formează un aspect de cuadratură cu Marte din harta Andreei, atât ea, cât și Mihaela Rădulescu având Marte în semnul Săgetătorului. Cel mai probabil, relația lor a fost dragoste pură și atât, fără cuvinte, fără explicații, fără întrebări, fără răspunsuri. În 2006 Soarele natal al lui Ștefan formează două trigoane frumoase cu Venus și Mercur progresate din harta Andreei. Dragoste pură, să mai amintesc încă o dată? În plus, se formează un nou aspect, un semisextil între Soarele progresat al lui Ștefan cu Mercur din tema natală a Andreei.
Andreea & Stefan
Trandafirii sunt roșii, dragostea e frumoasă, însă dansul se termină odată cu muzica. În ianuarie 2013 lumea mondenă e zguduită de știrea că Andreea și Ștefan au hotărât să divorțeze. Interesant este că se repetă tiparul conjuncției de la despărțirea de Mihaela Rădulescu, de data aceasta însă, Soarele progresat al lui Ștefan întâlnește în conjuncție pe Marte din harta natală a Andreei; în plus, se formează un aspect nou în progresii, cuadratură Mercur – Mercur pe semnele fixe Scorpion și Vărsător. Conjuncția a avut un efect atât de puternic asupra celor doi, încât aspectul de trigon între Soarele natal al lui Ștefan și Mercur progresat al Andreei nu a mai ajutat în salvarea relației, iar cei doi au decis să meargă pe drumuri diferite.
Un al treilea exemplu este relația dintre Andreea Raicu și Tudor Chirilă, o relație dinamică, implicând despărțirea cuplului, reunirea celor doi și, din nou, despărțirea.
În hărțile natale, Soarele Andreei Raicu este în cuadratură cu Venus din harta lui Tudor Chirilă, un aspect dinamic, care creează nevoia de acțiune, dar poate conduce, în timp, la disensiuni și neînțelegeri.
Relația lor a început în 2006, cuadratura dintre cele două planete natale transformându-se într-un atractiv trigon, prin progresia planetei Venus a Andreei Raicu, indicând astfel înțelegere reciprocă și o bună compatibilitate. În același timp, există și atracție, Venus din harta natală a Andreei formând un sextil cu Marte din harta progresată a lui Tudor Chirilă, iar progresia planetei Venus din harta lui Tudor Chirilă aducând-o pe aceasta în conjuncție cu Marte natal al Andreei. În 2008, cei doi s-au despărțit, probabil din cauza neînțelegerilor cauzate de o luptă a orgoliilor – Marte a progresat în harta lui Tudor Chirilă până la o conjuncție perfectă cu planeta Mercur din harta natală a Andreei Raicu. După cum am menționat mai sus, conjuncția poate aduce o încărcătură prea puternică, care sa ducă la despărțiri, la fel ca în cazul relațiilor lui Ștefan Bănică.
Andreea & Tudor
Trigonul format de Venus progresată din harta Andreei Raicu și Soarele natal al lui Tudor Chirilă este încă activ și îi regăsim pe cei doi, din nou împreună, în 2010. Tot atunci se formează un nou aspect, o conjuncție între Marte din harta natală a lui Tudor Chirilă și Venus progresată a Andreei Raicu. Trigonul inițial este însă separant, iar cuadratura Soare – Venus din hărțile natale își va spune cuvântul un an mai târziu, când trigonul se va separa, la fel ca cei doi, definitiv. Conjuncția formată în 2010 între Venus și Marte nu este suficient de puternică pentru a-i ține împreună, mai ales că, în hărțile lor natale, cele două planete nu formează niciun aspect.
Aspectele progresate indică perioade limitate, în care oamenii pot avea relații importante, ei fiind, pentru scurt timp compatibili sau în același stadiu de dezvoltare.
Aspectele dintre o hartă natală și alta progresată (sau între două hărți progresate) au o durată limitată și, din această cauză, pot fi resimțite mult mai intens decât cele formate între două hărți natale.
Mercur, cea mai apropiată planetă de Soare şi cea mai mică din sistemul nostru solar, a primit rolul de a reprezenta, în astrologie, intelectul şi capacităţile de comunicare. Persoanele „mercuriene”, având pe Mercur bine plasat în zodie şi cu aspecte favorabile, sunt aidoma metalului care poartă acelaşi nume: rapide în vorbire, mişcări, idei; adaptabile şi schimbătoare; versatile şi abile. Ele sunt sensibile şi receptive la alte persoane, cu o mare dorinţă de cunoaştere. Creierul uman este segmentul de materie cu gradul cel mai mare de complexitate din tot universul, iar Mercur guvernează influxurile nervoase specifice scoarţei cerebrale, partea superficială a creierului (în jur de 3,5 mm), şi anume percepţia prin cele cinci simţuri, raţionamentele logice, limbajul, comenzile de impuls motor şi gândirea conştientă.
Mercur într-un semn zodiacal sau altul oferă mai puţine indicii despre inteligenţă sau despre uşurinţa exprimării, el arătând mai degrabă moduri diferite de funcţionare a minţii conştiente şi moduri diferite de exprimare a acesteia. Astfel că o persoană cu Mercur în Fecioară, domiciliul lui, nu este mai inteligentă decât una care are Mercur în Peşti, deşi aici el este în exil. Cu Mercur în Peşti s-au născut gânditori şi oameni de ştiinţă străluciţi şi, fără imaginaţia lor creatoare, omenirea ar fi fost astăzi privată de multe concepte şi descoperiri importante. Iată câţiva dintre cei care au avut pe Mercur în Peşti: Edgar Cayce, Victor Hugo, Rudolf Steiner, Galileo Galilei, Graham Bell.
Despre Pluton au existat temeri nefondate că nu ar mai avea impact astrologic atunci când astronomii au retrogradat-o, în anul 2006, în categoria planetelor pitice şi au scos-o efectiv din enumerările privind componenţa sistemului solar. Nici Soarele, care este o stea, şi nici Luna, care este satelitul natural al Pământului, nu sunt planete, şi totuşi ele sunt active pe planul terestru, influenţând oamenii şi mediul în care trăiesc. Pluton este, pitică sau nu, un corp ceresc situat în sistemul nostru solar, un fel de „ultimă frontieră” până la care a putut ajunge cunoaşterea omenirii. De fapt, ca să fiu mai precisă, el nu mai este ultimul corp ceresc cunoscut din sistemul solar, căci în 2002, a fost descoperit Quaoar, botezat după o entitate a indienilor amerindieni, care semnifică, în cultura lor, Forţa Creatoare universală. Efectele acestei noi planete vor fi percepute de generaţiile care vor trăi în acest secol şi următoarele, iar astrologii acelor vremuri vor avea destul de studiat. Nu pot însă să nu remarc faptul că după Pluton, cel care semnifică moartea şi distrugerea, vine „forţa” care creează din nimic sau aproape nimic, o lume, un univers, speranţa că viaţa renaşte întotdeauna.
Harta natala Agatha Christie
Într-o hartă natală, aspectele lui Mercur cu Pluton reunesc capacitatea minţii cu forţa de transformare extremă. S-a emis de către astrologi un concept al planetelor octave superioare, care ar reprezenta forme evoluate ale energiei unor planete inferioare, mai puţin „evoluate spiritual”. Astfel, se consideră că Uranus reprezintă forma vibraţională superioară a lui Mercur, Neptun a lui Venus şi Pluton a lui Marte. Deoarece Pluton reprezintă variaţia extemă a tuturor energiilor elementare, personal consider că Pluton poate întruchipa octava superioară a tuturor planetelor inferioare, respectiv a lui Mercur, Venus şi Marte. Pluton poate reprezenta accesarea minţii inconştiente (Mercur – mintea conştientă), a sentimentelor şi trăirilor cele mai profunde (Venus – sentimente, iubire fizică) şi a energiilor cele mai oculte şi misterioase (Marte – energia fizică, vitalitatea). Pluton ar putea fi asociat cu epifiza sau glanda pineală, aflată în interiorul creierului şi având o greutate de numai 0,2 grame. Este o glandă mică, dar cu un rol extraordinar de important, tot aşa cum „pitica” Pluton are un rol esenţial în stabilirea capacităţii de evoluţie a omului într-un spaţiu determinat de sistemul solar în care trăieşte. Pentru că ea percepe lumina ca şi ochiul fizic şi guvernează ciclul zi-noapte, este evident că această glandă minusculă este, de fapt, ceea ce ocultiştii, tarologii, clarvăzătorii numesc „al treilea ochi”.
În percepţia mea intuitivă, asociez expansiunea umanităţii reflectată în astrologie cu cea a individului, de la concepţie şi până la moarte. Iniţial are o legătură strânsă şi exclusiv maternă (Luna); apoi vine în contact cu membrii apropiaţi şi cu rudele sale (Mercur); la pubertate începe să simtă primii fiori ai dragostei (Venus); apoi ajunge o entitate de sine stătătoare, căci se desăvârşeşte pe sine ca individualitate unică (Soarele) şi activă (Marte); se integrează social şi începe să se conecteze cu universul (Jupiter); cunoaşte limitările sale (Saturn); se revoltă şi învaţă ce înseamnă schimbarea (Uranus); se desăvâşeşte spiritual (Neptun); ajunge la finalul călătoriei sale în această lume şi dispare pentru a începe un nou ciclu (Pluton).
Harta natala Arthur Conan Doyle
Aspectele Mercur/Pluton sunt aspecte prin care cu ajutorul minţii se poate obţine putere, în bine sau în rău, potrivit naturii lor. Cele mai puternice aspecte sunt conjuncţiile şi au o natură ambivalentă, putând fi atât un dar, căci oferă o putere de pătrundere neobişnuită, cât şi un chin, atunci când vorbim de cea mai scormonitoare minte posibilă. Printre cei care au aspecte Mercur-Pluton puternice, îi regăsim pe detectivi, anchetatori, cercetători, oratori cu putere de convingere şi manipulare, pe psihopaţi, paranoici şi cu tulburări mentale. Sunt oamenii care pot ajunge la miezul unei probleme şi care pot descoperi cu uşurinţă secretele şi punctele vulnerabile ale celorlalţi. Dacă Mercur este săgeata, Pluton poate fi vârful ei, cel care îi conferă putere de a pătrunde, şi această „armă mentală” poate fi folosită pentru vindecare sau pentru distrugere. Aspectele Mercur-Pluton sunt prezente şi în hărţile astrale ale spionilor, ocultiştilor, şamanilor, magicienilor, căci sunt cele mai bune aspecte pentru mister, magie şi vrăjitorie.
Agatha Christie, „regina” romanelor poliţiste, cel mai bine vândut scriitor al tuturor timpurilor, aproape la egalitate cu clasicul William Shakespeare, are un minunat trigon în semne de Aer între Mercur în Balanţă şi Pluton în Gemeni. Ea a creat celebrul personaj Hercule Poirot, un tip pedant, cu o logică infailibilă şi care se baza pe detalii şi pe abilitatea de a-i face pe oameni să vorbească (sau să se dea de gol), pentru a rezolva cazuri foarte dificile.
Georges Simenon a fost un scriitor belgian prolific, căci a scris aproape 200 de romane în care un loc central îl ocupă comisarul Maigret, un temperament calm şi enigmatic. El are un sesquicareu (135 gr.) Mercur/Pluton, tot în semne de Aer (Vărsător-Gemeni).
Harta natala Arthur Waite. Ora necunoscuta
Arthur Conan Doyle, romancierul britanic care l-a creat pe primul detectiv ce apare într-o serie de romane poliţiste, pe renumitul Sherlock Holmes, are o conjuncţie puternică Mercur/Pluton în Taur şi în casa a XII-a, a secretelor şi a subconştientului.
Ian Fleming, ofiţer în cadrul Serviciului de Spionaj al Marinei Regale Britanice şi creatorul superspionului James Bond, are o conjuncţie Mercur/Pluton în Gemeni şi în casa a V-a, a creativităţii.
Arthur Edward Waite, primul ocultist modern care a efectuat un studiu sistematic asupra tarotului, fiind şi creatorul celui mai răspândit set de cărţi de tarot, are o inconjuncţie între Mercur retrograd în Balanţă şi Pluton retrograd în Taur.
Aleister Crowley, magician, ocultist, tarolog, profet modern şi creator al unei noi religii provenite din adoptarea unor concepte ale culturii egiptene, are o opoziţie între Mercur în Scorpion şi Pluton în Taur. Atât el, cât şi Arthur Waite au fost membri ai unor societăţi secrete.
Continuăm seria de articole legată de profecții cu un nou articol. De data aceasta ne vom concentra asupra modului în care profecțiile ne oferă o nouă perspectivă asupra hărții natale.
Cu toții cunoaștem faptul că fiecare planetă relaționează diferit cu fiecare semn zodiacal și se poate afla în una din următoarele stări: domiciliu, exil, exaltare, cădere și peregrin. De exemplu, Mercur este în domiciliu în Gemeni , Fecioară și în exil în Săgetator, Pești.
Ceea ce este important de reținut este că fiecare dintre cele 5 stări ale unei planete este strict legată de un anumit semn. Mercur este în exil în Săgetător din perspectiva Gemenilor, dar nu și din perspectiva Fecioarei. În același mod, Mercur este în domiciliu în Gemeni doar din perspectiva Gemenilor, nu și din punct de vedere al Fecioarei. Această diferențiere este foarte importantă atunci când analizăm o hartă. De exemplu: Mercur în Gemeni. Ai spune că Mercur este destul de bine poziționat. Dar asta este valabil doar dacă vorbim din perspectiva Gemenilor. Dacă analizăm din punctul de vedere al Fecioarei, Mercur nu este în domiciliu, ci într-un aspect de cuadratură – conflictual – cu Fecioara. Astfel putem spune ca sectorul (casa) care cuprinde Fecioara este mult mai slăbit decât cel care conține Gemenii.
Acum să revenim la profecții…
În articolele trecute am văzut cum AS profectat, an de an, activează un anumit semn în harta noastră. Astfel avem un ciclu de 12 ani în care putem experimenta întreagă noastră hartă.
În fiecare an un anumit semn și planeta guvernatoare aferentă capătă o putere mult mai mare și dirijează natura evenimentelor din acel an. Din acest motiv este foarte important să analizăm care este natura relației dintre semnul AS profectat și semnul în care se află planeta guvernatoare în harta natală. Cu cât relația este mai bună cu atât natura evenimentelor din acel an este mai pozitivă. Reciproca este valabilă.
În final am putea construi un tabel care să conțină o listă cu fiecare semn zodiacal și natura relației acelui semn cu planeta guvernatoare. Mai jos aveți un exemplu de astfel de tabel construit pentru Arnold Schwarzenegger. În stânga, în primele 5 coloane, sunt trecute vârstele la care AS profectat ajunge în acel semn. Următoarele coloane indică semnul zodiacal, planeta guvernatoare, semnul în care se află planeta guvernatoare în harta natală și aspectul pe care îl formează – aspect dintre semnul planetei guvernatoare și semnul AS profectat.
Pentru exemplificare, să luăm cazul semnelor Taur și Balanță. Venus este planeta care le guvernează pe amândouă. În harta lui Arnold, Venus se află în semnul Racului. Acest lucru se traduce prin faptul că Venus în Rac față de Balanță se află în cuadratură, iar față de Taur în sextil. Acest lucru implică automat o manifestare diferită atunci când AS profectat se află în Taur față de Balanță. Și nu mă refer la simbolistica semnului, ci pur și simplu la puterea de manifestare a acelui semn.
În cazul nostru, Taurul se manifestă mult mai pozitiv și mai puternic decât Balanța. Venus în Rac, cuadratând Balanța, aduce evenimente conflictuale și destul de dure.
Dacă ne uităm la anii în care AS profectat se află în aceste semne avem următoarele informații:
- AS Taur: vârsta 22 (1969) – prima participare la concursul Mr. Olympia – locul 2. La vârsta 34 (anul 1981) – premiera filmului Conan Barbarul, care ii aduce statutul de vedetă cinema și îi lansează cariera de actor. Peste 12 ani, la vârsta de 46 de ani (1993) i se naște băiatul, Brian.
- AS Balanță: vârsta 27 (1974) – se rupe relația afectivă ce dura de 4 ani. La vârsta 51 (1998) – decesul mamei. Peste 12 ani, la vârsta de 63 de ani (2010) își termină mandatul de guvernator al Californiei, divorțează, iar fiul său este rănit grav într-un accident.
Din evenimentele prezentate mai sus se observă foarte clar că există o diferență majoră între anii cu AS Taur și cei cu AS Balanță.
Analizând în acest mod harta natală, putem să facem foarte ușor o proiecție în timp și să evaluăm cât de dificil sau favorabil ne va fi fiecare an. Acest mod de a analiza nu indică natura evenimentelor, ci doar modul de manifestare a lor.
Revenind la Arnold, în toamna lui 2003 el a devenit guvernator al Californiei. În acel an, AS profectat a fost în Pești. Din tabelul de mai sus vedem ca între Pești și Jupiter din Scorpion există un aspect armonios (trigon), care a dus în final la un eveniment pozitiv în viața lui Arnold.
Acest mod de a analiza o hartă ne ajută să ne planificăm anumite activități importante în viața noastră. De exemplu, dacă vrem să facem o schimbare radicală în viața noastră putem folosi un an în care între AS profectat și guvernator se află un aspect dinamic (cuadratură, opoziție), dacă acest an este urmat de unul cu un aspect pozitiv care aduce rezultate favorabile. În acest fel putem redirecționa modul în care se manifestă anumite energii în viața noastră.
Folosind profecțiile putem sa discutăm despre harta natală și în termeni de CÂND are loc un eveniment și nu doar CE eveniment poate avea loc.
Vom continua în ediția următoare cu un nou episod despre profecții.
Am primit inelul, ne-am anunțat rudele, am găsit nașii, știu ce rochie voi purta, când să alegem data nunții? Primăvara când înfloresc magnoliile? Vara cu parfum de crini și o ceremonie pe plaja din Vamă Veche? Mai bine toamna când e gata vinul? Pe 13 mai, într-o sâmbătă, unica dată rămasă liberă la palatul Snagov?
Viitorii miri stabilesc data căsătoriei după tot felul de considerente: vreme, disponibilitatea locației, disponibilitatea invitaților, șamd.
Sunt atât de multe lucruri de făcut când pregătești o nuntă. Vrei rochia perfectă, locația perfectă, organizarea perfectă, însă aproape nimeni nu se gândește dacă ziua aleasă pentru încheierea căsătoriei este una benefică din punct de vedere astral.
Astrologia electivă este o specialitate a disciplinei astrologice a cărei preocupare este aflarea celui mai bun moment dintr-un interval de timp definit pentru a începe, a demara o activitate.
Astrologia electivă are rădăcini vechi în astrologia elenistică și cea mai veche scriere cunoscută este Carmen astrologicum a lui Dorotheus of Sidon. Johannes Schöner cu al său Opusculum Astrologicum, William Ramesey în Astrology Restored și Vivian Robson în Electional Astrology (și numesc aici doar autorii ale căror lucrări am reușit să le studiez) tratează pe rând subiectul astrologiei elective. Cu toate că au opinii diferite, uneori contrare, asupra regulilor care trebuie aplicate pentru o elecție fericită, toți evidențiază importanța Lunii, a Ascendentului și Descendentului, a guvernatorilor acestora, dar și rolul pozitiv al planetelor benefice (Venus și Jupiter) și cel negativ al maleficelor Marte și Saturn.
Firește, nu există configurație astrală perfectă, însă, în funcție de eveniment, se poate găsi un moment favorabil cu suficiente elemente pozitive pentru buna desfășurare a acestuia.
Există două tipuri de elecții:
Elecții radicale – astrologul alege momentul cel mai favorabil în acord cu harta natală a nativului.
Elecții orare – când se alege un moment prielnic analizând doar efemeridele – iar aici trebuie delimitat înțelesul astrologiei elective în raport cu astrologia orară. Prima răspunde la întrebarea când se poate demara o acțiune deja hotărâtă, iar cea din urmă dacă se poate începe un demers asupra căruia nu s-a luat o hotărâre.
În rândurile ce urmează voi vorbi despre alegerea datei căsătoriei. Trebuie să fac precizarea că momentul încheierii căsătoriei este acela al ceremoniei de la starea civilă când mirii rostesc “Da!”. Căsătoria este un act civil care începe în față ofițerului de stare civilă și se încheie fie la decesul unuia din soți, fie la divorțul părților. Prin urmare, astrologic, căsătoria este guvernată de casa a VII-a a nativului și de cuspida acestei case, Descendentul. Alegerea datei când se oficiază cununia civilă nu va aduce elemente noi în sinastria viitoriilor soți, dar poate ajuta sau din contra, pune piedici la buna desfășurare a căsătoriei. Așa cum harta compusă este harta relației ca entitate distinctă creată de doi oameni, harta momentului încheierii căsătoriei este harta căsniciei cu tot ce implică aceasta: înțelegere conjugală, câștiguri și bunuri comune, copiii care se nasc în familia nou construită, dar și felul în care respectiva căsătorie ia sfârșit.
Cum spuneam mai sus, harta electivă nu aduce elemente noi în sinastria viitorilor soți, așadar o compatibilitate dificilă nu poate fi îmbunătățită prin alegerea unei zile perfecte pentru încheierea căsătoriei. De asemenea, dacă soții sunt pregătiți sau nu pentru căsătorie – aceasta este o întrebare la care progresiile și tranzitele din hărțile natale pot răspunde. Prin urmare, atunci când se lucrează cu tehnicile astrologiei elective, probabil că este necesar să se îmbine elecția radicală cu cea orară, nu doar pentru a găsi cel mai bun moment din punct de vedere al efemeridelor, dar acesta să fie în acord cu predispoziția natală. Poate că este util ca viitorii soți să fie întrebați ce consideră a fi un mariaj fericit, dar și ce așteptări au de la respectiva căsătorie. Pentru unele cupluri o multitudine de trigoane, fără dinamismul unui aspect tensionat, poate avea ca rezultat un mariaj considerat plictisitor. Un nativ cu elementul foc predominant în harta natală ar putea să se simtă cufundat într-o mare a sensibilității și emoțiilor zadarnice într-o căsătorie încheiată într-o zi cu majoritatea planetelor aflate în semne de apă.
Rămâne la alegerea astrologului ce sistem de case va folosi pentru ridicarea unei hărți elective. În timp ce astrologia elenistică folosește sistemul de case întregi, astrologii medievali au adoptat sistemul de case Regiomontanus, iar aproximativ o sută de ani mai târziu, Placidus a popularizat sistemul placidian, sistem de case recunoscut de astrologul evreu Abraham ibn Ezra încă din secolul al doisprezecelea, atribuit însă lui Ptolemeu. Deborah Houlding folosește sistemul de case Regiomontanus, un sistem de case apropiat ca rezultate sistemului Placidus.
Ascendentul, guvernatorul acestuia, Soarele și ultima planetă cu care Luna a făcut aspect sunt semnificatorii soțului; casa a VII-a, guvernatorul acesteia, Venus și planeta cu care Luna urmează să facă aspect sunt semnificatorii soției. Casa a X-a, cu toate elementele sale, arată cum se va desfășura căsătoria, iar casa a IV-a felul în care mariajul ia sfârșit.
Luna și planeta Venus sunt semnificatorii cei mai importanți ai unei căsătorii. Este benefic ca Luna să fie în creștere, în aspect armonios cu o benefică (Venus sau Jupiter) sau în domiciliul sau termenul unei benefice. De evitat ca Luna să fie poziționată pe Ascendent, în Via Combusta, fără direcție sau să facă aspect cu o malefică (Marte și Saturn). De evitat Luna nouă, Luna plină și mai ales eclipsele. Venus se bucură să fie într-o hartă unde este puternică – în domiciliu sau exaltare, în mers direct, angulară sau succedantă, în aspect bun cu Luna, Jupiter sau guvernatorul casei a VII-a și neaspectată de malefice. De evitat, de asemenea, Mercur în mers aparent retrograd în alegerea unei hărți elective pentru căsătorie.
Am ales ca exemplu o căsătorie mult mediatizată din peisajul monden românesc, cea a Biancăi Drăgușanu cu Victor Slav. La momentul scrierii acestor rânduri cei doi au cerut desfacerea căsătoriei, invocând “neînțelegeri iremediabile între părți”.
Primul element care mi-a atras atenția este poziția ingrată a Lunii din harta căsătoriei celor doi. Luna s-a separat de o conjuncție cu Mercur, este în razele Soarelui (după momentul de Luna Nouă), fără direcție, nu este în aspect cu niciuna din benefice și se află într-o casă slăbită, cadentă, casa a IX-a. Vivian Robson spune despre Luna aflată în semnul Fecioarei la momentul căsătoriei: rea pentru căsătorie, cu excepția căsătoriei unei văduve. Dorotheus face precizarea că atunci când Luna se află sub razele Soarelui, iar lumina acesteia este distrusă și nu se vede, Luna este benefică pentru cel care dorește să comită un furt, o hoție sau o trădare, pentru a ascunde un secret care îl poate incrimina sau a recurge la o acțiune secretă.
Venus se bucură de putere fiind în domiciliu și în casă angulară, dar este complet neaspectată, neprimind niciun ajutor din partea Lunii, a lui Jupiter sau a guvernatorului Descendentului, Mercur. Poziția planetei Venus a ajutat la mediatizarea masivă de care acest eveniment s-a bucurat.
Ascendentul – unul din semnificatorii soțului – este într-un semn mobil care nu asigură trăinicie, iar guvernatorul acestuia, Jupiter, deși puternic așezat în casa a VII-a, angular, în exaltare în Rac, nu “se vede” cu guvernatorul Descendentului, Mercur, cu Luna sau cu benefica Venus, în schimb primește două aspect tensionate – o cuadratură de la Uranus, aflat pe cuspida casei a IV-a și o opoziție de la Pluton, aflat și el angular, în casa I și un aspect de trigon, dar la fel de dăunător, de la maleficul Saturn.
Soarele, care îl reprezintă tot pe mire, cu tot suportul oferit de Jupiter aflat în sextil cu acesta, este slăbit fiind așezat în casa a IX-a. Maleficii Marte și Saturn se află într-un aspect dificil de cuadratură pe semnele fixe Leu – Scorpion, aducând și mai multă dramă într-o hartă cu suficiente dificultăți. Cu toate că guvernatorii Ascendentului și Descendentului se află în semnele exaltării lor (Jupiter în Rac, Mercur în Fecioară), absența aspectelor benefice pe care aceștia ar fi trebuit să le primească și poziția slabă în casă (în cazul lui Mercur), “ajută” ca mariajul celor doi să fie presărat cu neînțelegeri și conflicte care în cele din urmă au dus la hotărârea separării.
Jupiter ca semnificator al soțului, în aspect de cuadratură cu Uranus, aflat pe cuspida casei a IV-a (a finalității căsătoriei) dovedește cu ușurință cine este inițiatorul procedurii de divorț.
În concluzie, astrologia electivă nu este doar un instrument folositor, menit să ajute in planificarea evenimentelor, ci o latură a astrologiei a cărei putere trebuie prețuită corespunzător.
Marte, stăpân al Berbecului și al Scorpionului, simbolizează în harta astrală energia, determinarea, puterea, ambiția, curajul, onoarea și modul în care acționează fiecare individ în parte. Energia acestei planete poate fi constructivă sau distructivă, în funcție de modul în care ea este stăpânită. Zeul războiului poate fi curajos, disciplinat, energic, dar și crud, brutal, agresiv și nimicitor. Marte guvernează pasiunea, dorința și sexualitatea, dar și armele, accidentele și operațiile, fiind ca un vulcan plin de vitalitate ce zace înăuntrul nostru și așteaptă să fie eliberat și direcționat. Marte se activează atunci când suntem plini de dorință și pasiune și ne arată modul în care răspundem unui conflict. El are nevoie de o misiune și poate crea mari probleme atunci când este reprimat. Energia sa poate fi de mare ajutor și, de fapt, indispensabilă dacă este folosită în sens pozitiv.
În timpul în care Pluton (Scorpionul) și Marte (Berbecul și Scorpionul) sunt implicate într-un aspect tensionant, o mare energie trebuie să fie eliberată, iar în funcție de harta natală a fiecărei persoane, de poziția în care se află Marte, de destinul său sau de parcursul pe care l-a avut în viață, această energie poate lua mai multe forme.
Deși suntem mult mai capabili de muncă și avem mari dorințe, deși o energie mai mare și un spirit de determinare mai puternic ne cuprinde sub acest tranzit, nu ne dăm seama câtă energie cheltuim de fapt. Nu este nicio garanție că planurile vor reuși sau că vor ieși așa cum ne-am propus, dar orice schimbare experimentăm va lămuri și va curăța drumul reușitelor din viitor.
Presiunea ce se simte din exterior ne face să acționăm, dar pot surveni situații extreme care ne forțează să menținem controlul, tranzitul fiind unul foarte provocator.
Dorința de putere, bunăstare și succes ne poate conduce către acțiuni injuste, de natură manipulativă. Se prea poate ca spiritul agresiv sau de luptă să iasă la suprafață și vechi furii reprimate să se manifeste. Dacă ne expunem situațiilor periculoase, putem avea de-a face cu violența, agresiunea și vătămarea corporală.
Deoarece acest tranzit promovează individualitatea, este mai bine să acționăm pe cont propriu, să ne reevaluăm acțiunile și modul în care ne implicăm, precum și să ne testăm limitele până la care putem merge. La finalul acestui tranzit, zona guvernată de Marte în harta natală este transformată complet, iar modul în care acționează persoana este cu totul altul. În harta unei personae de sex feminin, Marte arată și bărbatul.
Britney Spears
În harta natală a lui Britney, Marte se află poziționat la gradul 23 din Fecioară, în casa a 12-a, guvernând casa a 7-a (Berbec) și casa a 3-a (Scorpion). Cuadratura Pluton-Marte a fost activă în perioada 2004 – 2006, în care cântăreața a avut evidente probleme de natură relațională și în care și-a schimbat total filozofia de viață.
În ianuarie 2004, Britney se mărită cu prietenul ei din copilărie, Allen, dar nunta este anulată 55 de ore mai târziu, pe motiv că artista se afla într-o perioadă în care nu-și dădea seama de acțiunile pe care le face, fiind mai tot timpul sub acțiunea alcoolului sau a drogurilor (în harta natală, Marte se află și în cuadratură cu Neptun).
Două luni mai târziu, în martie, plecată fiind în turneul The Onyx Hotel, își rănește foarte grav genunchiul stâng. Ca atare, este nevoită să facă operație și recuperare pentru mai multe luni, să stea imobilizată și să-și întrerupă orice fel de acțiune (Marte). În toată perioada următoare se dedică alături de prietena sa, Madonna, unei noi filozofii de viață, kabbala.
În luna iulie din același an, devine logodnica dansatorului Kevin Federline,relație foarte mediatizată deoarece acesta tocmai o părăsise pe iubita sa, ce era însărcinată cu cel de-al doilea copil al lor. Cu toate acestea, Britney își oficiază relația și se căsătoresc în octombrie 2004, iar actrița decide să se retragă din muzică pentru o perioadă.
În septembrie 2005 se naște primul lor copil, iar la un an după, în septembrie 2006, și cel de-al doilea. După nașterea copiilor renunță la kabballa, susținând că aceștia sunt singura sa religie, aceia care i-au schimbat modul de a vedea lucrurile și de a acționa. Odată cu finalul cuadraturii dintre Pluton și Marte, se sfârșește și căsătoria celor doi, care depun actele de divorț în noiembrie 2006.
Barack Obama
În harta astrală a lui Barack Obama, Marte se află la gradul 22 Fecioară, în casa a 7-a, fiind guvernator de casa a 10-a și de casa a 3-a. Cuadratura dintre Pluton din Săgetător (casa 10–11) și Marte s-a produs între anii 2003 și 2005, exact perioada în care Obama își începea cursa către putere și către președinție. Acest caz este un exemplu concret de luptă pentru identitate, afirmare și putere.
La jumătatea lui 2002, Obama a început să se gândească la o candidatură pentru Senatul federal, unde în alegerile preliminare din martie 2004 primește peste 52% din voturi, cu 29 de procente peste cel mai apropiat contracandidat. Adversarul așteptat al lui Obama la alegerile generale, Jack Ryan, s-a retras din cursă în iunie 2004, ca urmare a unui mare scandal sexual și a fost înlocuit de Alan Keyes.
În iulie 2004, Obama a ținut discursul principal la Convenția Națională Democrată, spunând printre altele că „Nu există o Americă liberală și una conservatoare; există doar Statele Unite ale Americii.” Difuzarea discursului de către marile organizații media l-au lansat pe Obama ca figură politică de anvergură națională și i-au întărit poziția în campania pentru Senatul SUA. În alegerile generale din noiembrie 2004, Obama a primit 70% din voturi, față de doar 27% obținute de Keyes, obținând astfel cea mai detașată victorie în alegerile senatoriale din istoria statului Illinois.
La 4 noiembrie 2008, Barack Obama a devenit primul afro-american ales președinte al Statelor Unite. În discursul de după anunțarea rezultatelor, Obama a afirmat: „Drumul înainte va fi lung. Urcușul va fi greu. S-ar putea să nu ajungem la capăt într-un an, nici măcar într-un singur mandat. Dar, America, niciodată nu am fost mai plin de speranță că vom ajunge acolo!”
Lady Diana
În harta natală a Dianei, planeta Marte este situată la gradul 1 din Fecioară, în casa a 8-a și guvernează casa a 4-a (Berbec) și casa a 11-a (Scorpion). Cuadratura dintre Pluton din Săgetător (casa 11–12) și Marte s-a produs între anii 1995-1997, perioadă devastatoare în viata prințesei.
În 20 decembrie 1995, Buckingham Palace a anunțat public că Regina le-a trimis scrisori lui Charles și Diana sfătuindu-i să divorțeze. Decizia Reginei a fost susținută de Primul Ministru și de seniorii din Consiliul de Coroană și, după cum a anunțat BBC, a fost luată după două săptămâni de consfătuiri. Prințul Charles a fost imediat de acord cu această propunere, iar în februarie 1996, Diana a anunțat că și ea este de acord. Divorțul a fost finalizat în 28 august 1996.
După divorț, Diana a ieșit cu un cardiolog foarte respectat din Pakistan, pe nume Hasnat Khan, care a fost numit “dragostea vieții ei”, timp de aproape doi ani, cât a ținut și cuadratura. Relația a fost oprită de către Khan, din cauza unor deosebiri culturale.
Curând după aceea, a început o relație cu Dodi Al-Fayed, cu care se și afla în mașină în data de 31 august 1997, când s-a produs accidentul, din păcate, mortal. Diana era în vârstă de 36 de ani și se afla la cea de-a doua întoarcere a Nodurilor lunare.
În 1930 Henry Miller pleacă la Paris, unde va rămâne pentru următorii zece ani, într-o călătorie ce avea să-i definească mai târziu destinul. Avea treizeci și nouă de ani – un viitor late bloomer [1]- două romane scrise, așezate în sertarul său de aspirant scriitor (unul dintre ele niciodată publicat) și o soție tânără, cu o biografie greu de apreciat, pe nume June.
Miller vizitase pentru câteva luni Europa cu doi ani mai devreme, în 1928, alături de June, călătorie finanțată de aceasta după ce obținuse o importantă sumă de bani de la unul din admiratorii săi. Au început cu Parisul, străbătând apoi sudul Franței cu bicicleta și vizitând pe rând Germania, Austria, Ungaria și România.
Întoarcerea la New York nu i-a purtat noroc lui Miller, situația sa financiară deteriorându-se agravant. Decis să își urmeze crezul că va deveni scriitor, acesta revine și se instalează la Paris undeva la mijlocul anului 1930. La sfârșitul lui august 1931 îi va scrie prietenului Emil Schnellock: “Mâine încep cartea : persoana întâi, necenzurată, scriere liberă – f*** everything“. Cartea avea să fie Tropicul Racului și avea să revoluționeze literatura americană a secolului XX.
Mutarea la Paris părea cu totul nerealistă din multe puncte de vedere: Miller nu dispunea de suficiente resurse financiare, nu știa dacă va putea să își ia o slujbă și care ar putea fi aceasta, nu avea prieteni în mediul literar parizian care l-ar fi putut sprijini. Pe scurt, nu avea nicio o perspectivă în privința viitorului apropiat.
“Nu am bani, nici de la cine să-i iau, ce să mai vorbim de speranțe… Sunt cel mai fericit om din lume” [2], avea să scrie mai târziu.
Însă Miller avea cu totul altceva: un tranzit extraordinar care îl va ghida pentru următorii ani de ședere la Paris către menirea sa de scriitor. Nativ Capricorn cu Soarele la gradul 04`42, Miller experimenta încă din 1928, de la intrarea planetei Neptun în semnul Fecioarei, un trigon la Soarele natal.
De ce ar fi important tranzitul unei transpersonale care adesea aduce confuzie și creează iluzii? Și de ce aspectul format – trigon -, armonios de altfel, este important, deși nu e un aspect suficient de puternic să facă valuri și să producă cutremure în viața unui nativ?
Pentru a răspunde la aceste întrebări trebuie să aruncăm o privire la Soarele din tema natală a lui Miller. Așezat în Capricorn, cum scriam mai sus, Soarele natal primește un aspect de inconjuncție de la Neptun aflat în semnul Gemenilor la gradul 06`55. Inconjuncția semnifică ajustare, provocare, separare, schimbare de direcție. Deși Neptun în aspect cu Soarele adesea aduce așteptări nerealiste și idealuri greu de atins, dar și o tendință către procrastinare, inconjuncția, ca aspect tensionat, neliniștit, transformă energia neptuniană într-un ocean aflat în mijlocul unei furtuni. Puterea creativă a Soarelui găsește în resursele de imaginație ale planetei Neptun vehiculul către celebritate. Există nu doar o mare dorință pentru realizarea personală, dar individul se vrea a fi pe culmea îngustă a celor puțini și aleși, urcând în felul acesta mai aproape de perfecțiune și implicit de divinitate. Literatura lui Miller nu va fi doar o voce importantă a literaturii universale, dar opera sa va sfida normele puritanismului de peste ocean prin realismul său pur și crud deopotrivă (Tropicul Racului va fi interzis în Statele Unite până în anul 1964, fiind considerată o lucrare obscenă).
Pentru fiecare aspect important din tema natală între o planetă personală și una transpersonală este necesar un tranzit al respectivei planete transpersonale, pentru ca individul să “rezolve” acea configurație din natal.
Iar Henry Miller are această șansă, acest noroc – Neptun în tranzit activează în ambele puncte inconjuncția natală Soare – Neptun, printr-un aspect de trigon la Soarele natal și unul de cuadratură la Neptun natal.
Însă cum poate o planetă transpersonală în tranzit să rezolve un aspect dificil din tema natală? Sunt suficiente doar dorința, idealul, neliniștea, frustrarea și nevoia de acțiune? Nu. Tranzitul unei transpersonale acționează în două planuri: naște trăirile mai sus enumerate, dar și aduce în viața nativului persoane cu un important marcaj natal al respectivei planete.
Pe scurt, orice tranzit al unei planete transpersonale care face un aspect important cu o planetă personală din tema natală, aduce în viața nativului persoane cu marcaj al acelei planete transpersonale, pentru ca tranzitul să fie experimentat și înțeles pe deplin, iar acesta să rezolve o configurație natală importantă pentru evoluția individului.
Pentru Henry Miller acea persoană va fi Anais Nin.
Miller o întâlnește pe Nin la sfârșitul anului 1931 prin Richard Osborn, un prieten comun pe care îl avea cu soțul acesteia, Hugh (Hugo) Guiler. Anais, cucerită de poveștirile lui Osborn despre prietenul său care este “destinat celebrității literare dacă nu moare până atunci”, îi invită pe Osborn și pe prietenul acestuia – Miller – în casa lor din Louveciennes, în afara Parisului. Henry Miller își câștigase până atunci reputația pentru ceea ce avea potențial să devină, nu pentru ceea ce realizase până în acel moment. În schimb, Anais Nin avea deja scrise câteva caiete-jurnal pe care nu intenționa să le publice și un studiu despre D. H. Lawrence, pe care îl va publica câteva luni mai târziu.
Anais, cu unsprezece ani mai tânără decât Miller, nu este doar nativă Pești, dar Soarele acesteia este în aspect armonios de trigon cu Neptun, aflat în semnul Racului, guvernatorul modern al Peștilor, și în conjuncție cu Jupiter, guvernatorul tradițional. Prin urmare, energia neptuniană decurge armonios și are șanse de manifestare pe deplin. Anais Nin va fi pentru Henry Miller busola care îi va ghida destinul.
Miller era cu mult diferit de Anais în multe privințe: situația financiară discrepantă între cei doi, vârsta, gingășia și candoarea senzuală cu care era înzestrată Anais diferea contrastant cu mina simplă și practică a americanului cam “din topor” care era Miller. Însă acesta, fără a fi frumos și nici la prima tinerețe, era posesorul unui șarm puternic încărcat sexual de care Anais a fost pe deplin cucerită.
Deloc suprinzător, în sinastria celor doi (pe lângă o frumoasă conjuncție Soare-Luna și Soare-Venus în semne aflate în sextil) există aspecte între Soare și Neptun – respectiv o cuadratură făcută de Neptun la Soarele lui Anais și o opoziție a lui Neptun din harta lui Anais la Soarele lui Miller.
Coincidență? Nu, cu siguranță.
Prin urmare, o a patra verigă din lanțul destinului se formează, după inconjunctia Soare-Neptun din harta lui Miller, tranzitul lui Neptun la Soarele acestuia, Miller o cunoaște pe Anais Nin – o ființă cu un puternic marcaj neptunian, iar între hărțile celor doi există în ambele sensuri aspecte Soare – Neptun. Însă întâlnirea celor doi și relația care i-a unit mai târziu nu este destinată doar evoluției lui Miller. Anais experimentează de asemenea un tranzit al lui Neptun la Soarele natal – respectiv o opoziție, Neptun intrând în semnul Fecioarei în 1928 (cu o temporară retrogradare în Leu pentru câteva luni în 1929).
Neptun în aspect cu Soarele în sinastrie naște între două ființe dorința către o iubire ideală, fiecare proiectând asupra celuilalt haina perfecțiunii. Neptun privește către Soare ca spre binefăcătorul său, acela unul cu Tatăl, care îl poate salva dar și ridica alături de Creator. Iar Soarele, prin energia sa vie, este fericit să joace acest rol de mic dumnezeu. Firește, ca în toate inter-aspectele cu Neptun, posibilitatea autoiluzionării și implicit a dezamăgirii este foarte mare, dar când între cei doi – Soare și Neptun – interacțiunea se desfășoară pe tărâmul creativității, unde imaginația este substanța primordială, putem observa un deznodământ fericit.
Anais avea o viață confortabilă alături de Hugo, petrecându-și o mare parte din timp scriind în jurnalul său. Acesta era bancher și întreținea familia pe care cei doi o formau. Scria, citea, lua lecții de dans, călătorea și socializa alături de Hugo, însă ceva în viața ei lipsea. Flacără vie, își dorea să ardă prin toți porii, să trăiască intens, iar soțul ei, Hugo, deși îi oferea siguranța și confortul casnic pentru ca Anais să își urmeze cariera literară, nu putea să întrețină acest foc interior.
Relația de dragoste dintre ea și Miller debutează la începutul anului 1932, mărturisindu-și unul altuia starea de beatitudine pe care o experimentează fiecare în prezența celuilalt. Dragostea lor a avut puterea de a arde și întreține în același timp focul arzător al creației cu care amândoi au fost binecuvântați.
Anais nu va fi doar muza creației pentru Miller, dar și binefăcătoarea lui. De la micile cadouri pe care aceasta i le făcea lui Miller, de la scrisorile înflăcărate pe care i le scria și cu care îl provoca să îi răspundă cu aceeași dulceață în vorbe, până la sponsorizarea publicării în 1934 a primului, dar și celui mai important roman al său, Tropicul Racului, Anais Nin a construit două cariere literare de excepție (a sa și a lui Henry Miller), folosindu-se de puterea creativă a unei iubiri necondiționate, așa cum numai Neptun, zeul fermecător al iubirii divine, o poate insufla.
[Lucrare prezentată la Simpozionul Ritmuri Astrale 2014, eveniment organizat de Cabinetul Astro Mercur] Grad de complexitate: mediu (intermediari).
Foto: Pablo Fernández
Relațiile de destin
Când încetezi să mai crezi că relațiile umane sunt total întâmplătoare, relative și nesigure, devii curios, firește, să deții explicația pentru care doi oameni se află împreună și interacționează. În astrologia relațională, o compatibilitate de fond între parteneri presupune, prin tradiție, să existe interaspecte minim armonioase la Soare și Lună, la Ascendent ori guvernatorul lui. Un consens fizic ori/și sexual se exprimă la nivelul unei armonii de Venus și de Marte (în special Venus a ei cu Martele lui), unul pe criterii intelectuale și de comunicare la nivel de Mercur. Și se pare că un cuplu e funcțional și are șanse să reziste în timp cu atât mai mult cu cât există interaspectări favorabile de planete personale ori Ascendent la Saturn, fiindcă acesta din urmă e apt să te sincronizeze mecanic la ritmul de viață al celuilalt, dincolo de orice implicare cu risc emoțional și afectiv. Dacă însă e să fii instalat într-o relație de destin*, care să te marcheze fundamental pe viață, aceasta e o indicație dată de axa nodurilor lunare (NN-NS).
*Relațiile de destin nu sunt în mod necesar relații pe viață. Așa cum relațiile pe viață nu sunt musai relații de destin [poți sta lângă cineva o viață întreagă fără să ți se întâmple nimic important, evolutiv vorbind; harta natală arată cât de presantă e chestiunea evoluției personale pentru tine: o axă natală a nodurilor lunare cuadrată la un luminariu (Soare, Lună), la stăpânul hărții, la regentul de Nod Nord poate face ca evoluția să devină o urgență, o neliniște permanentă]. Relațiile de destin au impact colosal asupra ta, fie ele și consumate într-un interval scurt de timp. Poate fi vorba de-o iubire de-o vară, un prieten ce te-a inițiat într-o lecție esențială de viață, un profesor ce ți-a furnizat un conținut de înțelepciune ce te-a modificat ireversibil, un necunoscut cu care ai împărtășit o experiență covârșitoare, prin care ai crescut interior. Într-o lume imperfectă, ce nu-i a absolutului, perfecțiuni care să dureze sunt rarisime. Totuși, eventual un Saturn puternic, armonios și exclusiv implicat la NN (*regent de NN) poate fi un indiciu de relație de destin durabilă, de cursă lungă.
Relațiile de destin pot fi experimentate și însușite în două moduri:
1. The hard way, când evoluția personală decurge zbuciumat, cu efort și consum suplimentar de energie. Interaspectele dinamice (cuadraturi, opoziții planetare ce dublează și tensionează axa) la axa nodurilor lunare forțează procesul evolutiv.
2. The easy way, într-un ritm mai pașnic, mai liniștit. Interaspectele armonioase (sextil, trigon) la axa nodurilor lunare întrețin lin și coerent, ca de la sine, evoluția. Totuși, e puțin probabil ca, în cazul extrem al unei hărți puse într-un acord general, construită exclusiv din trigoane și sextile, să fii stimulat realmente la evoluție. Ca să te urnești la treabă, se impun cel puțin câteva cuadraturi între planete personale, fără să solicite neapărat axa evolutivă.
Axa nodurilor lunare. Definiții în scurt
Numită și axa evoluției, axa nodurilor lunare descrie cadrul general de evoluție cu care trebuie să rezoneze întreaga hartă natală. Câteva definiții, pe scurt, ar fi:
Astronomic, axa e constituită de punctele virtuale în care planul orbitei Lunii (în jurul Pământului) intersectează planul orbitei Pământului (în jurul Soarelui).
Astro-psihologic, e un cumul de Soare cu Lună, al unui punct de maxim conștient (Soare) cu unul de maxim inconștient (Luna). E culoarul pe care-l traversezi în drumul tău de la un nivel de conștiință dobândit/de referință (NS) la un nivel de conștiință nou/diferit (NN), impropriu numit superior, pe principiul că orice salt de conștiință nu poate avea loc haotic, ci doar secvențial, direcționat în axă (NS spre NN). Culoarul pe care rulezi de la trecut spre viitor, de la un comportament reflex și o rutină mecanică de fapte (NS) la o experiență ce dă semnificație și logică existenței tale (NN). La NN găsești sensul vieții, vezi pentru ce anume merită să trăiești [1].
Axa nodurilor lunare. Analiză*
* Precizări de tehnică astrologică:
1. s-a lucrat cu aspecte de la semn la semn, micșorarea orbului intensificând, firește, direct proporțional aspectul;
2. s-au folosit guvernatorii tradiționali (Marte pentru Scorpion, Saturn pentru Vărsător, Jupiter pentru Pești);
3. au fost excluse din interpretare planetele universale, grele, transsaturniene (Uranus, Neptun, Pluton), mai puțin când acestea au intrat în componența unor conjuncții cu planete personale.
1. La nivel individual, în harta natală se urmăresc:
1.1 Poziționarea axei nodurilor lunare, dispunerea ei într-un tip de energie/element;
1.2 NS/regentul NS și NN/regentul NN; natura relației dintre cei doi regenți;
1.3 Raporturile axei nodurilor lunare cu planetele personale, ASC și guvernator ASC;
Am ales, spre exemplificarea tezei evolutive aflate în discuție, o speță astrologică relevantă, și anume cazul actriței Demi Moore.
Harta natala Demi Moore
Există o mare presiune în vederea împlinirii unor timpi de evoluție personală:
- axă evolutivă masculină (NS/Vărsător-NN/Leu), activă, ofensivă, care cere însușirea unor abilități de autonomie, individualism, exprimare de sine; dublată de opoziția Saturn – Marte, semnificația ei crește;
- Soare (regent NN) /Scorpion în careu cu axa evolutivă complică scenariul evolutiv;
- Luna Plină, prin opoziția sa (Soare/Scorpion – Lună/Taur), închide o cruce fixă, în care sunt angrenate toate planetele personale; nativa e supusă unei tensiuni evolutive riscante.
2. La nivel de sinastrie se urmăresc:
2.1. Interaspectarea axelor nodurilor lunare și a regenților NN/NS:
2.1.1 NN/NS în semne de același tip de energie (masculină- foc/aer ori feminină- apă/pământ):
2.1.1.1 NN/NS în același gen de element: semn de foc (film de acțiune și aventură, thriller), semn de apă (film romantic, telenovelă), semn de aer (talk-showuri, emisiuni intelectuale, documentare știintifice), semn de pământ (emisiuni culinare, de bricolaj și de business);
2.1.1.2 NN/NS în același semn zodiacal (nativi născuți în intervalul aceluiași an-jumătate de viață sau la interval de aprox.18/36 ani): relații de însoțire, nu te modelează cu adevărat, sunt prieteniile permanent cu tine, cu care împărtășești aceleași repere de bine/de rău de viață, partenerul de drum cu care ai aceleași nedumeriri și întrebări; poate fi o poziționare anostă în cazul a două hărți dinamice, care caută preponderent noutate, aventură și stimulare reciprocă;
2.1.2 Axele nodurilor lunare și regenții de NN/NS în semne inversate: complementaritate sau irtitabilitate, fiecare știe ce trebuie să devină celălalt; pot da relații stabile, dar și nesigure, în sensul unei predictibilități neproductive – fiecare știe cum se termină filmul celuilalt, lipsește suspansul, miza (poziție limitativă pentru doi parteneri cu hărți cu marcaje puternice de foc, unde primează factorul surpriză, experiment, noutate, incitare)
2.1.3 Axele nodurilor lunare și regenții de NN/NS în semne adiacente (inconjuncție; nu se văd, nu se înțeleg): doi indivizi între care nu există musai un interes comun evolutiv; se manifestă un decalaj, o sincopă de înțelegere și intervenție asupra lumii;
2.1.4 Axele nodurilor lunare și/sau regenții de NN/NS în semne adiacente inversate: un proces comun de evoluție în orb, foarte frustrant; sentimentul acut ca celălalt “e pe lângă”, nu pricepe nimic din ce e important pentru tine și viceversa; direcțiile de evoluție diferă semnificativ, încât doar niște legături solide între regenții de Nod Sud, dar mai ales între cei de Nod Nord, mai pot drege din busuioc;
2.1.5 Axele nodurilor lunare și/sau regenții de NN/NS în semne cuadrate (în cruce/careu) – parteneri care greu pot construi ceva împreună. Ca doi indivizi care, deși s-au întâlnit în centru la Universitate, unul are treabă în Băneasa, iar celălalt în Balta Albă. Se ajunge destul de repede la impas și la trădare naturală de interese evolutive. Oricât de mare ar fi atracția dată de niște interaspecte între planete personale, celălalt te blochează, te deturnează de la ce ai tu de făcut, ispitindu-te într-o direcție nepotrivită, stricându-ți socotelile, punându-se de-a curmezișul evoluției tale. E vorba de un cadru general complicat, impropriu evoluției în doi.
2.1.6 Axele nodurilor lunare și/sau regenții de NN/NS în sextil/trigon: legături care curg instinctiv, ca un râu, pe aceeași albie.
2.2 Interaspectarea axei nodurilor lunare A și a regenților NN/NS cu planetele personale B (ASC B și guvernatorul ASC B):
2.2.1 Planete B conjuncte cu NS A: aduc în discuție un tip comun de experiență/conștiință; B nu e străin de evoluția lui A, oferindu-i niște repere clare de dezvoltare personală conforme cu starea lui actuală de conștiință; totuși, B îl poate face pe A să fie mulțumit cu starea de fapt existentă (NS), să nu resimtă acut nevoia unui salt evolutiv;
2.2.2 Planete B conjuncte cu NN A: B e resimțit exigent, fie maestru, fie ghid, pedagog, predându-i lui A un tip de cunoaștere ce-l împlinește, putându-l așeza pe drumul său de dezvoltare (în cazul unui NN/Săgetător – pe o libertate a sa, a unui NN/Taur – pe construirea unui tip de confort personal necesar, a unui NN/Rac – pe încropirea unui mediu de siguranță personală, ș.a.m.d.); legături extrem de solicitante, în care se împinge sistematic înainte o limită, prin colosal efort și mobilizare din partea lui A. B e prezent acolo unde aspiră A și, deși pune legitim o presiune uriașă pe A să-și depășească zona/starea de confort (NS), îi conferă acestuia din urmă cea mai clar posibilă strategie evolutivă;
2.2.3 Planete B conjuncte cu NS A și cu NN A: necesită analiză amănunțită, trebuie văzut ce concentrare de planete cântărește mai puternic. Dacă atârnă mai greu NN, poate fi vorba de un proces evolutiv dus în reluare, cu frâna de mână (NS) trasă; dacă e NS, legătura poate stagna, în ciuda unui fascinant miraj comun de NN;
2.2.4 Planete B în cuadratură la NS/NN A: planeta B împiedică evoluția lui A; există mereu între parteneri un contratimp greu de abolit; eforturile permanente de ajustare pot eroda în timp relația și duce la ruptură;
2.2.5 Planete B în sextil/trigon cu NN A: parteneriate fecunde, care se ajustează spontan, fără efort maxim de voință, din mers; NN A se folosește de forța și experiența planetelor B în scopul împlinirii sale.
S-ar putea emite, prin urmare, aprecierea de principiu că Demi Moore s-ar putea bucura de o regie evolutivă favorabilă în cazul unor parteneriate cu nativi ce au axa nodurilor lunare sau planete personale în semne de sextil (Gemeni și Balanță) sau trigon (Berbec și Săgetător) cu NN/Leu al nativei. Iată care au fost două dintre opțiunile relaționale importante ale nativei:
a. Sinastrie Demi Moore + Bruce Willis
Interior: Demi Moore. Exterior: Bruce Willis
- axele de destin se află în semne adiacent-inversate, sugerând două destinații de evoluție diferite;
- relație de rezistență și durabilitate saturniană (beneficiază de dublă conjuncție Venus-Saturn, conjuncție Saturn-Soare, conjuncție Saturn-Luna); poziționarea acestor cuplaje-conjuncție la NS (Demi) și în cuadratură cu NN (Demi) conferă însă inerție extremă, stagnare, blocând evoluția nativei;
- NN/Leu (Demi) nu e susținut de planete (Bruce) în semne/unghiuri de compatibilitate, în sensul că Bruce nu deține planete nici în sextil cu NN/Leu (Demi) – Gemeni, Balanță -, nici în trigon de foc (Berbec, Săgetător).
b. Sinastrie Bruce Willis + Demi Moore
Interior: Bruce Willis. Exterior: Demi Moore
- stăpânii hărților celor doi, Jupiter (Demi) și Mercur (Bruce), în conjuncție partilă/Pești; ASC/Pești (Demi) conjunct Soare/Pești (Bruce); acest cuplaj puternic de tip Pești e în folosul împlinirii NN/Capricorn (Bruce), cele două semne aflându-se în raport de sextil;
- NN/Capricorn (Bruce) mai e susținut de stelium/Scorpion (Demi) și Luna/Taur (Demi); nu există plantele ale lui Demi la NS al lui Bruce sau în cuadratură cu el, care să îi împiedice procesul evolutiv.
Avantaj evolutiv în cuplu: Bruce Willis.
c. Sinastrie Demi Moore + Ashton Kutcher
Interior: Demi Moore. Exterior: Ashton K.
- axele nodurilor lunare în sextil conferă un climat inițial comun de evoluție armonioasă;
- cuplaj puternic de tip Vărsător, stelium (Ashton) poziționat static la NS (Demi), descriind repetate cuadraturi la planete personale: dublă cuadratură Soare-Lună, cuadratură Soare-Soare, cuadratură Lună – Lună, cuadratură Mercur – Mercur, cuadratură Venus – Venus;
- conjuncția Venus-Saturn amplasată la NS (Demi) ar putea fi o indicație de durabilitate a relației, dacă n-ar exista o opoziție între Saturnul celor doi, iar Saturn (Ashton) n-ar intra în cuadraturi cu ambele luminarii (Demi);
- identic ca-n sinastria cu Bruce, NN/Leu (Demi) primește prea puțin sprijin în sensul dezvoltării personale (exceptând sextilele cu NN/Balanță și Jupiter Rx/Gemeni- exil);
d. Sinastrie Ashton Kutcher + Demi Moore
Interior: Ashton K. Exterior: Demi Moore
- NN/Balanță (Ashton) e în sextil cu Marte/Leu -exaltat (Demi) și Saturn/Vărsător(Demi).
Avantaj evolutiv în cuplu: Ashton Kutcher.
În concluzie, ca o sinastrie să manifeste, în mod echilibrat, un potențial evolutiv ridicat e indicat:
1. Să existe un context comun de evoluție cu partenerul, dat de armonia axelor nodurilor lunare și/sau a regenților NN/NS;
2. Axele nodurilor lunare și/sau regenții NN/NS să se interaspecteze armonios cu planete personale;
3. Să existe un minim de interaspecte armonioase strânse (*orb 0-5grade) ce implică planete personale; conjuncții, dar și trigoane/sextile.
Astfel că, dacă vrei să-ți organizezi viața la un maxim al ei, e necesar să-ți (re)cunoști NN. Să ieși din inerția istoriei tale personale (NS) și să începi să trăiești în orizontul de căutare al NN, să-ți fixezi o direcție de așteptare funcție de el. Să-l provoci, să-i ieși în întâmpinare, să i te arăți disponibil.
“Dacă respecți toate regulile pierzi întreaga distracție” – Katharine Hepburn, posesoarea unei conjuncții Marte -Uranus în Capricorn.
Pe parcursul celor 3 articolele publicate până acum în Astrele, am discutat despre importanța și modul de utilizare a profecțiilor. În cadrul acestui articol vom face un studiu de caz având ca subiect viața actriței Katharine Hepburn, născută la 12 Mai 1907, ora 17:47, Hartford, Connecticut.
Drept urmare, vom analiza, din perspectiva profecțiilor, o serie de momente importante din viața actriței: decesul fratelui pe când ea avea 13 ani, filmele cu care a câștigat 4 premii Oscar, momentul divorțului, pierderea casei, pierderea unei persoane dragi și momentul decesului. Acestea sunt evenimentele publice și, ca întotdeauna când discutăm de o personalitate, nu avem acces la trăirile și întâmplările private ale acelei persoane. Din acest motiv analiza noastră este și va fi întotdeauna una incompletă, reflectând doar parțial ceea ce se întâmplă în viața acelei persoane.
Decesul fratelui
La data de 3 aprilie 1921 fratele Katharinei se sinucide. Katharine, în vârstă de 13 ani, a fost devastată de pierdere, deoarece fratele ei mai mare era ca un idol pentru ea. A intrat într-o stare de profundă depresie și a început să se îndepărteze de ceilalți copii. Mulți ani a folosit data de naștere a fratelui ei ca fiind data ei de naștere. De abia în 1991 și-a dezvăluit propria sa dată de naștere.
Dacă ne uităm în harta natală a Katharinei observăm că Marte, Uranus și Nodul Sud se află în casa 3, casa fraților. Acest lucru indică atât legătura profundă pe care o avea cu el, dar și natura violentă, bruscă a sinuciderii și pierderii fratelui.
În momentul în care s-a intâmplat evenimentul, AS profectat anual al Katharinei era în Săgetător în casa 2. Prin urmare, Jupiter era planeta care o reprezenta pe Katharine pe parcursul acelui an. În harta natală, Jupiter este conjunct cu Neptun și cu Ceres în semnul Racului. Neptun indică acel an ca fiind unul în care pot apare momente de dezamăgire și confuzie. Conjuncția cu Ceres indică un moment de pierdere a cuiva drag – legenda lui Ceres/Demetrei conține o astfel de poveste în care fiica este răpită și urmează un întreg proces de recuperare, revendicare. În plus, în acel an Soare-Luna profectat se poziționa în casa 8 natală, Saturn era peste Venus, Nodul Sud în casa 4, iar Uranus și Marte peste Fundul Cerului. După cum se observă există doar aspecte sensibile și care predispun la evenimente dureroase. La momentul tragediei, Jupiter în tranzit era retrograd la 10 grade Fecioară și în sextil cu Jupiter-Neptun natal.
Primul Oscar, odată cu filmul Morning Glory
Ascendentul profectat pentru data lansării filmului, 13 august 1933, se afla în semnul Capricornului. Saturn, planeta care o reprezenta pe Katharine în acel an, se află în harta natală în Pești în casa 5. Această poziționare a lui Saturn indică un an de afirmare și reușită, casa 5 fiind asociată cu succesul personal și câștigarea unui renume, statut. Saturn se află în trigon cu Nodul Nord, indicând un pas important și favorabil în evoluția Katharinei. Saturn se află în aspect favorabil și cu Luna-Soare din casa 7.
Pierdere bunuri și casă
La data de 21 septembrie 1938 un uragan le distruge complet casa și bunurile pe care le aveau. Ea, împreună cu mama ei, de abia au scăpat cu viață, ieșind din casă cu câteva momente înainte ca aceasta să fie luată pe sus de uragan.
Ascendentul profectat pentru acel an se află în Gemeni în casa 8 natală. Mercur devine astfel planeta care o reprezintă pe Katharine în acel an și care se află în Taur în casa 7, pe Descendent. E interesant cum poziționarea guvernatorului AS profectat în semne descrie natura evenimentelor ce au loc în acel an. Peștii, prin pozitionarea lui Saturn, au indicat un film de succes, Racul, prin poziționarea lui Jupiter, un an sensibil în familie. Acum, Taurul, prin poziționarea lui Mercur, indică pierderi de natura materială.
Mercur în harta natală se află în sextil cu Neptun și Jupiter. Pe de o parte indică, prin asocierea cu Neptun, din nou dezamăgirea, dar pe de altă parte Jupiter a reprezentat norocul și șansa de a scăpa cu viață în ultimul moment. Mercur se află și pe punctul median Saturn-Pluto, cu Pluto în casa 8. Acest aspect ar descrie natura și forța uraganului din viața Katharinei. La momentul evenimentului, Mercur în tranzit era în Scorpion și conjunct cu Marte și Neptun.
Momentul divorțului
La 18 septembrie 1941, Katharine divorțează și pune capăt unei căsătorii începute în 1928.
AS profectat se afla în semnul Fecioarei. Din nou îl avem pe Mercur în Taur pe Descendent ca indicator al Katharinei în acel an. Tot în harta profectată la aniversare avem Jupiter-Neptun peste Mercur natal, iar Nodul Nord peste Soare-Luna, în casa 7. Deci o subliniere foarte puternică a casei 7, a relațiilor și parteneriatelor. În 1928, anul căsătoriei, AS profectat era în Leu , iar Soarele era planeta importantă în acel an. În natal Soarele este tot în casa 7.
Deces Spencer Tracy + film de Oscar
Katharine a avut o profundă și frumoasă poveste de dragoste cu actorul Spencer Tracy. Oficial cei doi nu au fost împreună ca și cuplu, ci doar parteneri în filme. Spencer a rămas căsătorit, deși locuia separat de a sa soție. De abia după moartea soției lui Spencer, Katharine a recunoscut relația. Filmul Ghici cine vine la cină i-a avut protagoniști pe cei doi și a fost finalizat cu 17 zile înainte ca Spencer să moară. Pentru Katharine a fost un moment foarte dureros. Spencer a fost mulți ani bolnav, iar ea și-a luat o pauză de 5 ani în plan profesional pentru a-l îngriji. Decesul lui Spencer a avut loc în data de 10 iunie 1967.
Ascendentul profectat pentru 1967 revenise în Scorpion, semnul zodiacal în care se află AS natal. Scorpionul prin definiție este un semn al extremelor, tumultului și transformărilor interioare. Marte devine astfel planeta semnificatoare a lui Katharine în acel an. În harta natală, Marte se află în Capricorn, casa 3 și conjunct cu Uranus și Nodul Sud. Este foarte clară natura evenimentelor din acel an pentru Katharine: Capricornul indică solitudinea, singurătatea și nevoia de a fi puternică, Nodul Sud și Uranus sunt o sursă de pierderi și limitări. Dacă e să luăm pe Pluto ca guvernator al Scorpionului, observăm că acesta se află în casa 8, casa pierderilor și a morții.
La momentul decesului lui Spencer, Marte se afla în Balanță și exact peste cuspida casei 12 și în cuadratură cu Marte din harta natală. La momentul lansării filmului, Marte se afla la 8 grade Vărsător și în cuadratură cu AS/DS și Mercur natal. E interesant de observat că la momentul lansării primului film de Oscar, Saturn, planeta care guverna AS profectat în acel moment, se afla în tranzit la 12 grade Vărsător. Se pare că gradele din mijlocul Vărsătorului sunt importante pentru cariera Katharinei.
Deces Katharine
Katharine a avut o viață lungă, 96 de ani. S-a stins din viață la data de 29 iunie 2003.
În acel an, AS profectat s-a aflat tot în Scorpion. Din nou avem Marte în Capricorn lângă Uranus și Nodul Sud. De data asta, această conjunctură astrală a fost mult prea mult pentru corpul slăbit de boală al Katharinei. La momentul decesului Marte și Uranus în tranzit erau conjuncte în semnul Peștilor, iar Chiron tranzita pe Marte natal.
După cum s-a observat din exemplele de mai sus, metoda profecțiilor ne ajută să determinăm cu o precizie destul de mare natura evenimentelor care au loc în acel an. Ele singure nu sunt suficiente pentru a trage o concluzie clară, dar oferă informații extrem de valoroase privind ceea ce persoana respectivă are de experimentat în acel interval de timp.
Vom continua seria profecțiilor cu alte exemple și studii de caz, precum și corelații cu alte metode și tehnici predictive.
[Articolul are ca suport prezentarea susținută de autoare la Astro-Festival, Craiova, iunie 2014]
Luna Neagră – conceptul
Luna Neagră este un concept relativ nou în astrologie, ea fiind adusă în discuţie în 1930 de către astrologul francez Don Neroman, fondatorul Colegiului astrologic al Franţei din Paris.
Există cărţi de astrologie care spun că Luna Neagră este Apogeul Lunar, adică punctul cel mai îndepărtat faţă de Pământ al orbitei Lunii, iar altele care spun că ea este cel de al doilea focar al acestei orbite, primul focar fiind ocupat de către Pământ. Nu contează, totuşi, decât din punct de vedere simbolistic, care dintre aceste puncte este Luna Neagră, deoarece în raport cu Pământul, cele două puncte se află pe aceeaşi linie, deci se suprapun, şi, ca atare, se vor găsi în acelaşi loc în zodiac.
Luna Neagră nu este, prin urmare, un corp ceresc, ea este un punct virtual şi, deci, nu dispune de un câmp de radiaţii aşa cum se întâmplă cu planetele. În aceste condiţii te poţi întreba cum poate ea, totuşi, să ne influenţeze atât de mult existenţa? Acest lucru este posibil pentru că, asemenea focarului unei lentile, care la rândul său este un punct virtual, dar concentrează în el toate razele ce străbat acea lentilă, Luna Neagră concentrează toate energiile instinctuale primare existente în inconştientul nostru.
Locul unde se află Luna Neagră în tema noastră astrală este un punct extrem de sensibil, un punct de maximă tensiune. În astrologia karmică ea reprezintă fatalitatea, deoarece aparent ea este independentă de acţiunile noastre actuale şi reprezintă toate fricile, blocajele şi condiţionările venite din vieţile noastre anterioare. Pentru cei ce nu cred în reîncarnare, Luna Neagră reprezintă păcatele strămoşilor, care poartă în ele un puternic sentiment de vinovăţie şi de ruşine, şi care sunt plătite de urmaşi.
Luna Neagră reprezintă energia instinctelor primare şi, în special, energia sexuală care este forţa creatoare a universului. Luna Neagră este latura noastră secretă de care ne simţim ruşinaţi şi vinovaţi şi pentru care depunem cele mai mari eforturi pentru a o depăşi.
Luna Neagră vrea să ne eliberăm de complexele noastre. Aceste complexe se bazează pe sentimentele de îndoială, ruşine, vinovăţie, pe frica de a nu fi acceptaţi aşa cum suntem şi de a fi respinşi. Pentru cel care se încăpăţânează să o ignore, Luna Neagră este malefică şi se arată a fi extrem de periculoasă pentru a da dreptate temerilor şi fantasmelor noastre. Ea este Judecătorul care ne face să ne îndoim de noi înşine, să ne simţim temători, vinovaţi, ruşinaţi şi, dacă ne lăsăm prinşi în jocul ei, vom fi Victima. Luna Neagră poate fi o cutie a Pandorei sau un corn al abundenţei atunci când o acceptăm şi o integrăm în conştient, depăşindu-ne fricile, deoarece în inconştientul nostru sunt ascunse nu numai defectele de care ne este ruşine, ci şi calităţile şi talentele de care nu suntem conştienţi şi pe care le invidiem la ceilalţi.
Indiferent de casa astrologică în care se află Luna Neagră, ea aduce în acel domeniu de viaţă, reprezentat de casa astrologică respectivă, o sete de absolut, comportamente excesive sau aberante, angoasă, îndoială de sine, obsesie, patimă, sentimente de teamă, ruşine, vinovăţie, nemulţumire, neîmplinire, invidie. Este domeniul în care ispita îşi va face mereu simţită prezenţa.
Ce este Umbra?
Până acum am vorbit despre Luna Neagră, dar ce este Umbra?
Înainte de a vorbi despre arhetipul Umbra să vedem ce sunt arhetipurile. C.G.Jung spune că arhetipurile sunt predispoziții ereditare înnăscute. El considera că ne naştem cu ele şi că acestea ne pot conduce viaţa, pentru că sunt ca nişte tipare care ne structurează imaginaţia, ne influenţează condiţia umană, atât în planul ideilor, cât şi în cel al moralei, eticii, al conduitei în general. Jung spune că prima etapă a procesului de individuaţie este bătălia cu Umbra.
Umbra simbolizează latura sălbatică, instinctivă şi inconştientă a personalităţii. Ea este personificarea acelei părţi din noi pe care refuzăm să o recunoaştem în noi înşine şi pe care o proiectăm asupra altora. Ea este partea întunecată, ascunsă, îngropată adânc în inconştientul nostru, partea de care ne este ruşine şi ne simţim vinovaţi, care ne sperie ori pe care am vrea s-o ținem ascunsă de ochii celorlalți. Ea s-a format prin ascunderea, negarea şi respingerea acelor laturi din noi înşine despre care am crezut că sunt indezirabile, inacceptabile de către cei dragi nouă. Ea este alcătuită din tot ceea ce ne dezgustă, ne deranjează, ne rușinează sau din lucrurile față de care simțim oroare, fie că se manifestă la alții, fie la noi înșine. Umbra are o putere enormă asupra vieţii noastre, deoarece ea ne dictează atât atracţiile irezistibile, obsesive, cât şi repulsiile noastre. Atunci când este ignorată şi respinsă, Umbra are puterea de a ne sabota viaţa, de a ne distruge relaţiile, de a ne ţine departe de îndeplinirea viselor noastre, deoarece, cu toate că noi cheltuim enorm de multă energie pentru a o ţine ascunsă, acele părţi indezirabile ies la iveală exact atunci când ne dorim cel mai puţin acest lucru.
Privind cele două definiţii, ale Lunii Negre şi ale Umbrei, constatăm că există foarte multe aspecte comune. Teama, ruşinea, vinovăţia, de exemplu, sunt cuvinte cheie atât pentru una, cât şi pentru cealaltă.
Aplicație practică – harta scriitoarei Debbie Ford
Ca argument al presupunerii mele că Luna Neagră reprezintă simbolul astrologic al arhetipului Umbra, voi aduce tema natală a scriitoarei americane Debbie Ford. Ea a fost omul a cărei viață a fost dedicată aproape în întregime studiului Umbrei şi a efectelor sale. Debbie a scris 9 cărţi şi majoritatea dintre ele sunt despre Umbră şi despre procesul de integrare a acesteia. Aceste cărţi sunt: Partea întunecată a căutătorilor de lumină, Secretul Umbrei, De ce oamenii buni fac lucruri rele, Efectul Umbrei şi, chiar dacă celelalte au nume ca Divorţul spiritual sau Curaj, în ultimă instanţă tot despre efectele Umbrei este vorba. Publicată în 1998, prima sa carte, Partea întunecată a căutătorilor de lumină, a fost vândută în peste un milion de exemplare, tradusă în 43 de limbi şi, mulţi ani, numărul 1 pe lista New York Times a celor mai bine vândute cărţi. În afară de faptul că a scris despre Umbră, ea a susţinut emisiuni TV şi radio legate de acelaşi subiect. Debbie este şi producătoarea emoţionantului film documentar Efectul Umbrei existent pe internet. Timp de 15 ani ea a cutreierat lumea, susţinând atelierul de 3 zile numit Shadow Process Retreat, în care îi ajuta pe participanţi să îşi integreze şi să se împace cu Umbra lor. Ea este şi fondatoarea Institutului Ford de Pregătire Transformaţională, faimoasa organizaţie de pregătire personală şi profesională, care le oferă oamenilor şi companiilor din lumea întreagă o educaţie emoţională şi spirituală, bazată pe lucrările sale.
Debbie Ford spune că, dacă vrem să ne integrăm Umbra, atunci trebuie să fim atenţi la tot ceea ce ne displace sau ne irită cel mai mult la ceilalţi, deoarece acestea sunt proiecţii ale Umbrei noastre. Că această parte a personalităţii noastre nu doreşte decât să fie recunoscută şi acceptată şi, în acest caz, ea devine ghidul nostru care ne poate conduce la puterea, creativitatea, strălucirea şi fericirea noastră. Acest lucru este firesc, deoarece C.G. Jung spune că sediul Umbrei este şi sediul creativităţii noastre.
Debbie Ford s-a născut la 1 octombrie 1955 şi, din păcate, nu am reuşit să aflu la ce oră, aşa încât pentru analiza hărţii natale voi folosi casele solare.
Ora necunoscuta
Primul aspect care m-a frapat în această temă astrală a fost conjuncţia dintre Nodul Nord, care semnifică direcţia pe care ar trebui să o ia destinul nostru, şi Luna Neagră. Această conjuncţie se află în casa a III-a, aceea a comunicării, a scrisului, a cărţilor, a tuturor mijloacelor de comunicare. Ce a făcut Debbie Ford? A scris multe cărţi despre Umbră, a vorbit în emisiuni TV şi radio despre Umbră, pentru că toate aceste lucruri, cu această conjuncţie, în această casă astrologică, erau în destinul său.
Consider că această conjuncţie a Nodului Nord cu Luna Neagră, în harta natală a omului pentru care studiul arhetipului Umbra a fost tema centrală a vieţii sale, este un argument puternic pentru a considera că Luna Neagră reprezintă simbolul astrologic al arhetipului Umbra.
Interesant este şi faptul că Debbie a declarat în cărţile sale că mereu a invidiat-o pe sora sa Arielle pentru siguranţa şi încrederea în sine a acesteia. După cum ştim invidia este un sentiment specific Lunii Negre, iar casa a III-a este şi cea a fraţilor şi surorilor.
Un alt aspect interesant este cuadratura dintre Marte şi această conjuncţie dintre Nodul Nord şi Luna Neagră. Marte în cuadratură cu Luna Neagră aduce un sentiment de profundă insecuritate, de teamă, de angoasă. Cum a trăit ea efectul acestui aspect este descris foarte bine chiar de către Debbie Ford în cartea Curaj: „Încă de când eram mică, mi se spunea Fricoasa. Toţi mă cunoşteau ca micuţa şi slăbuţa Debbie, care se ascundea după fusta mamei, fugea de cei care voiau să o salute şi nu putea adormi fără lumina aprinsă. Temându-mă mereu că va sări cineva din umbră şi mă va răni, am învăţat să mă ascund prin colţuri şi să privesc pe furiş la ce se întâmpla în jurul meu… Eram vulnerabilă şi speriată… Am devenit tot mai îngrozită de oamenii din jurul meu şi de lume, în general. Pe măsură ce am crescut, am învăţat că fricoasele nu prea sunt privite cu simpatie. Doream să fiu puternică şi încrezătoare, dar eram, în schimb, bănuitoare şi temătoare. Îmi era ruşine de mine în toate privinţele. Eram neîndemânatică şi nu doream decât să mă integrez şi să am încrederea în sine a surorii mele.” (Curaj pag. 31-32)
Frica şi ruşinea sunt trăsături specifice influenței Lunii Negre.
În acest aspect, Marte este situat în casa a XII-a, ori Debbie Ford s-a luptat cu dependenţa de droguri şi de alcool, specifice acestei case astrologice. În documentarul Efectul Umbrei, Debbie spune că, la vârsta de 25 de ani, după ce mai mulţi ani încercase fără succes să scape de dependenţa de droguri, a realizat brusc că ea era singura responsabilă de această dependenţă şi că numai ea era datoare să rezolve acest lucru. A fost un moment decisiv în viaţa sa, ea a ales să-şi asume responsabilitatea pentru dependenţa sa şi să facă tot ceea ce era nevoie, chiar dacă era greu, pentru a se elibera de această dependenţă.
Din punct de vedere astrologic, Saturn, planeta care ne obligă să ne maturizăm şi să ne asumăm responsabilitatea pentru tot ce se întâmplă în viaţa noastră, în perioada 7 ianuarie –23 mai 1980, a retrogradat de la 27 până la 20⁰ Fecioară şi a trecut astfel de trei ori peste Marte al său natal, reactivând cuadratura lui Marte cu Luna Neagră. În acelaşi timp, Neptun era în conjuncţie, iar Pluto în sextil cu conjunctia Nodului Nord cu Luna Neagră existentă în harta sa natală.
După ce şi-a dat examenul de maturitate şi şi-a asumat responsabilitatea pentru dependenţa sa, luând şi măsurile necesare pentru a se elibera de ea, a urmat o etapă lungă de căutări. „Debbie Ford a cheltuit foarte mult pentru diverse practici spirituale pentru a-şi potoli nefericirea şi profundul sentiment de insecuritate” – acesta este un extras de pe site-ul www.TheFordInstitute.com, care exprimă foarte bine efectul cuadraturii dintre Marte şi Luna Neagră.
Poziţia planetei Marte în casa a XII-a indică de asemenea şi lupta pe care Debbie a dus-o cu o forma rară de cancer, depistată în 2001, şi care în final a şi răpus-o pe 17 februarie 2013. În 2001 planeta Marte a retrogradat în Săgetător, semn în care s-a aflat din februarie până în septembrie. Marte a retrogradat de la 29⁰ Săgetător până la 16⁰ Săgetător şi, deci, a trecut de trei ori peste conjuncţia Nodului Nord cu Luna Neagră, fiind în acelaşi timp în cuadratură cu poziţia sa natală şi reactivând aspectul natal.
Un alt aspect ce trebuie remarcat în tema natală a lui Debbie Ford este trigonul existent între conjuncţia Jupiter şi Pluto din casa a XI-a şi conjuncţia Nodului Nord cu Luna Neagră din casa a III-a. Acest aspect este extrem de bine reflectat în atelierul Shadow Process Retreat pe care ea l-a susţinut cu grupuri de participanţi (casa a XI-a ), în lumea întreagă (Jupiter), cu un profund efect transformator asupra participanţilor (Pluto), vorbind (casa a III-a) bineînţeles despre Umbră (Luna Neagră) .
Poziţia semnificativă a Lunii Negre în harta natală a scriitoarei Debbie Ford, omul pentru care studiul Umbrei a fost preocuparea centrală a vieţii sale, precum şi toate aceste aspecte ale Lunii Negre care explică trăirile sale şi, în consecinţă, preocuparea sa pentru acest arhetip, le consider drept argumente în favoarea presupunerii că Luna Neagră reprezintă simbolul astrologic al arhetipului Umbra.