Casa a VIII-a este asociată semnului zodiacal Scorpion, legat de mitului legendar al păsării Phoenix, pasăre de o frumuseţe neasemuită, care nu moare niciodată, ci se mistuie în flăcări pentru a renaşte apoi din propria cenuşă.
Semnificaţiile sale sunt profunde, subtile, legate de noţiunea de destin, specifice caselor de finalitate.
Dacă, în cea de a IV-a casă, importante erau probleme ce ţineau de familie, tradiţii, trăiri cu profunde ecouri în trecut, casa a VIII-a pune problema transformărilor necesare şi încercărilor ce trebuiesc traversate pentru ca fiecare să-şi poată urma calea.
Asemănător tranzitului prin casa a IV-a, contextul nu aduce evenimente vizibile, ci situaţii din care fiecare trebuie să desprindă o necesară lecţie de viaţă.
Confruntarea cu necunoscutul
Conotaţiile tranzitului sunt legate de noţiunea fundamentală a morţii, a enigmelor pe care le implică sfârşitul vieţii, trecerea în nefiinţă, descompunerea fizică.
Fiind şi o casă a regenerării şi transformării, tranzitul aduce cu sine etape în care au loc modificări de conştiinţă, sunt reevaluate pricipiile de viaţă şi atitudinile în raport cu iminenţa morţii.
În urma unor experienţe de viaţă sau provocări ale sorţii, prin intermediul unor lecturi sau dialoguri cu oameni care au atins o formă de evoluţie spirituală, mulți vor descoperi dimensiunea esențială a existenţei lor, îşi vor găsi sau regăsi drumul în viață. Vor renunţa la preocupări fără însemnătate sau valoare şi vor înţelege că pentru a se putea înălţa, este necesară debarasarea de tot ce înseamnă balast în existenţa lor. Se vor rupe de trecut, de tot ce îi trăgea în jos sau îi purta pe drumuri greşite.
Casa a VIII-a având şi dimensiuni psihologice şi ezoterice, tranzitul Saturnian îi poate pune pe mulţi în situaţii în care să-şi dea seama că există o zonă a impalpabilului pe care au ignorat-o până acum, care se cere explorată, înţeleasă şi asumată.
Modificările şi transformările pe care le aduce trecerea planetei sunt profunde pe termen lung şi au rolul de a-i ajuta pe cei dispuşi să evolueze, să se ridice la un nivel superior de înţelegere. Circumstanţele neplăcute ce intervin se dovedesc a fi un rău necesar pentru a depăşi o etapă de viaţă şi pentru a ajunge la un alt nivel de conştiinţă.
Problemele băneşti
Altă semnificaţie a casei a VIII-a este cea legată bani şi bunuri, sub formă de transferuri ce vin de pe urma unui defunct, prin intermediul testamentelor, moştenirilor, asigurărilor de viaţă.
Tot de domeniul acestei case ţin şi relaţiile financiare cu instituţiile sub forma împrumuturilor, finanţărilor, taxelor, impozitelor şi problemele legate de posesiunile, bunurile şi veniturile partenerului de viaţă sau de afaceri, asociaţiilor, dar şi duşmanilor.
Fiind vorba despre Saturn care încetineşte, limitează sau blochează pentru o vreme bunul mers al lucrurilor, cei care aşteaptă un accept oficial pentru un credit, o sponsorizare sau finalizarea unui act testamentar, trebuie să se înarmeze cu multă răbdare. Aceştia trebuie să ştie că în mare măsură sunt dependenţi de voinţa altora, de funcţionarea unei instituţii, care îi controlează şi-i restricţionează destul de serios.
În cadrul unui mariaj, partenerul de viaţă poate traversa perioade dificile din punct de vedere financiar, care să-l lipsească şi pe celălalt de sursa unui venit care părea sigur.
Diminuările veniturilor soţului/soţiei pot să impună măsuri de austeritate în cămin, pot să aducă nemulţumiri legate de venituri, altele decât cele care reprezintă o retribuire a muncii.
De dorit este ca nimeni să nu depindă de resursele altcuiva, pentru că o serie de circumstanţe pot să dejoace planuri care până acum păreau fezabile.
În planul sănătăţii
Ipostazele nedorite ale tranzitului se pot manifesta prin stări de spirit complicate, apăsătoare, nu odată marcate de confuzie, frică, angoasă. În planul sănătății poate să apară iminenţa unei intervenţii chirurgicale şi nu de puţine ori se asociază cu riscul unui accident şi, implicit, cu o lezare trupească.
Aplicaţii practice
Prințul Philip, Duce de Edinburgh
Deși Prinț al Greciei și Danemarcei, Prințul Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a, a venit pe lume într-un moment dramatic pentru viitorul său. Era în desfăşurare războiul greco-turc. Conjunctura politică a impus ca, la un an după naşterea sa, un tribunal revoluționar să-l expulzeze pe tatăl său din Grecia, iar pentru a părăsi în siguranţă ţara, Philip a fost ascuns într-un coș de fructe. Șansele de a-şi urma propria linie dinastică deveneau astfel nule.
Dacă privim tema sa natală, observăm ca Venus, stăpâna casei a X-a, casă a demnităţii, a posturii publice şi impactului social, este poziționată în domiciliul său, Taurul, în casa a cincea, casă a dragostei şi sentimentelor, casă și în care planeta îşi are bucuria. Trigoanele pe care le realizează cu Saturn, stăpânul Ascendentului şi cu Jupiter, constituie elemente de stabilitate, promit realizări şi asigură o bună inserţie socială, mai ales atunci când o femeie intervine în existenţa sa.
Pe 20 noiembrie 1947 se căsătoreşte cu viitoarea regină a Angliei, ajungând astfel să facă parte din cea mai influentă şi cunoscută monarhie a mileniului în care trăim.
La momentul căsătoriei, Saturn, guvernatorul Ascendentului trecea prin casa a VIII-a în conjuncţie la grad perfect cu Luna natală, stăpâna casei aVII-a, casa căsătoriei.
Casa a VIII-a având legături cu bunurile şi valorile partenerului, dar şi cu propriile renunţări, după căsătorie a fost nevoit să renunţe la titlul de Prinţ al Greciei şi Danemarcei şi să adopte numele de familie al mamei sale, devenind Locotenent Philip Mountbatten, şi la apartenenţa sa la Ortodoxie, trecând la Anglicanism.
Marte în tranzit, aflat tot în casa aVIII-a şi aproape de Saturn, a constituit un factor dinamizant, iar sextilul ambelor planete cu Soare şi Marte natal consolidează situaţia şi anunţă realizări durabile – este alături de regină de mai bine de 67 de ani, are patru copii, opt nepoţi şi în curând va veni pe lume cel de al patrulea stră-strănepot.
Stefano Casiraghi
Ziua de 3 Octombrie 1990 a marcat un eveniment nefast, care a îndoliat familia prinţesei Caroline de Monaco. Soţul său, Stefano Casiraghi, moare în urma unui accident survenit în timpul unor curse de vapoare.
În tema natală Marte din Gemeni în Ascendent în aspecte tensionate cu Soare, Mercur şi Jupiter, constituie semnale de alarmă în legătură cu tot ce înseamnă accidente datorate lipsei de concentrare şi îndemânare.
În plus, Saturn în domiciliu, în casa accidentelor, este în careu cu Venus, aflată şi ea tot în domiciliu, în casa sportului, hobby-urilor, a activităţilor ce aduc amuzament.
La momentul accidentului Saturn în tranzit revenea la poziţia sa natală, însoţit de Uranus şi Neptun. Careul alcătuit cu Venus din natal peste care trecea tripleta Soare, Mercur, Venus, au actualizat disonanţele temei de bază, conducând la tragicul accident.
Marte, la rândul său, revenea la poziţia sa natală, aducând elemente suplimentare de risc prin diminuarea capacităţii de concentrare, grabă şi imprudenţă.
Ţarul Nicolae al II-lea al Rusiei
Pe data de 17 iulie 1918, la Ekaterinburg, ultimul ţar rus, Nicolae al II-lea şi întreaga sa familie au fost victimele represiunii politice bolşevice, fiind împuşcaţi, în subsolul casei unde erau ţinuţi prizonieri.
Privind tema natală a ţarului, vedem că Saturn, stăpânul Ascendentului, stând în casa a XII-a, casa duşmanilor neştiuţi, a comploturilor, exilului şi izolării, nu anunţă evenimente fericite sau de durată în viaţa acestuia. Venus, stăpâna casei a X-a în casa a şaptea, casă a duşmanilor pe faţă, conjunctă cu Uranus, arată evenimente neaşteptate cu impact nociv asupra carierei, iar dispozitoarea sa Luna, în semnul violent al Berbecului, în conjuncţie aplicantă cu maleficul Marte, acutizează situaţia.
Având de-a face cu o hartă nocturnă, Luna este stapâna sectei, iar poziţionarea sa într-o casă de finalitate, în același semn cu Jupiter, stăpânul casei a XII-a, face ca duşmanii ştiuți şi cei ascunşi să se alieze în dorinţa lor de răzbunare.
La data execuţiei, Saturn în Leu tranzita casa a VIII-a, în careu cu Soarele, stăpânul acestei case şi cu Mercur natal. Marte trecea prin casa a X-a, şi nu oricum, ci după retrogradare, după ce stătuse şase luni în acest semn, epuizând astfel întreaga încărcătură de agresivitate printr-un act de uriaşă violenţă.
Alexandra David-Neel
Personalitate complexă, cu un destin neobişnuit, este prima femeie care a reuşit să pătrundă în oraşul interzis al tibetanilor, consacrându-şi viaţa călătoriilor şi studierii culturilor orientale.
Din cărţile sale lumea occidentală află informaţii preţioase despre doctrinele tibetane, ritualurile, credinţele şi metodele lor de antrenament spiritual.
Iniţial se dedicase unei cariere artistice, călătorind prin Europa vreme de câţiva ani în turnee de operă, pentru ca la vârsta de 23 de ani, când primeşte o mică moştenire, foloseşte banii pentru a călători în India. Contactul cu această civilizaţie a marcat-o profund, dorinţa sa fiind aceea de a se întoarce în solitudinile himalayene, să studieze doctrinele orientale şi mistica budistă.
În anul 1911, cu Saturn în casa a VIII-a alături Nodul Nord, începe seria marilor sale expediţii.
Renunţarea la confortul unei vieţi comode alături de soţul său, bogat inginer la Căile Ferate, şi alegerea unui drum semănat cu dificultăţi şi riscuri, este dat de complexitatea semnului Scorpion, de Mercur – stăpânul casei a IX-a, a mentalului elevat, tot în acest semn, aflat la staţie retrogradă. Poate fi vorba depre o chemare lăuntrică, venită dintr-un trecut îndepărtat, de un marcaj ancestral, care, actualizat de trecerea lui Jupiter prin semnul solar, să o determine să lase totul în urmă, pentru a-şi împlini destinul în nota specifică casei a VIII-a – transformări radicale care-i modifică din temelii existenţa.
În harta natală recepţia mutuală Soare – Marte îi dă curajul şi determinarea necesară împlinirii dorinţelor şi idealurilor, iar Saturn în casa aIII-a, în trigon cu Jupiter, îi dă limpezime mentală, inteligenţă şi capacitate de a înţelege şi reda prin scris lucruri străine de mentalitatea lumii occidentale căreia îi aparţinea de fapt.
În plus, Mercur, aflat în Antiscia Lunii, îi dă intuiţie, empatie, ingeniozitate, capacitate de pătrundere şi întelegere, gândire receptivă faţă de idei noi, uşurinţă în a învăţa limbi străine, talent literar.
CORINA CHIRA