Am pornit în construirea acestui material de la o întrebare obişnuită, chiar banală, despre puterea generozităţii, despre ceea ce reprezintă fiecare dintre noi în vieţile altora, despre modul în care putem îmbogăţi sufletul celuilalt care aşteaptă darul nostru. L-am găsit (sau regăsit) pe Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul solar din punct de vedere astronomic, aşteptând cuminte să fie descoperit (pentru a nu ştiu câta oară poate!), descris, explorat şi însuşit într-o mai mare măsură, astfel încât să învăţăm unii de la alţii cum să ne căutăm prin sentimente, emoţii, cuvinte or prin lucruri concrete. Oricum ar fi, Jupiter, de fapt Marele Benefic, pune o cărămidă importantă la construirea personalităţii noastre şi ne arată în ce mod putem evolua spre a ne atinge menirea.
În esenţă, astrologia îl descrie pe Jupiter drept o planetă care induce atitudini gen expansivitate, umor, generozitate, optimism, profunzime, maturitate în gândire, independenţă, şi care, în plan concret, poate oferi prosperitate, abundenţă, spaţiu amplu de manifestare, oportunităţi variate, posibilităţi de călătorii lungi. Spre a beneficia de aceste favoruri jupiter-iene devine esenţial ca în astrograma noastră natală să-l avem pe Marele Benefic bine poziţionat şi cu aspecte favorabile.
Înţelegerea lui Jupiter pe mai multe niveluri poate constitui un obiectiv pentru căutătorul preocupat de autoperfecţionare şi dezvoltare personală, atât în propria hartă natală, cât şi în cea a persoanelor importante din viaţa lui. Astfel, dacă ne raportăm la semnul Săgetătorului, unde Jupiter are domiciliul diurn, putem vedea o latură mai grosieră a lui Jupiter (în analogie cu partea animală a centaurului), care conduce la excese, mobilitate fără limite, posibile abuzuri, o libertate aparent nemărginită; dar putem vedea şi o latură elevată a lui Jupiter (corelată cu partea umană a centaurului), care predispune la manifestarea înţelepciunii, a maturităţii, a abilităţilor de profesor şi vindecător, a înclinaţiilor filozofice. Oricum ar fi, cele două laturi se întrepătrund, coabitează şi oferă un balans neîncetat de lumină şi umbră, fără a ne eticheta sau stigmatiza.
Jupiter, prin octava sa mai înaltă, ne poate permite să aflăm şi să înţelegem răspunsurile la întrebările fundamentale „cine sunt, dincotro vin, spre ce direcţie mă îndrept?”, ceea ce poate echivala cu sensul şi menirea actualei vieţi.
Unii oameni manifestă latura de exploratori jupiterieni în exterior, căutând noi teritorii, noi spaţii de cucerit, noi tărâmuri unde aterizează săgeata Arcaşului. Alţi oameni însă, tot sub influenţa jupiteriană, explorează în interior, căutând teritoriile încă nedescoperite din propriul suflet, din propria aură, din trecutul spiritual şi karmic personal, descoperind, unii dintre ei, cărarea secretă spre nemurire spirituală. O imensă provocare existenţială, menită să ne facă mult mai conştienţi de ceea ce am primit la naştere şi ce ceea ce putem dobândi trăindu-ne viaţa.
M-am aplecat cu umilinţă spre ideea de „filozofie” specifică lui Jupiter, adică iubirea de înţelepciune, de cunoaştere şi de atingere a pietrei filozofale. Micul filozof din mine salută cu drag Marele Filozof al Cerului!
Cred că măritul Jupiter îl poate face pe om să atingă starea de plenitudine într-o anumită direcţie: material, spiritual, afectiv, politic, profesional, relaţional. Dar tot influenţa Marelui Benefic permite împărţirea plenitudinii atinse cu cei apropiaţi, astfel manifestându-se starea de generozitate. Pe baza principiului vaselor comunicante, jupiterianul îşi distribuie cumva din abundenţa proprie, pentru a ajusta, în sens crescător, deficitele oamenilor din jurul său, apărând o stare de prosperitate în acel grup uman.
Atunci când cercetăm astrograma personală avem şansa de a descoperi cum îşi manifestă fiecare nivelul de generozitate. În acest context, în casele cardinale (I, a IV-a, a VII-a, a X-a) Jupiter este puternic şi poate manifesta generozitate prin simplul exerciţiu al propriei personalităţi (plasat în casa I), faţă de familia de origine, de ţara natală, de propriul popor (în casa a IV-a), faţă de familia constituită, anturajul social (în casa a VII-a) sau faţă de cei pe care îi conduce, îi coordonează în carieră ori în politică (în casa a X-a).
Dacă cercetăm poziţia lui Jupiter în casele succedante (a II-a, a V-a, a VIII-a, a XI-a) remarcăm generozitatea fie în plan material, permiţând atât câştiguri substanţiale, cât şi donaţii semnificative (plasat în casa a II-a), faţă de proprii copii şi/sau în plan artistic (în casa a V-a), fie în domeniul bancar şi investiţional (în casa a VIII-a) ori în cadrul unor grupuri, asociaţii, sau faţă de prieteni (în casa a XI-a).
În casele cadente (a III-a, a VI-a, a IX-a, a XII-a) Jupiter poate părea slab, dar totuşi conferă generozitate în domeniul comunicării şi informării (plasat în casa a III-a), în plan profesional şi medical (în casa a VI-a), în plan spiritual, filozofic, universitar (în casa a IX-a), ori în domeniul religios şi al asistenţei sociale (în casa a XII-a).
Întrucât exemplele practice în domeniul astrologiei sunt mai mult decât grăitoare, astrogramele a patru nativi celebri, dotaţi cu o puternică influenţă jupiteriană, pot oferi spaţiul necesar pentru căutarea, descoperirea şi eluciderea misterului Marelui Benefic.
Cel dintâi este filozoful german Martin Heidegger – nativ Balanţă, cu Ascendent în Săgetător şi Jupiter în casa I (deci angular). Autorul faimoasei lucrări „Sein und Zeit” („Fiinţă şi timp”) şi-a manifestat generozitatea oferindu-ne sinteze ale gândirii sale profunde, ale viziunii sale coerente şi ample despre lume şi viaţă (filozofia constituind, prin excelenţă, o ocupaţie jupiteriană). Remarcăm în astrograma lui Heidegger tripla conjuncţie Venus – Saturn – Marte plasată în casa a IX-a (a filozofiei, spiritualităţii, Venus fiind dispozitoarea Soarelui din Balanţă, iar Saturn fiind guvernatorul secundar), ceea ce explică preocuparea foarte semnificativă pentru filozofie. Venus conjunctă cu Saturn în casa a IX-a poate fi chiar definiţia filozofiei: iubire (Venus) de înţelepciune (casa a IX-a, Saturn). Vedem astfel cazul unui jupiterian de nivel superior.
Al doilea exemplu este cel al actorului francez Gerard Depardieu – nativ Capricorn, cu Ascendent în Săgetător, Jupiter în casa I, conjunct cu Soare şi Mercur. Este un nativ dublu jupiterian (la Ascendent şi la Soare), aspect observabil în corpolenţa actorului, dar şi în expansivitatea sa artistică. În acest caz, generozitatea se manifestă prin felul în care acest artist ne oferă mostre din darul său actoricesc extraordinar, prin filmele în care a jucat. Notorietatea sa este explicabilă prin Luna din casa a XI-a (popularitate prin cinematografie) şi Neptun plasat pe MC din Balanţă (celebritate prin artă). Având în vedere însă o serie de excese şi abuzuri pe care actorul francez le-a realizat de-a lungul vieţii sale, putem spune că aici vorbim despre un jupiteran de tip inferior.
Un al treilea exemplu îl reprezintă actriţa americană Elizabeth Taylor – nativă Peşti cu Ascendent în Săgetător. Jupiter, guvernator atât al Soarelui cât şi al Ascendentului, se află în casa a IX-a, în decanul de Săgetător din Leu, ceea ce explică latura aceea de divă, de artistă excepţională, talentul actoricesc deosebit, de talie internaţională. Liz Taylor şi-a manifestat generozitatea atât printr-o serie de donaţii pe care le-a realizat, cât şi prin exprimarea talentului său special în numeroasele filme în care a jucat. Totuşi, anumite excese pe care celebra actriţă le-a realizat în viaţa sa sugerează o jupiteriană mai curând de tip inferior.
Un ultim exemplu este cel al celebrului maestru spiritual hindus Sri Aurobindo – nativ Leu, cu Ascendent în Leu, Jupiter conjunct cu Ascendentul (deci un Jupiter angular, aşadar foarte puternic) și Luna în Săgetător. În plus, îl remarcăm pe Neptun în casa a IX-a (a spiritualităţii), totul indicând un destin de maestru spiritual, motivat de iubire de semeni, dăruire sau devoţiune faţă de Divin. Vorbim aici despre un jupiterian de tip elevat, care şi-a manifestat generozitatea prin modul plin de altruism în care şi-a ghidat discipolii spirituali.
Concluzia care se impune de la sine în finalul acestui material lasă loc la autodescoperire, reflecţie şi asumarea laturii jupiteriene, într-o manieră extrem de diversă şi de fascinantă, pentru că fiecare căutător de astrologie aduce cu sine plenitudinea unor mistere absolut uimitoare. Oameni buni, haideţi să lăsăm barierele jos, să lăsăm poarta deschisă spre comunicare şi împărtăşire şi să ne bucurăm de toată această poveste frumoasă numită VIAŢĂ, care duce spre generozitate, dăruire, înţelepciune şi… iubire!